cover

Cosmogramma

Flying Lotus

CD (2010) - Warp / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Hip-Hop / Elektronika / Eksperimentell / Instrumental / Dubstep

Spor:
Clock Catcher
Pickled!
Nose Art
Intro//A Cosmic Drama
Zodiac Shit
Computer Face//Pure Being
...And The World Laughs With You
Arkestry
Mmmhmm
Do The Astral Plane
Satelllliiiiiteee
German Haircut
Recoiled
Dance Of The Pseudo Nymph
Drips//Auntie's Harp
Table Tennis
Galaxy In Janaki

Referanser:
DJ Shadow
Burial
The Avalanches
Tobacco
J Dilla/Jay Dee

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Flyr høyt

Med Cosmogramma befester Flying Lotus sin posisjon som en av de mest kreative og lekne artistene i dag.

Etter fantastiske Los Angeles fra 2008 tok Flying Lotus virkelig steget opp til et helt eget nivå, og beviste at han er blant de mest kreative og lekne artistene i dag. Steven Ellison, som han egentlig heter, leker seg vilt med hip-hop beats, skrudd elektronika og syrete retro på en måte som i alle fall aldri er kjedelig. Slik var Los Angeles, og til en viss grad debuten, 1983, noe av det friskeste vi har hørt de siste årene.

Denne gangen har han blant annet fått med seg Thom Yorke på en av låtene, og det er en låt som lett sniker seg opp blant årets desidert beste låter. Den nevrotiske stemmen til Yorke blandet med den elleville miksen til Flying Lotus er perfekt, og skaper en kontrast som er en fryd for øret. At han nærmest gjemmer seg vekk litt på låten gjør bare inntrykket enda sterkere. Og Cosmogramma leker med de mørkere elementene som et tykt bakteppe av psykotisk og seig dubstep hele veien.

Det er med andre ord et kaos, og måten det kastes ut kroker i hytt og pine kunne kjapt gjort det til et stressende kaos, men nøkkelen ligger i måten Flying Lotus samler det til et harmonisk og luftig lydbilde. Dette selv når tunge beats og dype synther overtar i stor grad, og selv når det lekes med jazz og ambiente tilnærmingsmåter.

Noe av det som gjør at Flying Lotus drar i land noe som i teorien er så usammenhengende er at man egentlig aldri greier å plassere han. Om det er hip-hop eller elektronika som skaper grunnlaget for det vi hører er umulig å si, og mens man funderer på sammensetningen, så fjerner Ellison alt av konvensjonell struktur og form. Så å stille seg slike spørsmål blir kjapt unødvendig, om ikke bare for dumt.

Cosmogramma hadde skumle odds automatisk bare ved å etterfølge Los Angeles, men Flying Lotus har muligens laget et minst like bra album denne gangen også. Han har greid å skape en boble som blander syke og schizofrene elementer med mørke og nesten surrealistiske omgivelser, og hele tiden er det en opprørsk melodiøsitet, ofte herlig repetitivt, som limer det hele sammen. Nesten til et sted som gjør Flying Lotus mer tilgjengelig enn tidligere, og det er noe Cosmogramma bare har godt av.

I tillegg til å tangere sine egne prestasjoner så stiller Cosmogramma seg i en stolt rekke av utgivelser som mest sannsynlig kommer til å stå igjen som historiske. DJ Shadows Entroducing, The Avalanches Since I Left You og Burials Untrue. Cosmogramma er minst like essensiell som noen av disse.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Yo La Tengo - I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass

(Matador)

Dei er i alle fall ikkje redde for å utfordre deg, og ja, dei 'will beat your ass', skråsikkert.

Flere:

Beatnuts - Classic Nuts Vol. 1
Arve Henriksen - Chiaroscuro