cover

Verifäkeet

Moonsorrow

CD (2005) - Spikefarm / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Metal / Vikingmetall

Spor:
Bearclaw
Carrion
Dark
Jotunheim
Echo

Referanser:
Finntroll
Windir
Enslaved
Emperor

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Jotunheimen

Årets beste vikingmetalplate kommer fra Finland.

Dette finske bandet hadde jeg aldri hørt om før nylig, og det var et meget positivt møte med årets utgivelse Verifäkeet. Bandet, som ble stiftet av de to fetterne Henri og Ville Sorvali, har holdt det gående siden 1995, men gav ikke ut noe før i 2001, da de slapp intet mindre enn tre plater på samme år.

Musikken det dreier seg om er finsk vikingmetal, ikke ulikt det Finntroll og Korpiklaani driver med, med sterkest assosiasjon til førstnevnte. Dette henger antakeligvis sammen med at bandene deler keyboardist Henri Sorvali.

Verisäkeet er en stor og episk affære på 70 minutter, fordelt på 5 spor. Dette gjør naturligvis at låtene blir lange og drøye, med et uttrykk som spenner fra rolig folk-inspirerte gitar-og-fløyte-medleyer med fuglekvitter i bakgrunnen til intens og grim blackmetal.

Plata begynner rolig, men går etterhvert over i en form for viking/folk-metal med trekkspill og "humppa" som leder tankene til nevnte Finntroll og våre egne Windir (R.I.P). Avslutningen på første spor Bearclaw, minner om Mayhems De Mysteriis Dom Sathanas, spesielt da med tanke på den psykotiske munkesangen. Videre, på Carrion og Dark, fortsetter "historien" med utgangspunkt i viking/folk-metalen, men med innslag av stemninger og passasjer som får meg til å tenke på Emperor.

Høydepunktet er Jotunheim, en 20 minutter lang affære, med alt fra stemningsfull black metal à la Dimmu Borgirs For All Tid, episke og progressive elementer ikke ulikt Enslaved, og rolige partier som skaper en virkningsfull kontrast. Opeths Damnation kan her trekkes inn som en naturlig sammenligning. Alt holdes sammen av en rød, vikingmetal-tråd. Platas siste kutt, Echo, gir plata en dempet akustisk avslutning, som kan minne om en finsk utgave av norske Ulvers Kveldsfanger.

Det skal likevel understrekes at Moonsorrow har særpreg og originalitet, og blir med denne utgivelsen et av de absolutt mest spennende bandene innefor sjangeren. Bandet spilte på John Dee i Oslo før jul i 2004, og mottok meget gode tilbakemeldinger. Jeg håper å få se dem selv en dag, dersom de klarer å gjenskape Verifäkeet på scene kan man se fram til en stor konsert-opplevelse.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Shining - Blackjazz

(Indie)

Uansett hvor gammel du er bør du nesten få tillatelse fra mammaen din til å høre på dette.

Flere:

Magnet - On Your Side
Green Day - American Idiot