cover

The Bootleg Series Vol. 6: Bob Dylan Live 1964 - Concert at Philharmonic Hall

Bob Dylan

CD (2004) - Columbia / Legacy / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folk / Singer/songwriter

Spor:
The Times They Are A-Changin'
Spanish Harlem Incident
Talkin' John Birch Paranoid Blues
To Ramona
Who Killed Davey Moore?
Gates of Eden
If You Gotta Go, Go Now (Or Else You Got...
It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding)
I Don't Believe You (She Acts Like We...
Mr. Tambourine Man
A Hard Rain's A-Gonna Fall


Talkin' World War III Blues
Don't Think Twice, It's Alright 
The Lonesome Death of Hattie Carroll
Mama, You Been on My Mind 
Silver Dagger
With God on Our Side
It Ain't Me, Babe 
All I Really Want to Do

Referanser:
Pete Seeger
Woody Guthrie

Vis flere data

Se også:
Love and Theft - Bob Dylan (2001)
The Freewheelin' Bob Dylan - Bob Dylan (1963)
Highway 61 Revisited - Bob Dylan (1965)
Blonde on Blonde - Bob Dylan (1966)
Knocked Out Loaded - Bob Dylan (1986)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Ikke HELT der oppe

Plateselskapet til Bob Dylan hadde litt å følge opp.

Plateselskapet til Bob Dylan hadde litt å følge opp.

"The bootleg series vol. 1-3: rare & unrelased" ble utgitt i 1991, og er en utrolig - og da mener jeg UTROLIG - samling med uutgitt materiale og alternative versjoner. Denne cd-boksen kunne like gjerne vært kalt "The best of Bob Dylan", hadde det ikke vært for at Mannen fra Minnesota også har skrevet et par andre låter av tilsvarende kvalitet. "The bootleg series vol. 1-3: rare & unreleased" er en essensiell utgivelse.

The bootleg series vol. 4" ble utgitt i 1998, og er en utrolig - og da mener jeg UTROLIG - liveplate fra Manchester i 1966. Første del er muligens det beste akustiske settet noen artist noen gang vil komme til å gjøre. Andre del er elektrisk og enda bedre. Bob Dylan står midt i et frådende hav, like bestemt som kaptein Ahab i jakten på Moby Dick. "The bootleg series vol. 4" er tidenes beste konsertplate.

"The bootleg series vol. 5" ble utgitt i 2002, og er en utrolig - og da mener jeg UTROLIG - samling livekutt fra The Rolling Thunder Revue i 1975, kanskje historiens mest bemerkelsesverdige og eksotiske turné. Bob Dylan er helt hvit i ansiktet, drevet av livsglede, frihet og store mengder kokain. "The bootleg series vol. 5" er et uunnværlig dokument som viser hvor inspirert og kreativt et menneske kan bli.

Du skjønner kanskje problemet?

"The bootleg series vol. 6" er ikke helt der oppe med forgjengerne sine. "Live 1964" er ikke like essensiell og nødvendig som "Live 1966" eller "Live 1975". Den inneholder ikke like mange skatter som volum 1-3. Men det er ikke dermed sagt at det er ei uinteressant eller dårlig plate.

Langt i fra.

I oktober 1964 var Bob Dylan 23 år gammel, og det var stille før stormen. Han hadde startet jakten på den store og hvite hvalen, men havet var fortsatt forholdsvis rolig. Noen måneder seinere gikk han i studio med tre gitarister, to bassister, én trommeslager og én pianist og spilte inn "Bringing it all back home". Da var det ingen vei tilbake.

Dette opptaket fra Philharmonic Hall i New York City fanger Bob Dylan på et kritisk tidspunkt i karrieren. Hovedpersonen selv er i usedvanlig godt humør. Han fniser og ler. Det er Halloween, og han har Bob Dylan-maska på seg.

"I'm masquerading", hikster han.

Akkurat de to ordene summerer på mange måter opp hele virket til Bob Dylan. "I'm masquerading" kunne vært tittelen på selvbiografien hans. Bob Dylan har gjennom hele karrieren byttet masker, skiftet identitet og plutselig stått fram som en helt ny artist. Det er det han gjør mellom "Another side of Bob Dylan" og "Bringing it all back home". Det er også det han gjør mellom "Blood on the tracks" og "Desire", og mellom "Street legal" og "Slow train coming".

På "Live 1964" beveger han seg i løpet av sekunder fra den tidlige og tradisjonelle protestvisa "Who killed Davey Moore?" til det surrealistiske, symboltunge mesterverket "Gates of Eden", introdusert som "a sacreligious lullaby in D-minor". Hvis du hører godt etter, er jeg sikker på at du kan høre Bob Dylan skifte maske mellom de to sangene. Samtidig kan du høre lyden av ei bukse som sprekker. Det er ikke mulig for en artist å ta et særlig større skritt enn det Bob Dylan gjør her.

Sekundene mellom "Who killed Davey Moore?" og "Gates of Eden" er verdt prisen for denne plata alene.

I tillegg får du 17 andre låter, inkludert sjeldenheter som "If you gotta go, go now (or else you got to stay all night" og "Talkin John Birch paranoid blues", samt klassikere som "It's alright, ma (I'm only bleeding)", "All I really want to do" og "The lonesome death of Hattie Carroll". Joan Baez bidrar på "Mama, you been on my mind", "Silver dagger", "With God on our side" og "It ain't me babe". Heftet på over 50 sider er like gjennomarbeidet og gjennomført som jeg hadde trodd og forventet. Alt i alt gir "The bootleg series vol. 6" et representativt bilde av hvor Bob Dylan sto i 1964. Og det var ikke et hvilket som helst sted, som vi vet.

Nå håper jeg bare at Columbia/Legacy følger opp med "Live 1979", helst et komplett opptak fra San Fransisco i desember, da Bob Dylan vendte seg mot Gud med alt han hadde.

Så lenge det varte.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Mahjongg - Kontpab

(K Records)

Kontpab plasserer Mahjongg i en klasse for seg selv når det gjelder elektronisk musikk.

Flere:

The Machines - Stereotypes
Samara Lubelski - The Fleeting Skies