cover

Lookaftering

Vashti Bunyan

CD (2005) - DiCristina / Fat Cat / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Folk / Singer/songwriter / Visepop / Kammerpop

Spor:
Lately
Here Before
Wayward
Hidden
Against the Sky
Turning Backs
If I Were
Same But Different
Brother
Feet of Clay
Wayward Hum

Referanser:
Sandy Denny
Donovan
Shirley Collins
Linda Thompson

Vis flere data

Se også:
Just Another Diamond Day - Vashti Bunyan (1970)
Some Things Just Stick in Your Mind - Vashti Bunyan (2007)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Finere og finere

Du trenger kanskje å høre denne plata noen ganger til.

Du trenger kanskje å høre denne plata noen ganger til.

Jeg kan tenke meg at du har lest en del om Vashti Bunyan. Du har sikkert fått med deg at hun ga ut ei plate i 1969 som het "Just another diamond day", men at det deretter ble stille i over 30 år.

Kanskje vet du at den nevnte plata, "Just another diamond day", ble spilt inn sammen med Robin Williamson fra The Incredible String Band, samt Simon Nicol og Dave Swarbrick fra Fairport Convention. Produsent var Joe Boyd, mens Robert Kirby arrangerte strykerne. Muligens har du også hørt historien om da Vashti reiste til Hebridene - med hest og vogn - for å slå seg ned i Donovan sitt hippie-kollektiv på Isle of Skye, etter at Andrew Loog Oldham (The Rolling Stones) hadde prøvd å gjøre henne til stjerne midtveis på 60-tallet.

"Lookaftering" er Vashti Bunyans andre plate. Den ble utgitt i fjor.

Hvis jeg ikke tar helt feil, har du registrert at de hippe hippiene Devendra Banhart og Joanna Newsom er beskjedne, men høyt profilerte gjester. Det samme er Robert Kirby, i dag best kjent for sine bidrag til "Five leaves left" og "Bryter layter". Følger du enda litt bedre med, har du sikkert notert at Vashti Bunyan har samarbeidet med Piano Magic og Animal Collective de siste par åra. Muligens var det ikke så overraskende at det skulle komme ei ny plate, når alt kom til alt.

Men kanskje forstår du likevel ikke helt hvorfor så mange snakker om "Lookaftering"? Du hører ikke storheten og den slående stemningen? Du har hørt tale om pastoral prakt og engelsk idyll - Nick Drake og Sandy Denny - uten at "Lookaftering" helt har levd opp til forventningene?

Antagelig trenger du bare å høre denne plata noen ganger til.

"Lookaftering" høres ut som den er spilt inn den ene dagen i året det ikke blåser på de Ytre Hebridene. Stemmen til Vashti Bunyan minner om noe som er blitt ført langs hushjørnene i den aller minste landsbyen, helt ute ved havet, på den første dagen med høst. Dette er britisk folk på sitt mest stillfarne og storslåtte - samtidig. Det er som om Vashti Bunyan hvisker god natt-sanger om kjærligheten, livet og døden i ei hytte helt innerst i skogen, mens alle trærne synger med, uten en lyd. Det er musikk som ikke har hatt kontakt med omverdenen på 25 år.

Da hesten Bess omsider kom fram til Isle of Skye, etter over ett år på veien, var kollektivet i ferd med å bli oppløst. Donovan pakket sammen gitaren og grønnsakene og reiste sin vei. Vashti Bunyan havnet etter hvert i Irland, sammen med sønnen Leif. De neste 25 åra hadde hun mer enn nok med å se til familien sin. "Lookaftering."

Denne plata blir fortsatt finere og finere.

Kanskje trenger du bare å høre den noen ganger til.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


In the Country - This Was the Pace of My Heartbeat

(Rune Grammofon)

Bli med på landet inn i et velkjent landskap, og la In the Country få deg til å se det med nye øyne.

Flere:

Firewater - The Man on the Burning Tightrope
Turboneger - Scandinavian Leather