cover

Begjær

Camilla Granlien

CD (2005) - ta:lik / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Folkemusikk

Stiler:
Ballade / Vise

Spor:
Grevevisa
Terningspelet
Herr Peders slegfred
Jeg beilet en gang til en pige så skjønn
Ranumun den unge
Der gikk seg to piger
Herr Ole
Sven Svane

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Urform

Barnebarn av den kommersielle popmusikken, åtte sanger fra Gudbrandsdalens folkemusikktradisjon.

Begjær består av åtte gamle folkeviser, delvis rekonstruert etter fragmentarisk dokumentasjon og Camilla Granliens eget arbeid med å sette sammen viser funnet i ulike kilder. Motivene i disse er det typiske middelalderballade-materialet med riddere, krigere, reiser, skjebnespill, borkomne barn og skjønne jomfruer. Moralen er lettfattelig og fatalistisk. Stendersamfunnets rigide klassesystem er indirekte tilstede og dets konsekvens høyst reell når helt og heltinne kastes inn i skjebnens malstrøm.

Det er dramatikk og sterke følelser, higen og lengsler i vers etter vers. Granlien gir oss sangene solo, med sin lyse klare stemme uten instrument-akkompagnasjon. Det må sies å være en både nøktern og betimelig avgjørelse, da Gåte-beundrere og alle fans av opprocka og oppjazza folketoner burde ha interesse av å gå til røttene og bli kjent med musikkuttrykets urform.

Granlien skriver i innleggsheftets korte forord at en fellesnevner for sangutvalget er Begjær - etter den man elsker, etter kunnskap, makt og rikdom. Etter å ha lyttet til sangene kan man ikke annet enn å gi henne rett, og mon ikke disse folketonene/sangene har sine direkte etterkommere i skillingsvisenes føleseladde og melodramatiske verserike skildringer. Dramatikken og de store følelsene har de såmenn til felles, og ikke folkevisenes poesi og renhet. Mon ikke den kommersielle popmusikken som senre fulgte er disse visenes barnebarn.

Begjær er en flott plate, og meget anskueliggjørende.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Funeral Diner - The Underdark

(Alone Records)

Med The Underdark har emosjonell hardcore fått sin Sgt Pepper!

Flere:

Dungen - Skit I Allt
Bertine Zetlitz - Sweet Injections