cover

The Broken String

Bishop Allen

CD (2007) - Dead Oceans / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Powerpop / Indierock

Spor:
The Monitor
Rain
Click, Click, Click, Click
The Chinatown Bus
Flight 180
Like Castanets
Butterfly Nets
Shrinking Violet
Corazon
Middle Management
Choose Again
The News From Your Bed

Referanser:
The Decemberists
Belle & Sebastian
Okkervil River
Page France
The Shins
Ed's Redeeming Qualities
Arcade Fire

Vis flere data

Se også:
Grrr.... - Bishop Allen (2009)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Brooklyns nye biskoper

Soundtrack for sommeren 2007: Bishop Allen leverer en smukk popplate som er ment for å glede og underholde – slik gode popplater skal.

"A hook is a musical idea, a passage or phrase, that is believed to be appealing and make the song stand out; it is 'meant to catch the ear of the listener'" (John Covach). Eller for å si det med låtskriverne Al Kasha/Joel Hirschhorn: "The hook is what you're selling". Det nevnes elementer som en drivende, dansbar rytme, en melodi som fester seg i hodet, selve teksten - eller rett og slett en "lyd", slik som "da doo ron ron".

Bishop Allens to faste medlemmer er ikke uteksaminert fra Harvard for ingenting. Deres kunnskap om "hooks" blir avslørt cirka 1 ½ minutt ut i åpningssporet The Monitor, som svulmer et sted mellom Shins og Springsteen:

The neighbourhood's quiet at night, but sometimes my ears still ring, and you'd think I understand that a rock 'n roll band doesn't mean a blessed thing...

... synger de forsiktig inntil det jublende "la da da da"-refrenget slynges skamløst fengende opp i været sammen med hele bøtteballetten av et orkester som stemmer i. Med det åpnes en plate som ikke streber etter særlig originalitet eller søker å fordype seg de utilgjengelige irrganger. Det er ikke intensjonen med Bishop Allen & The Broken String. Dette er en plate i popmusikkens vårtegn, og her er det flust av små og store blomstringsøyeblikk som kan plukkes og pleies med omhu. Vakkert arrangert, smakfullt dandert og vennlig levert over til oss lyttere som en liten hilsen fra et utopisk solskinnsland.

Supermuntre Rain kan vel gjerne stå igjen som sommerens anthem for oss på Østlandet i 2007: ("Oh let the rain fall down and wash this world away, oh let the sky be grey, cause if its ever gonna get any better, its gotta get worse for a day..."). Ukulele-drevne Click, Click, Click, Click plasseres lett i den samme sjarm-bagen, mens The Chinatown Bus er en slik fin, spankulerende vise med trompeter og fløyter som titter frem langs fortauskanten, og med de litt typisk lettere humoristiske tekster om hint og hist hele platen er full av:

And I remember Shanghai
How I wasn't sure just what was safe to eat
The chickens pecked and wandered at the barefoot ankles
of the children hawking figurines of workers smiling
What's the Chinese word for cheese?


For en stakket stund står Bishop Allen bak en av årets mest positive popplater. De aller beste låtene her; The Monitor, Flight 180, The Chinatown Bus og ikke minst Like Castanets – satt til Santiago, Chile (om Santa Lucia, Barrio Bella Vista, San Cristobal, La Moneda) deler alle en balanse mellom sårhet og stolthet, veksler mellom vemodig folkrock og mer jublende pop-arrangementer som jeg finner ganske uimotståelig. Det ligger vel i bandets øre for hooks vil jeg tro, der både de små detaljene, arrangementene og tekstene spiller en sentral rolle.

Jeg deler likevel denne platen i to. Første halvpart utmerker seg som den friskeste, mens de går noe på tomgang i andre halvlek, tross fine øyeblikk som Corazon og Choose Again. Tragikomiske The News From Your Bed sørger dessuten for en avslutning vi alle kan stemme i; en skikkelig gla'låt med deppetekst er aldri å forakte. Med unntak av skramlende og utilpasse Middle Management (med tekstlinjer som "I'm over by the water cooler, listen to the chatter, while I'm working to get fired, but it doesn't seem to matter...") leveres låtene hovedsakelig i pent og pyntelig stand.

Denne anbefales mest for sin ukuelige optimisme og smittende glede, og i mindre grad for variasjon av en formel som etter noen runder virker noe utvannet tross sin utvilsomme sjarm.

Bishop Allen har for lengst bosatt seg i Brooklyn (bombe!) og i 2006 markerte de seg med å utgi en ny EP for hver måned (med til sammen 58 låter). Det er tydeligvis ingen mangel på ideer og visjoner i den gården. For kjennere må det legges til at mye av materialet fra denne serien benyttes her, riktignok i nye versjoner. Utgiver er for øvrig et nytt søsterselskap til kvalitetsgarantistene Secretly Canadian/ Jagjaguwar.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Firewater - The Man on the Burning Tightrope

(Jetset)

Ensemblet Firewater er eit merkelig og sært bekjentskap.

Flere:

Brandy - Full Moon
Pinetop Seven - The Night's Bloom