cover

Whiskey Rabbi

Geoff Berner

CD (2005) - Black Hen

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Folkrock / Humor / Klezmer / Cabaret / Sigøynermusikk

Spor:
Whiskey Rabbi
Lucky Goddamn Jew
Song Written in a Romanian Hospital
Drunk All Day
The Unlistenable Song
The True Enemy
And Promises to Break Before to Sleep
The Traveller's Curse
The Violins - Al Kamanjat
Volcano God

Referanser:
Tom Lehrer
Billy Bragg
The Pogues
Jacques Brel
Dan Bern

Vis flere data

Se også:
We Shall Not Flag or Fail, We Shall Go On To The End - Geoff Berner (2003)
We Shall Not Flag or Fail, We Shall Go On To The End - Geoff Berner (2003)
The Wedding Dance of the Widow Bride - Geoff Berner (2007)
Klezmer Mongrels - Geoff Berner (2009)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Klezmer-punk

Det er noe masete til tider. Men det kan også være usedvanlig tøft.

Du har sikkert fått med deg at Geoff Berner spiller klezmer-punk og heseblesende sigøynermusikk.

Canadieren har tross alt varmet opp for Kaizers Orchestra de siste ukene. Mer skal det ikke til for å få presseoppslag og oppmerksomhet her til lands. Så spørs det hvor mange blant publikum, særlig på den norske delen av turnéen, som ble interessert i den merkelige, skallede mannen som sang låter med rare titler og spilte noe så sjeldent og eksotisk som trekkspill.

"Etter min mening er det alt for lite drikking igjen i klezmer-musikken," fortalte Geoff Berner til Pstereo i fjor vinter. Han liker ikke at mange har avruset den jødiske, østeuropeiske folkemusikken, vasket bort all dritten og dratt den inn i konserthus og det som verre er. Opprinnelig ble klezmer spilt i brylluper og ved andre festlige anledninger, mens folk drakk og danset. "Det var vanlige folk som spilte til fest, og det var aldri meningen at det skulle være rent, pent og perfekt", uttalte Geoff Berner, som har brukt punkens idéer til å gjenopplive klezmer-musikken.

Hans nye plate, "Whiskey rabbi", skiller seg ganske sterkt fra forgjengeren, aldeles glimrende "We shall not flag or fail, we shall go on to the end". Der hørtes det ut som Geoff Berner hadde sittet på puben med Winston Churchill og Graham Parker akkurat idet sistnevnte fant ut at han skulle kalle backingbandet sitt The Rumour, hyre inn Nick Lowe som produsent og lage den mest fengende, forrykende soulrocken verden har hørt. Geoff Berner fikk lyst til å gjøre det samme – bare med trekkspill og mye annet rart. Han kunne også tenke seg å prøve ut Elvis Costello sin berømte "bare spytt meg i trynet, du, jeg liker det"-taktikk. Blant annet.

På "Whiskey rabbi" er det noe mindre engelsk - og noe mye mer jødisk over Geoff Berner. Hvis du forstår hva jeg mener.

Det er den lyden du hører når Bob Dylan synger "One more cup of coffee (valley below)" mot Scarlet Riveras sigøynerfiolin. For eksempel. Men det er også den lyden du hører på "Dance me to the end of love", skrevet av en annen canadier, Leonard Cohen. Jeg leste en eller annen gang, et eller annet sted, at linja "dance me to your beauty with a burning violin, dance me to the end of love", henledet på underholdningen tyskerne hadde sørget for i gasskamrene. De ønsket selvsagt ikke at jødene skulle tro det var noe galt fatt, de luringene. Jeg har aldri klart å høre "Dance me to the end of love" på helt den samme måten siden.

Musikken til Geoff Berner har litt av den samme feelingen. Bare at farten er skrudd opp, selvsagt. Dette er trekkspill-punkversjonen av "Dance me to the end of love".

Geoff Berner er en tekstforfatter utenom det vanlige. Han har sans for burlesk humor og skjebnens ironi. Han skriver i grunnen lignende historier som "Jerusalem tomorrow", David Olneys tankevekkende beretning som svindleren som slår følge med Jesus mot den hellige byen - bare morsommere og råere. Og musikken? Jo, det høres tidvis ut som en gjeng sigøynere som vekselvis slåss og gnikker som gale på instrumentene sine mens den gamle kjerra de sitter i er på full fart ned en bratt skråning i Karpatene. Eller så høres det ut som Wunderkammer, om du vil. Men det er bare Geoff Berner, med litt hjelp fra Diona Davis på fiolin og Wayne Adams på perkusjon.

Det er noe masete til tider. Men det kan også være usedvanlig tøft.

På "Drunk all day" høres det ut som han har med seg Jeffrey Lewis fra anti-folk-miljøet i New York City. På "Traveller's curse" minner Geoff Berner mer enn noen gang om Nick Cave. "The unlistenable song" er en vakker, liten historie om sangen han ikke orker høre, fordi den minner ham om noen han en gang kjente:

"Thank you for sending me your new recording,
it was so kind of you to think of me.
Not a single track is boring,
it's executed perfectly.
There's just one song I would forget if I could.
I guess that you could say it's just a little too good.
I have to skip it.
I just can't listen.
I just can¹t listen to that song.


På "The true enemy" gir han oss det egentlige svaret på hvorfor Mohammed Atta styrte flyet inn i World Trade Center i 2001. Det er i det hele tatt ei variert og innholdsrik plate, som du kanskje forstår. Og helt til slutt får vi en nyinnspilling av vakre, gåtefulle "Volcano God", hentet fra "We shall not flag or fail, we shall go on to the end".

Det er fortsatt den plata du først bør sjekke ut med Geoff Berner. Deretter kan du med fordel plukke med deg ep'en "Light enough to travel" på veien, samt "Live in Oslo", som ble utgitt i fjor.

Og så kan du sjekke ut "Whiskey rabbi". For hvem kan vel la være å elske linjer som dette, fra "Lucky goddamn jew", sunget av jøden Geoff Berner:

"Lucky! Lucky! All the time!
Now I've got my own country,
where I am free to persecute
people with less luck than me"

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 7/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Broadway Project - The Vessel

(Memphis Industries)

Vinylens knitren, kjølige rytmers gyngen, smakfulle arrangementer. Sans + Sampling = Sant.

Flere:

Andrew Bird - Noble Beast
Thelma & Clyde - White Line