cover

The Early Recordings Volume I

Daniel Johnston

CD (2003) - Dualtone / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Lo-fi / Singer/songwriter

Spor:
Songs of Pain:
Grievances
A Little Story
Joy Without Pleasure
Never Relaxed
Brainwash
Pothead
Wicked World
Lazy
I Save Cigarette Butts
Like a Monkey In A Zoo
Wicked Will
An Idiot's End
Wild West Virginia
Since I Lost My Tooth
Urge
Living Life
Tuna Ketchup
Premarital Sex
Don't Act Nice
Hate Song


More Songs of Pain:
Phantom of My Own Opera
Man at War
Only Missing You
More Dead Than Alive
I Will
Poptunes
You Put My Love Out the Door
You're Gonna Make It, Joe
Never Get to Heaven
Follow That Dream
POW
For the Love of Pete
Blue Cloud
Grievances Revisited
True Grief
My Baby Cares for the Dead
Mabel's Grievances

Referanser:
Eugene Chadbourne
Half Japanese
Ween
Bongwater
Danielson Famile
Devendra Banhart

Vis flere data

Se også:
Fear Yourself - Daniel Johnston (2003)
Fear Yourself - Daniel Johnston (2003)
Discovered Covered - The Late Great Daniel Johnston - Daniel Johnston (2004)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Velkommen til Daniel Johnstons verden

Nå kan du endelig høre denne særegne artistens første opptak fra tidlig på 80-tallet.

Daniel Johnston kom til verden i 1961, til en strengt kristen familie som snart flyttet fra Sacramento til West Virgina. Sønnen fant seg ikke særlig vel til rette der, og tilbragte mye og stadig mer av tiden i familiens kjeller. Her begynte den unge aspirerende kunstneren å skrive og spille, særlig inspirert av The Beatles hadde han en drøm om å bli popstjerne (han begynte å spille inn eget stoff da han skuffet fant ut at han ikke kunne synge). Han blir nok heller aldri noen "stjerne" for de fleste, men Johnston har opparbeidet seg solid kred blant sentrale artister innen den mer alternative scenen og nyter stor respekt blant både artister og og et økende publikum. Han har samarbeidet med størrelser som Jad Fair, Sparklehorse og Okkervil River, mens fans som Built to Spill og Yo La Tengo tidligere har tolket hans låter.

To kassetter ble spilt inn og gitt ut i årene før han flyttet til Austin, titulert Songs of Pain og More Songs of Pain. Grunnlaget for Johnstons merksnodige karriere begynner altså her, med dette materialet fra 1981-1983, som nå er tilgjengelig på CD. Lydkvaliteten er som man kan vente av 20 år gamle kassettopptak, men all støyen, utydelige feltopptak og båndsnurr forsterker bare varmen som strømmer ut av disse visene. Johnston har en boblende, kvekkende stemme som tærer på tålmodigheten til tider, og hans hamrende saloon-piano kan også bli over the top. Det gjelder særlig More Songs of Pain (med noe masete låter som You Put My Love Out the Door og Follow That Dream). Men det er ikke nødvendig å høre på begge platene sammenhengende, og uansett hersker det ingen tvil om at mannen tidlig fant en egen stil med et godt utviklet øre for klassiske popviser, ja riktig så fengende til tider (Joy Without Pleasures, Wicked World). Styrken ligger likevel i hans ærlige og åpne tekster. Med en naivistisk uskyld beretter Daniel uten blygsel om den fryktelige skuffelsen han følte da den store kjærligheten ikke viste interesse og heller stakk av med en begravelsesagent (a capella-låten My Baby Cares For the Dead), skravler om lokale potheads ("you say that you are happy and that you like stormy weather, I think that you're just dumb and you don't know any better...") eller hilser hjemstedet i Wild West Virgina ("well I don't like John Denver, but I always come back to those rolling hills...").

Alle låtene er Johnstons egne, med unntak av en sår utgave av Beatles' I Will og en skakk versjon av Bacharach/David sin You'll Never Get to Heaven, og de oser av et ungdommelig overskudd som fortsatt får opptakene til å leve. Når man hører på Daniel Johnstons gamle låter, så er det ikke vanskelig å tenke seg at artister som Sparklehorse, The Microphones, Sentridoh og Devendra Banhart også har gjort det samme. Han er en innflytelsesrik artist, og disse platene viser hvorfor.

The Early Recordings Volume 1 er heldigvis påkostet et strøkent cover med mange av Johnstons egne tegninger, en lengre artikkel av Louis Black (fra The Austin Chronicle) og en kort hilsen fra Butthole Surfer Paul Leary. Han setter de rette ordene på Daniels musikk når han skriver: "I thought my band was way out there, but Daniel Johnston was way out there". Det blir ofte gjort et poeng av Johnstons mentale problemer, om hvordan han begynte å miste grepet for alvor etter å ha droppet syre (visstnok på en Butthole-konsert) og at han fremdeles bor hjemme hos sine foreldre. Disse opptakene minner om hvor fokus bør være. Daniel Johnston er først og fremst er en høyst original låtskriver/vokalist og en fantasifull og ærlig tekstforfatter. I en tid der Idol-stjerner og annet rask kaller seg artister er det på sunt å bli minnet om at det finnes de som vrenger sjelen sin når de synger. Velkommen til Daniel Johnstons verden.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Shining - Blackjazz

(Indie)

Uansett hvor gammel du er bør du nesten få tillatelse fra mammaen din til å høre på dette.

Flere:

Umek - Neuro
Röyksopp - Senior