cover

Who Is This Man?

Lil' Sci (Scienze of Life)

CD (2008) - Project Mooncircle

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Indie hiphop / Jazz rap

Spor:
Intro / Outside Perspective
Indy 102
There she goes Feat. Orah
Shrink Rap
Invisible Man
Rapsploitation
Black Gold
Expressions Feat. Tiffany Paige
Outta Control
Crazy Music Feat. Invizible Handz
The Truth Feat. Stahhr and Invizible Handz
The Replenish
Sorcerers Feat. MF DOOM and Invizible Handz

Referanser:
Nas
A.Z.
Common
A Tribe Called Quest
Ackshen/Scarface
Gang Starr
Scott La Rock
Pete Rock & C.L. Smooth

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Rapsploitation

Bli kjent med John Robinson, en moderne mann for en ny epoke innen hiphop.

I de fleste tilfeller når man etterspør "who is this man" så referer man til Johannesevangliet, hvor møtet mellom statens maktinnehavere og den fremadstormende profeten Jesus starter med skepsis, men ender med at tvilerne blir stående maktesløse tilbake.

De kan simpelthen ikke fatte de nye egenskapene mannen som står fremfor dem har.

Uten å ha noen som helst tilknytning til religiøs forkynnelse så er allikevel denne velbrukte referansen John Robinson sitt utgangspunkt for albumet med nettopp denne tittelen. For lik enhver revolusjonær aktivist forutsetter han at noe er fryktelig galt, og at han er den rette for å forandre det.

Dette er på ingen måte noen ny innfallsvinkel verken for undergrunnsrappere eller mer mainstream relaterte artister. For mange forblir hiphop et problem så lenge den fortsetter å overse sitt potensiale som talerør til lytterne. Derfor har John Robinson laget et album som skal introdusere han til massene, da er det viktig å fylle den med riktig innhold.

Men Robinson eller Lil` Sci som har vært hans tidligere alter ego er ingen enkel mann og fatte. Han varierer sitt repertoar fra å være breial og selvforherligende til å være ytterst politisk engasjert. Han ser sin musikalske forkynnelse mer som lyrikk enn som tradisjonell battling, men sikter samtidig bakover i tid, til New York hiphopens tilblivelse.

Gjennomgående er allikevel ønsket om rettferdighet. Enten det gjelder i parforhold, i rasespørsmål eller i musikkbransjen. Robinson tar høyde for å reflektere omkring alle disse temaene og mange fler på Who Is This Man? samtidig som han passer på å honorere seg selv for det underveis.

Det kunne fort ha blitt altfor mye hadde det ikke vært for at Robinson har en av samtidens beste produsenter i ryggen. For det er den kritikerroste produsenten/rapperen MF Doom som lapper sammen det musikalske bakteppet på albumet, og Doom har den kreative variasjonen som kreves for å tilføre Robinsons ulike formål forskjellige innfallsvinkler.

Spesielt vellykket er samarbeidet i mellom de to på Outta Control og Shrink Rap. To låter hvor Doom og Robinson søker tilbake til røttene i New York rap, til en tidsperiode hvor lekenhet, kreativitet og vokal frembringelse sto i sentrum. Doom leker her med jazz, funk og soul på en måte som passer perfekt til Robinsons budskap om at hiphop ikke er over, det har såvidt begynt. Og det bringer håp til lytteren om at de to faktisk har helt rett.

For Who Is This Man? er et svært vellykket album. Og det påtross av at Robinson kan virke lite egenartet og repetetiv i starten. Men etterhvert løsner det ordentlig, og med Doom i knallform albumet i gjennom, er det vanskelig å ikke la seg rive med. På de sporene hvor John Robinson supplerer hans gullkantete beats med gjennomtenkte og historisk kompetente rim, er duoen et uslåelig samarbeidsprosjekt som det neppe blir det siste vi hører fra.

Snarere tvert i mot, så er John Robinson et navn du like godt kan hake av i kalenderen for fremtiden. For på sitt beste er han lyden av en moderne amerikansk mann som tenker utenfor en konvensjonell hiphopsirkel av dop, sex og fester. Faktisk så gjennomfører han sitt album uten å måtte en eneste gang snakke nedsettende om konkurrenter, damer eller banne, og det i seg selv er en prestasjon undertegnende ikke har vært vitne til på mange år.

Eller som han selv sier det:

In despite of all the punchlines and entertainment, what does it really all mean when the universe is in the changing?

Slik skal det låte.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Thomas Dybdahl - Science

(Universal)

Hausten er her. Dybdahl er her. Men er ikkje graset litt grønare? Og har ikkje fyren laga si beste plate tru?

Flere:

Simon Joyner - Skeleton Blues
Deradoorian - Mind Raft EP