cover

A Man Needs a Woman

James Carr

2 x CD (1968)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Soul

Spor:
A man needs a woman
Stronger than love
More love
You didn't know it but you had me
A woman is a man's best friend
I'm a fool for you
Life turned her that way
Gonna send you back to Georgia
The dark end of the street
I sowed love and reaped a heartache
You got my mind messed up


A losing game
A message to young lovers
Let it happen
You gotta have soul
You hurt so good
I can't turn you loose
Let's face facts
Who's been warming my oven
Please your woman
You love made a u-turn
The lifetime of a man
Tell me my lying eyes are wrong
Ring of fire

Referanser:
Sam Cooke
Otis Redding
Wilson Pickett
Sam and Dave
Curtis Mayfield
Percy Sledge
Joe Tex

Vis flere data

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


En stor, kald tåre

James Carr er antagelig den største sangeren menneskeheten har hørt.

James Carr er antagelig den største sangeren menneskeheten har hørt.

Der fikk jeg sagt det.

Når James Carr synger sine største ballader, med tårer i øynene og klump i halsen, blir selv Al Green og Otis Redding ganske ordinære. Jeg beklager så mye, men når James Carr bryter sammen mot slutten av "That's the way love turned out for me", framstår selv Aretha Franklin som noe av en lettvekter.

James Carr er antagelig den største sangeren menneskeheten har hørt.

Der sa jeg det igjen.

Jeg tenker på låter som "Forgetting you", "Love attack", "To love somebody", "Dark end of the street" og "Lovable girl". Jeg tenker på øyeblikkene der det begynner å renne blod av stemmebåndene, der drøvelen rister og strupehodet koker. Jeg tenker på innspillingene der det føles som om Gud kommer ned og inntar sjelen til James Carr, samtidig som djevelen river og sliter i kroppen hans.

Når de mest sønderknuste sangene tar slutt, er det som om James Carr faller til golvet. Da er han utslitt. Da er han tom for tårer. Da har han som regel sluppet ut et høyt, tynt skrik som går gjennom marg og bein.

Det henger en stor, kald tåre i sjelen til James Carr.

Den eneste som kan få fram like mye følelser, er kanskje Bob Dylan. Men det er på en helt annen måte. Bob Dylan kan ikke synge slik som dette. Ingen kan synge slik som dette. Selv ikke James Carr. Tidenes største soulsanger gikk bort 7. januar 2001. Han døde ensom, fattig og nesten totalt ukjent på et sjukehjem i Memphis.

Jeg skal ikke fortelle deg så mye mer om livet til James Carr, bare slå fast at skjebnen og sårbarheten kommer fram i stemmen og sangene hans. Jeg vil heller ikke si så mye om musikerne, bare påpeke at det er de samme som spiller på "Dusty in Memphis" og "From Elvis in Memphis". Hvis du synes at det lille husbandet er bra der, har du aldri hørt det sammen med James Carr.

Mellom 1964 og 1969 ga sangeren fra Coahoma County, Mississippi, ut 14 singler på det lille selskapet Goldwax Records i Memphis. I 1966 kom det første albumet, "You got my mind messed up". To år seinere kom oppfølgeren, "A man needs a woman". Kort tid etter gikk Goldwax Records konkurs. Da var det jevnt slutt for James Carr, selv om han gjorde et forsøk på comeback på nittitallet, etter mange år med sjukdom og psykiske problemer.

Hvis du aldri har hørt James Carr, ville jeg ha startet med "The complete Goldwax singles". Den plukker med seg nesten samtlige av de største låtene til James Carr. Seinere er det på sin plass å fylle ut bildet med "A man needs a woman" og "You've got my mind messed up". Begge inneholder en del av soulmusikkens største skatter.

La meg ta et eksempel.

Teksten til "A man needs a woman" er kanskje ikke så veldig dypsindig. Men hør hvordan James Carr synger "I need you" de siste 15 sekundene. Dypere er det ikke mulig å gå. Tydeligere går det ikke an å si det.

Da en av mine beste kamerater skulle feire bryllup, valgte han nesten på instinkt å spille "A man needs a woman" da bruden ville ut på dansegolvet. Det var et valg gjort i himmelen. Jeg kunne ikke ha funnet en mer passende sang om jeg hadde studert platesamlingen i tre måneder.

"Don't you know a man needs a woman,
a man gotta have a woman,
to carry on......"


James Carr rakk å sette navnet sitt bak minst ti helt essensielle låter. Kjenner du ikke til disse sangene, ville jeg ha skrevet ut denne lista og lagt den i lommen nærmest hjertet. Titlene burde helst ha stått med gullskrift:

1. Forgetting you
2. That's the way love turned out for me
3. Lovable girl
4. Love attack
5. Dark end of the street
6. To love somebody
7. A man needs a woman
8. You've got my mind messed up
9. Life turned her that way
10. She's better than you

"A man needs a woman" ble utgitt tidligere denne måneden, også den med en mengde bonuskutt, slik tilfellet var med "You got my mind messed up". Kent/Ace burde fått en eller annen slags pris for jobben selskapet har gjort med musikken til James Carr.

"A man needs a woman" er kanskje ikke fullt så perfekt som forgjengeren fra 1966. Dette er likevel et av soulmusikkens største album.

Det henger en stor, kald tåre i sjelen til James Carr.

Og der blir den hengende.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 9/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Haust - Powers Of Horror

(Fysisk Format)

Jeg vet ikke hvem som stjal kosebamsene til denne gjengen da de var små, men frustrasjonen det ledet til gjør at de fortjener medaljer.

Flere:

Nuno Canavarro - Plux Quba
Fire! - You Liked Me Five Minutes Ago