cover

Songar frå fjorden

Diverse artister

CD (2007) - Tylden & co / Bare Bra Musikk

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Vise / Poprock

Spor:
Naust i regn
Den vesle jenta og folungen
Reglene
Småbrukerkona
Åresong
Steinløa
Innover
Båten te bydn
Guttormsen
Guten og stuten
Ein fin vårdag
Fotballkampen
Natt over Osterfjorden
I gamle dagar

Referanser:
Ivar Medaas

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Vemod over ei tapt tid

Sangene her er preget av vemod og en inderlighet som virker fullstendig oppriktig.

"Dar kjem Dampen" sang Ivar Medaas, en vemodig og vakker hyllest til fjordbåten som bandt menneskene sammen langs et kronglete kystlandskap hvor innbyggerne var spredt ut i vid vifte på utallige småsteder, fra havgap til fjordbunn. Medaas er borte, og Dampen hogd opp. Fortsatt går ferger på vestlandet, men alt flere forflytter seg i bil, over svære bruspenn og langs riksveier med høy fartsgrense.

"Utviklinga" går bare en vei, men noen stopper opp og ser seg tilbake. I postkassa landet en CD med Songar Frå Fjorden, en hel plate viet "Dampens" virkningshistorie, forfattet av Morten Lorentzen og tonesatt av komponist Viggo Krüger. Til å framføre verket har de fått krefter fra Nord-Hordalands lokale kulturliv til å samarbeide med rikskjente artister som Bjørn Jensen, Frank Hammersland og Olav Stedje. Inspirasjonen er Medaas selv, en av de flotteste landsdelslyrikere, visekunstnere og originaler norsk kulturliv har fostret. De har satt lista høyt, men jeg sier med det samme: De lander fjellstøtt.

Lorentzen har forfattet intet mindre enn en sangsyklus, nærmest en libretto, kretsende rundt fjordbåten "Dampen" og den viktige sosiale og økonomiske funksjonen båtene hadde på vestlandet før, ja helt opp til i går. Ferga blir sentralmetafor for en hel levemåte, bindeleddet geografisk og sosialt, en mental merkestein som i kraft av sitt fravær blir bilde på et oppsmuldrende samhold. Ferga og fjordbåten fraktet mennesker og dyr, varer og post, drømmer og håp. Kjærleikens Fergereiser heter Edvard Hoems bok, fergas kjærlighetsreiser handler Lorentzens verk om, turene hvor mennesker møttes, forbindelser ble skapt, familien dro på bytur sammen og turen til andre siden av fjorden for å møte hjertets utkårede. Båten er den som bærer menneskene, trygt over bølgene, som i sikksakkmønster gjennom fjordarmene er karet som samler hjerteblodet og bærer det fram, hindrer det i å havne i vannet og trekkes ned mot malstrømmen.

Sangene er preget av vemod og en inderlighet som virker fullstendig oppriktig. Morten Lorentzen er ellers kjent for P2-lytterne som "bergenseren" i Hallo i Uken, og her springer tenksomheten som merkes under radiotekstene hans ut i fullt flor som heimstads- og folkediktning. Det er helt i Medaas' ånd. Tekstene er som gulnede positiver fra et akk så fjernt 50- og 60-tall, når ungene som vokste opp inne i fjordene skulle skue over fjellene og aldri vende tilbake etter gymnastidas hybeltilværelse i byen. De trofaste holkene med dampfløyte og pipe som la til kai, der folk flokket seg for å høre siste nytt og hente posten, rustet i opplag mens fiskere og småbønder hengte opp garnet for godt og låste låvedøra. Lorentzen får dette så godt fram, i alle sine sjatteringer av vemod over ei tapt tid.

Sangene varierer fra fine impresjoner som Naust i Regn, framført av Olav Stedje, til minneglimt som Småbrukerkona, en bauta over en yrkesgruppe som nesten er forsvunnet. Fin diktning finner vi i Åresong, og en moderne gjenlyd av gamle Dampen byr Båten te Bydn på. Dikteren vandrer på barndommens gjengrodde stier i Innover, mens smilets befrielse i møte med absurde kontrollmekanismer beskrives i den karnivalske Reglene.

Slik kunne jeg fortsatt å ramse opp. På denne plata finnes ikke ett dødpunkt, ikke ett svakt spor. Arrangementene er veltilpasset og modulert etter de fine sangtekstenes stemningsleier. Topp musikere fullender Morten Lorentzens lyriske opus. Ja, dette er en plate å bli glad av – og glad i. Og det er en plate til ettertanke. Varmt anbefalt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Mahjongg - Kontpab

(K Records)

Kontpab plasserer Mahjongg i en klasse for seg selv når det gjelder elektronisk musikk.

Flere:

The Machines - Stereotypes
Sharon Van Etten - Tramp