cover

Action packed: The best of Jonathan Richman

Jonathan Richman

CD (2002) - Rounder

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Poprock / Singer/songwriter / Alternativ

Spor:
Circle I
New Kind of Neighborhood
Action Packed
Everyday Clothes
Fender Stratocaster
Closer
Reno (Richman)
Since She Started to Ride
You're Crazy for Taking the Bus
The Neighbors


The Girl Stands Up to Me Now
Cappuccino Bar
When I Say Wife
She Doesn't Laugh at My Jokes
A Monologue About Bermuda
I Was Dancing in the Lesbian Bar
Una Fuerza Allá (A Higher Power)
The Heart of Saturday Night
Vampire Girl
City vs. Country
You Must Ask the Heart

Vis flere data

Se også:
Not So Much to Be Loved as to Love - Jonathan Richman (2004)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Vims

Det er vanskelig å mislike Jonathan Richman.

Alle snakker om "Roadrunner" og den tidlige utgaven av Jonathan Richman, den som ble produsert av John Cale og hørtes ut som den rare, litt uskyldige lillebroren til Lou Reed. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor det alltid er unggutten fra Boston som trekkes fram. Sanger som "Pablo Picasso" og "Girlfriend" er nesten like mørke og fascinerende som hva som helst av The Velvet Underground.

Men selv foretrekker jeg en ganske annen artist.

Min favorittplate med Jonathan Richman er og blir "Modern Lovers live" fra 1977. Det kan muligens ha noe å gjøre med at det var det albumet jeg oppdaget Jonathan gjennom. Men "Modern Lovers live" kan like gjerne være en av tidenes beste - og morsomste - konsertplater.

Jeg har vanskelig for å la være å spille "Modern Lovers live" når jeg er sånn passe oppstemt og halvfull. Men det er også en perfekt plate å finne fram hvis man har en dårlig dag. Det er vanskelig å ikke le av "Ice cream man" og "Hey there little insect". Det er i det hele tatt vanskelig å mislike Jonathan Richman.

Han er festligere enn de aller fleste stand up-komikerne jeg har hørt. Han er skeiv og vimsete og masete, men veldig underholdende. Han er Seinfeld, bare med hjerte og medfølelse. Han er godhjertet, sympatisk, uforutsigbar og herlig naiv. Han får meg til å føle meg som et lite, undrende barn med vidåpne øyne.

Jeg elsker Jonathan Richman.

Heldigvis er han ikke bare morsom. Han skriver alltid noen sanger til ensomme, misforståtte, sentimentale romantikere. Også klovner kan gråte.

Jonathan Richman fant etterhvert ut at han kunne klare seg greit uten både elektrisk støy og The Modern Lovers. Nå framfører han stort sett sine skjøre, spinkle sanger på sparsommelig vis. Ofte står han på scenen alene, kun med akustisk gitar, som en rar, vennlig trubadur. Han er sikkert litt gal. Men må man antagelig være for å skrive slike sanger. Jonathan Richman hadde vært den perfekte barnehageonkel.

51-åringen fra Boston ga ut sju plater på Rounder Records mellom 1987 og 1995. På "Action packed" får vi litt fra alle, inkludert "Jonathan goes country" og "Having a party with Jonathan Richman", samt den spansk-språklige "Jonathan, te vas a emocionar". (Hvem andre enn Jonathan Richman kan finne på å gi ut en av sine beste plater på spansk?)

Her er den lekne, feststemte versjonen av "The heart of saturday night", skrevet av Tom Waits. Her er "Vampire girl" og den lett svingende, veldig dansbare "Dancing in the lesbian bar". Her er "Closer", "The neighbors", "Since she started to ride" og "You must ask the heart". Her er "Fender stratocaster" og "New kind of neighborhood" og jeg vet ikke hva.

"Action packed" er akkurat det tittelen sier.

Selvsagt er det noen låter man savner. Slik vil det alltid være, så lenge man ikke produserer samlingen selv. Jeg lurer mest på hvor det er blitt av "Velvet Underground", hyllesten til bandet som ikke bare åpnet dørene, men reiv ned hele huset. Men samtidig er det greit å ha en unnskyldning for å kjøpe alle platene til Jonathan Richman. Begynn med "Modern Lovers live", så kommer resten av seg selv! Jeg kan nesten garantere at Jonathan Richman vil bli "Important in your life".

Jeg har stort utbytte av Bob Dylan, Howlin' Wolf og Miles Davis. Jeg liker godt å deppe til Nick Cave og gneldre sammen med Elvis Costello.

Men av og til er det deilig å kunne sette på Jonathan Richman og bare rulle nedover gata, på jakt etter hjertet av lørdagskvelden.

Det er en del av livet, det også.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 9/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Magnet - On Your Side

(Ultimate Dilemma)

Engelske kritikere har trykket Magnet til sine bryst. Fortjent. Det beviser Even Johansen nok en gang med sitt nye bittersøte album.

Flere:

Rosanne Cash - Black Cadillac
Bonnie Prince Billy - Beware