cover

Cookatoo Friends

Elin Ruth Sigvardsson

CD (2009) - Divers Avenue Music / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Singer/songwriter / Folk / Blues / Soul / Gospel

Spor:
Bang
Dead Man Walking
Is It Over?
Love
F Off
Wait For Me
Hymn About a Tree
Higher (Supermom)
Don't Be Suspicious!
Your Love is Loaded
Shine a Little Light
1000 Hands


Dear I
Long Cold Winter
Saviour
Paper Cup Words
Stupid Sunday Song

Referanser:
Emiliana Torrini
Aretha Franklin
Ane Brun
Joni Mitchell

Vis flere data

Se også:
Saturday Light Naive - Elin Ruth Sigvardsson (2003)

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


Uforløst potensial

Gamle røtter pakket inn i lyttervennlig snop blir til en middelmådig lytteropplevelse fra svensk singer/songwriter.

Elin Ruth Sigvardsson "was born on a cold winters day, in a small town called Mönsterås, located by the windy Swedish eastcoast", som hennes hjemmeside uttrykker det. Om det er det kalde vinterværet, den lille byen eller havbrisen som gjør det vet jeg ikke, men hun har klatret oppover de svenske hitlistene med stort hell etter den nye utgivelsen.

Cookatoo Friends er hennes fjerde album, men det første som utgis i Norge. Ane Brun gjør også en gjesteopptreden på sangen F Off, uten at hennes distinkte stemme treder frem og setter sitt preg på låten.

Bang skyter det hele i gang med en åpning som minner om et soul-orkester allà Aretha Franklin. Her er det koring og blåsere i stor stil, og en laidback stemning i mellom refrengene. Det hele framført i et lett, fengende og lyttervennlig lydbilde. Absolutt et høydepunkt.

Higher (Supermom) er på sin side en neddempet sang med røtter i bluesen, ikke langt ifra Janis Joplins seige låter. Det er derimot et lysår fra galskapen og den hardt medtatte Southern Comfort stemmen. Dead Man Walking er et annet lysglimt på plata. Melodien med den pågående, lette skarptromma er kult, men minner påfallende mye om Emiliana Torrinis Jungle Drum. Det er fengende, men jeg har da vitterlig hørt det før.

Min albumversjon inneholder en bonus EP med seks akustiske sanger, tatt opp på Sigvardssons sommerhus i Oknö. Søtt nedstrippet og enkelt framført ved pianoet og kassegitaren er det en fin sak som kan minne om Joni Mitchell. Sangene blir vel og merke noe like, men Where to Start stikker seg ut som et høydepunkt med Sigvardssons vakre stemme og sjarmerende håndklapp underveis.

En klar styrke ved plata er dens varierte låtmateriale – hver enkelt sang har sitt eget uttrykk. Sigvardsson henter en hel del fra amerikansk folkemusikk, blues, soul og gospel. Kombinasjonen mellom tradisjonelle røtter og det poppa og fengende lydbilde som ligger ovenpå opplever jeg som svært spennende. Det minner meg om Jack Whites (The White Stripes) tanke om å pakke inn gammel blues i et nytt punkrock format, slik man pakker inn piller i godteri eller mat for at barnet ditt skal ta medisinen det trenger.

Cookatoo Friends er i så måte spennende – gamle røtter pakket inn i lyttervennlig popsnop. Problemet er derimot at det hele føles som et oppgulp av så alt for mye annet. Jeg ender opp uten følelsen av at plata har klart å snike seg inn under huden på meg. Det er for lite nerve og særegenhet til det, for lite dybde. Som bakgrunnsmusikk er det fint nok, men jeg fester meg ikke ved det.

Personlig håper jeg derfor at hun graver dypere i sine røtter neste gang, og tør å være leken og freidig slik hun er på Shine a Little Light. Flotte vokalharmonier akkompagnert av noen strykere her og der skaper et lystig bakgrunnsteppe, mens Sigvardssons egen stemme tar steget over i folken. Hun ligner til tider hennes svenske kollega The Tallest Man on Earth, og sangen kommer nok til å lyse opp både en og to vårdager framover.

Sigvardsson innehar et spennende potensial, men på Cookatoo Friends blir det for meg for uforløst.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Yo La Tengo - I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass

(Matador)

Dei er i alle fall ikkje redde for å utfordre deg, og ja, dei 'will beat your ass', skråsikkert.

Flere:

The Knife - Tomorrow, In a Year
El Guincho - Alegranza!