cover

Mercy Oceans

Pantaleimon

CD (2007) - Durtro / Jnana / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Akustisk / Folk / Minimalisme / Sadcore / Frifolk

Spor:
Under the Water
We Love
The Sun Came Out
High Star
All the Birds
Born Into You
At Dawn
Raw Heart
I Am
Storm and Thunder

Referanser:
Current 93
Islaja
Sharron Kraus
In Gowan Ring
Hush Arbors
Larkin Grimm
Spires That in the Sunset Rise
Movietone
Spokane
Vashti Bunyan

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


En skinnende stjerne

Glassklart fra Glasgow; Pantaleimon lager vakker og dvelende musikk.

Panteleimon er et kloster i Russland. Det kunne nok også vært et passende sted for å nyte tonene til Pantaleimon og hennes Mercy Oceans. Det er noe sakralt og uforanderlig over denne platen, som om den hever seg over vår moderne verden.

Pantaleimon er artistnavnet til engelske Andria Degens. Hun har vært aktiv siden 1999, men dette er bare hennes andre langspiller. I årenes løp har hun pleiet et ganske nært samarbeid med David Tibet og Current 93, samt spilt med blant andre Antony & the Johnson og Six Organs of Admittance. Nettverket synes å være stort, og her har hun med seg gode bidragytere som Keith Wood (Hush Arbors), Isobel Campbell (Belle & Sebastian) og John Contreras, cellisten fra Nick Castros band.

Medhjelpere til tross, Mercy Oceans er i all hovedsak et soloprosjekt der Degens drømmende vokal og hennes "appalachian dulcimer" er mest fremtredende i lydbildet. Appalachian dulcimer er et strenginstrument beslektet med autoharpe og zither som helst spilles liggende på fanget og som - ikke unaturlig - har sitt kjerneområde i Appalachene i USA. Degens bringer instrumentet tilbake til Skottland, der det kom fra og der mye av denne platen er spilt inn. Det er da også et sterkere preg av britisk tåkeheim enn amerikanske dalfører på Mercy Oceans.

Pantaleimon bærer en fornem eleganse og glassklar skjørhet. Den stormer ikke mot oss, men tillat den å synke inn med sin milde kraft som kan nytes like gjerne en tidlig frostmorgen som på en stjerneklar natt, mediterende alene eller på reise inn i ukjent land. Mercy Ocenas vil fylle deg med varme og gi etterlengtet ro.

Låtene her er på ingen måte vanskeliggjort, det er lagt vekt på en god produksjon der detaljer får spillerom og det gis romslig med takhøyde. Uten å fremstå som direkte "sær" lager likevel ikke Andria Degens akkurat rene popsanger, og den minimalistiske stilen vil sikkert virke forstyrrende på de mest utålmodige lytterne. Hun er da også tjent med å utvide spekteret noe, og særlig vellykket er de sporene hvor gjestene er mest hørbare. På Born Into You bidrar for eksempel innslag av harpe, cello og droner til en bredde i lydbildet som er nødvendig på en plate som holdes såpass langt nede og som legger opp til så få variasjoner.

Med enkle virkemidler har Andria Degens laget en plate som rører ved de innerste følelsene. Med gammelmodige instrumenter har hun endt opp med noe ganske så tidløst som blunker til oss fra nattehimmelen: I am a star, a shining star, piercing through the black black night....

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wavves - Wavvves

(Fat Possum)

14 låter om å ikke passe inn, og det passer helt glimrende!

Flere:

Wire - Red Barked Tree
The Samuel Jackson Five - Same, Same, But Different