cover

When We Were Small

Rosie Thomas

CD (2002) - Sub Pop / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Folkpop / Visepop

Spor:
2 Dollar Shoes
Farewell
Wedding Day
Lorraine
Finish Line
October
Run
Charlotte
Have You Seen My Love
Bicycle Tricycle

Referanser:
Damien Jurado
Joni Mitchell
Nina Nastasia
Emmylou Harris

Vis flere data

Se også:
Only With Laughter Can You Win - Rosie Thomas (2003)
Only With Laughter Can You Win - Rosie Thomas (2003)
If Songs Could Be Held - Rosie Thomas (2005)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Jeg er forelsket

Hvordan i helsike går det an å synge så fordømt vakkert?

Stemmen hennes er lyden av en sildrende fjellbekk om våren. Den er som rasling i løv om høsten. Den er en sommerfugl som danser over en blomstrende sommereng. Jeg er klar over at dette ble veldig klissete, men jeg klarer ikke å uttrykke min forelskelse i Rosie Thomas sin stemme på noen annen måte.

Hvordan i helsike går det an å synge så fordømt vakkert? Hvordan kan enkle ord få så stor effekt, bare de blir sunget "riktig"? Hvorfor får helt enkle pianotoner, et plink her og et plonk der, meg til å kjenne rødvinsrus?

Svarene har jeg heldigvis ikke. Jeg vet bare at det føles nydelig, smakfullt, rensende, berusende og opphissende.

Hun har et aldri så lite triks også. Rosie Thomas klarer å gli til falsett og tilbake igjen på en måte som er forbløffende. Denne store, lille detaljen virker så naturlig for henne. Hør bare på åpningskuttet "2 dollar shoes". Luften triller gjennom stemmebåndene. Sangen er forøvrig en av årets beste, uansett sjanger.

Å holde tilbake, er en kunst, det vet alle menn. Rosie har også forstått dette. Noen ord hvisker hun så lavt og umerkelig at man lurer på om man i det hele tatt har hørt dem. Effekten er opphissende. Hør bare på et av platas beste spor, "October"! Måten hun synger "...leave her", gjør meg svimmel, nesten litt kvalm av beruselse. Selve definisjonen på å holde tilbake presenterer hun allikevel i skilsmissesangen "Farewell". Når Rosie hvisker sin desperasjon som lavest, klarer jeg ikke å la være å tenke på Jeff Buckleys mesterverk "Grace". Den plata har jeg klart å spille så til de grader i stykker, at jeg ikke kan høre den mer enn toppen en halv gang i året. Det kunne jeg lett ha gjort med "When we were small" også.

At Shawn Colvins vokalstil og sanger har gjort på inntrykk på Rosie Thomas, er det ingen tvil om. Colvin kunne ikke fått et større kompliment, spør du meg.

"When we were small" er en plate for regntunge dager, når man synes litt synd på seg selv, når man sitter i godstolen, med en god kopp te i hånda og et teppe rundt seg, når man kan la kroppen koble ut og tankene fare fritt.

På "When we were small" finnes ingen enkle løsninger, ingen umiddelbar lykke. Sangene skildrer flere fasetter av Rosie Thomas sin oppvekst i Boston, fra skilsmisse til hjerteskjærende kjærlighetssorg og lengselen etter de trygge barndomsminnene. Trangen etter ekte kjærlighet er like sterk som kjærligheten til familien. Det er alltid sårt, intimt, melankolsk, trist, aldri grått eller uten håp. Fantastiske "Wedding day" forteller om
alt som skal bli så fint. Det er tydelig at det ikke er det akkurat nå.

Jeg innrømmer det gjerne, jeg er forelsket i henne. Som en amerikansk kollega utbasunerte i sin anmeldelse av dette albumet: "Now make me babies".
Hør, hør!

Det eneste som trekker litt ned, er "I run". Sangen er bedre enn det meste på listene om dagen, men i denne sammenhengen blir den en smule for lett.

"When we were small" er et av årets beste album så langt!

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 9/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Clientele - Strange Geometry

(Merge)

Tindrende vakker drømmepop fra et av Londons mest oversette band.

Flere:

Tord Gustavsen Trio - Being There
Stereolab - Sound-Dust