cover

Dance Party in the Balkans

Alaska in Winter

CD (2007) - Regular Beat / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Indierock / Balkan / Elektropop

Spor:
The Homeless and the Hummingbirds
Your Red Dress (Wedding Song at Cemetery)
The Beautiful Burial Flowers We Will Never See
Balkan Lowrider Anthem
Lovely Love Love
Twenty Four Hours In Lake of Ice
Dance Party in the Balkans
Harmonijak
Staring at the Sun
Horsey Horse
Rain on Every Weekend
Don't Read Dostoyevsky
Close Your Eyes - We Are Blind

Referanser:
Beirut
A Hawk and a Hacksaw
Neutral Milk Hotel

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Ny hertug fra sør

Han vil nok bli omtalt som den nye Beirut, men unge Brandon Bethancourt har tatt fatt på sin egen lange vei. Du bør slå følge allerede nå.

De lange og rike kulturelle tradisjonene fra sentral-Europa og østover, gjennom Transylvania, Balkan og langt inn i Tyrkia, har, hvor snålt det enn kan høres ut, de siste årene fått resonans blant enkelte musikere med tilhold i New Mexico. Den store avstanden mellom Albuquerque og Odessa har blitt kortet ned, det kulturelle gapet mellom den amerikanske kaktusmetropol og de Øst-Europeiske dalfører har blitt litt mindre. Jeremy Barnes (A Hawk and a Hacksaw) og Zach Condon (Beirut) står som fremste eksponenter for dette fenomenet, og nå har de forsørge meg fått selskap av en annen unggutt med tilhold i "the duke city".

Brandon Bethancourt heter han, en ung kunststudentspire som tok med studielånet og en tilhenger med instrumenter til en hytte oppe i Alaskas villmark. Her blant bjørner, Lars Monsen og myggsvermer brukte han et semester til å spille inn musikk for det som har blitt Dance Party in the Balkans. Vel hjemme i varmere strøk fikk han med seg - ikke uventet - blant andre Condon fra Beirut og Heather Trost fra A Hawk and a Hacksaw for å ferdigstille prosjektet. Resultatet bør tilfredsstille skoleledelsens sensorer, og Bethancourt fortjener A i karakterboken for sin kreativitet.

Det vil neppe dukke opp en eneste omtale av denne platen uten at Beirut dukker opp som referanse. Heller ikke her. Men nå skal det til Bethancourts fordel sies at han ikke kloner Beirut, de mange parallellene til tross. Alaska in Winter er mer elektronisk og beatbasert i uttrykket. Bethancourts bruk av synther, trommemaskin og vocoder skaper en litt merkelig hybrid av tradisjon og nyskapenhet der arabiske eventyr liksom snor seg i de moderne bygater og gamle sigøynersagn suser i grantoppene. Beirut og Bethancourts veier krysses nok i korte øyeblikk, men de svinger raskt hver til sitt.

Dance Party in the Balkans er ingen festplate for bryllupet (en av låtene heter passende nok Wedding Song at Cemetery). Melankolien og lengselen henger over melodiene slik vi vet de liker det østover, Bethancourt svaier med trærne mer enn å ramle over bordet i vodkafylla. Kanskje det er tiden i Alaska som har bidratt til det noble, majestetiske preget, kanskje det er bakgrunnen fra sør som skaper varmen og nærheten, kanskje dette bare er geografiske myter. Men platen preges nettopp av noe storslagent og lengtende, samtidig som Bethancourt lykkes å gi dette en varm form, tidvis elektronika med et humant ansikt, tidvis indiefolk med urbant skjær.

Det settes en høy standard med salige The Homeless and the Hummingbirds, der flerstemt sang, mariachi-trompet og franske beats smelter sammen på løfterikt vis. 13 låter senere forlater vi Brandon Bethancourt med et smil om ansiktet, dog uten at øyenbrynene presser mot hårfestet. Dette til tross for en rekke fine øyeblikk. Platen strekker seg ikke akkurat mot noe klimaks, og den dovne, litt dvelende tilbakeholdenheten kan sikkert virke søvndyssende for enkelte.

Den sammenhengende flyten (låtene sklir ofte over i hverandre) og det finvevde lydbildet er nok mer slitesterkt enn enkeltspor her, men hør nydelige Horsey Horse, Lovely Lovely Love og sakrale The Beautiful Burial Flowers We Will Never See så er du nok trolig solgt. Du også.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ed Harcourt - From Every Sphere

(Heavenly)

I'm aware that I'm speaking but the words come out wrong, So I'll put it across in a simple song.

Flere:

Aphex Twin - 26 Mixes For Cash
Gluecifer - Basement Apes