cover

American V: A Hundred Highways

Johnny Cash

CD (2006) - Lost Highway / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Singer/songwriter / Folk / Americana

Spor:
Help Me
God's Gonna Cut You Down
Like The 309
If You Could Read My Mind
Further On Up The Road
The Evening Train
I Came To Believe
Love's Been Good To Me
A Legend In My Time
Rose Of My Heart
Four Strong Winds
I'm Free From the Chain Gang Now

Referanser:
Willie Nelson
Waylon Jennings

Vis flere data

Se også:
Man In Black - The Very Best of Johnny Cash - Johnny Cash (2001)
Songs of Our Soil - Johnny Cash (1959)
Sings the Ballads of the True West - Johnny Cash (1965)
At Folsom Prison - Johnny Cash (1968)
Silver - Johnny Cash (1979)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Mot natt

Cash har en avtale med dr. Død, men vet ikke helt når, bare at det nærmer seg

Du trodde kanskje at du hadde nok Cash?

Jeg forstår deg godt, i så fall. Johnny har vært over alt de siste åra, til tross for at han har vært død siden september 2003. "A hundred highways" er det femte albumet Rick Rubin har produsert i American-serien, og jeg klarer ikke la være å tenke at vi har hørt det før. Den gamle mannen sitter i halvmørket og venter i rullestolen sin. Han har en avtale med dr. Død, men vet ikke helt når, bare at det nærmer seg. Stemmen høres ut som den så vidt har klart å våkne om morgenen. Nå begynner det for alvor å bli natt, men den nekter å gå og legge seg. Kanskje er dette aller siste sjanse?

Vi har også sett det før: Store, hvite blokkstaver mot bekmørk bakgrunn. CASH. Mannen i svart. Legenden Johnny Cash. Myten Johnny Cash. Merkevaren Johnny Cash. Vi har møtt den levende og lengtende Johnny Cash. Den gudfryktige Johnny Cash. Rebellen Johnny Cash. Kjærlighetspoeten Johnny Cash. Den filmatiserte Johnny Cash. Den syke og døende Johnny Cash.

Jeg trodde ærlig talt at jeg ikke trengte denne plata.

Men så har det seg slik at første halvdel av "A hundred highways" er en av de sterkeste i hele American-serien. Arrangementene er nesten enda enklere og mer effektive enn tidligere, kanskje fordi de fleste instrumentene ble lagt på etter at hovedpersonen selv var borte, i ærbødig respekt. Stemmen til Johnny Cash kan ikke bære hele verdens lidelser på ryggen, men det høres ut som den godt kunne ha tenkt seg og prøvd, til tross for at den er både syk og skrantende.

Det er noen sanger på "A hundred highways" som fungerer uavhengig av tid og sted, merkevarer og myter.

Det er akustisk apokalypse.

Tradisjonelle "God's gonna cut you down" er blues med store, tunge, mørke bokstaver - BLUES som går helt inn til beinet, som er stenket i blod og bud fra Det Gamle Testamentet. Gud snakker direkte til Johnny og gjør det klart at han innhenter deg til slutt, samme hvor langt og hvor lenge du løper. Det er ikke helt ulikt noe Tom Waits kunne gjort, og det er sanger av denne typen David Eugene Edwards har bygd karrieren sin på, først i 16 Horsepower, så i Woven Hand.

"Like the 309" er visst nok den siste sangen Johnny Cash skrev. Her blir kista hans lastet om bord i toget, det samme frihetssymbolet som han sang om på "Folsom prison blues" for mange, mange år siden. Det er et verdig punktum. "I'm free of the chain gang now".

Ifølge Rick Rubin varierte helsa til Johnny Cash fra dag til dag under innspillingen av denne plata. Av og til var stemmen stor og sterk, andre ganger så svak og sårbar at han nesten hadde nok med å puste. På Gordon Lightfoots "If you could read my mind" høres det ut som han kjemper seg gjennom hver linje, nesten som Warren Zevon under innspillingen av sin avskjedsplate, "The wind". Resultatet er desto mer rørende.

Sangen som kanskje best viser hvordan American-serien fungerer, er versjonen av "Further on (up the road)", hentet fra Bruce Springsteens "The rising". Originalen er en billig og baktung stadionrocker. Johnny Cash og Rick Rubin gjør den om til country, gospel og gull. Jeg har faktisk aldri lagt merke til teksten før, men billedspråket og budskapet er slik at den kunne vært skrevet til og for Johnny Cash:

"Got on my dead man's suit and my smilin' skull ring
My lucky graveyard boots and song to sing
I got a song to sing, keep me out of the cold
And I'll meet you further on up the road."


Han synger ikke poplåter som U2s "One" og Simon & Garfunkels "Bridge over troubled water" på "American V: A hundred highways". Han framfører heller ikke klissete klassikere som "Danny Boy" og "We'll meet again". Jeg har en følelse av at sangene ligger nærmere hjertet til Johnny Cash denne gangen. Han gjør for eksempel en versjon av svigersønnen Larry Gatlins "Help me", Hank Williams-låta "On the evening train" og Ian Tysons "Four strong winds", i tillegg til dypfølte kjærlighetserklæringer som "Love's been good to me" og "Rose of my heart".

Men du trodde kanskje at du hadde nok Cash?

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Rumble In Rhodos - Signs Of Fervent Devotion

(RIR)

En nesten perfekt plate som er fullstendig skamløs på absolutt alle de riktige måtene.

Flere:

Ensemble 96 - Immortal Nystedt
A Silver Mt. Zion - Horses in the Sky