cover

Tre

Archimedes Badkar

CD (1977) - MNW

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Prog / Jazzrock / World / Improvisasjon

Spor:
Badidoom
Wildlife
Akombah
Bhajan
Slum
Thumb Piano Music
Suite: Pharaoh/El Legend/Marrakech Dance
Tzivaeri
Nomads
Yugoslavian Dance
Jorden
Charmante Yerevan
After the Rain/Waterfalls
Dark Pen

Referanser:
Kebnekaise
Samla Mammas Manna
Fläsket Brinner
Henry Cow

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Et badekar av instrumenter

Erketypisk åpen improv-jazz-prog verdensmusikk som bærer sterkt preg av det radikale 70-tallet.

Prosjektet til Archimedes Badkar var å fylle badekaret helt fullt med store musikkinstrumenter og deretter lesse på enda flere stadig mindre instrumenter. Badekaret ble etterhvert så fullt av lyd at ørene kunne renne over hos de som hørte konsertene deres, uten at dette sa noe som helst om vekten til de enkelte instrumentene (i fall du lurte på dette).

Sverige lå langt framme på 70-tallet når det gjaldt grupper som eksperimenterte med progjazz møter verdensmusikk og det meste annet her i verden, i mange tilfeller den hjemmeavlete folkemusikken. Archimedes Badkar var blant de fremste, det var også grupper som Arbete och Fritid, Samla Mammas Manna, Kebnekaise, Fläsket Brinner, Handgjort, International Harvester, Älgarnas Trädgård og Splash. Jeg vil blant annet trekke fram at Badkarene samarbeidet med Afro 70 og Don Cherry i 1979 på plata Bado Kidogo.

Det var den som kom etter Tre, men også her ligger det tykke lag med afrojazz, der afroen kan være fra både Nord og Sør for Sahara, og asiajazz, der ikke minst India representerer verdens største og mest mangfoldige kontinent. Europeiske elementer kan også finnes, fram for alt fra Balkan-området.

På samme måte som Embryo i München, Aktuala i Milano (Trilok Gurtu var medlem av den gruppa!) og Companyia Electrica Dharma i Barcelona var altså Archimedes Badkar tidlige pionerer i verdensmusikken i en tid da det stort sett bare var hippier som gadd å høre etter (men verdensmusikk og jazz har selvfølgelig levd i symbiose siden jazzen ble oppfunnet). Flere titalls andre eksempler finnes rundt i Europa. Dette bare nevnt fordi jeg er drittlei pisspreiket om at verdensmusikk ble oppfunnet på 80-90-tallet - joda, noen tilsatte disco-rytmer på denne tiden og solgte dermed til nye markeder - so what?!

Archimedes Badkar ble startet av drabantbyungdom i Stockholm som delte en fascinasjon for Mothers of Invention, John Coltrane, Archie Shepp, Sun Ra, Grateful Dead (Dark Star) og Terry Riley. De første årene spilte de på svenske gratisfestivaler med en besetning som kunne variere fra 4 til 20, senere fikk de platekontrakt med Musiknätet Vaxholm og ble noe mer strukturerte. Tre kom ut i 1977 og er nå i 2004 ute på CD med 5 bonusspor innspilt i 1975 og 1978 (tidligere utgitt på henholdsvis II og Bado Kidogo). Her er det både korte og lange innfall som preges av improvisasjon og en nysgjerrighet på alskens instrumenter fra hele verden og sammensetninger av disse. Her spilles det på panfløyter, kalimba, santoor, darbouka, leirgjøker, kuskaller og de mest utenkelige ting. Vi får gjesteinnslag med angolske frihetskjempere og feltopptak fra det sørlige Sahara, Marokko og Etiopia. Vi lærer underveis på ferden i beste backpackerstil.

Dette er altså erketypisk åpen improv-jazz-prog-verdensmusikk som bærer sterkt preg av det radikale 70-tallet, som vel også inkluderer en del marxist-leninist tankegods. Derfor går det tråder fra dette materialet til britiske Henry Cow og den etthvert voksende RIO-bevegelsen.
Er så dette aktuell musikk i dag? Jim O'Rourke uttaler seg på omslagsteksten og er imponert over Archimedes Badkars søken og ungdommelige oppdagerglede. Han føler også at spontaniteten i musikken er vanskelig å gjenta i dag. Konklusjonen blir vel at musikere i dag har noe å lære av gruppas holdning og lekende iver. Dette er ikke akkurat easy listening, men det er faktisk både gøyalt og givende!