cover

Under the Waves

Friends of Dean Martinez

CD (2003) - Glitterhouse / S2

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Instrumental / Ørkenrock / Eksperimentell / Ambient / Space rock

Spor:
H-Hour Minus Five
And Love to Be the Master of Hate
Time's Not Your Friend
Indian Summer
Under the Waves
On the Shore
Omaha
Cahuenga

Referanser:
Calexico
Japancakes
Dirty Three
Pink Floyd
Brokeback

Vis flere data

Se også:
Wichita Lineman - Friends of Dean Martinez (2001)
Random Harvest - Friends of Dean Martinez (2004)
Lost Horizon - Friends of Dean Martinez (2006)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Ned i dypet

Bill Elm tar med steel gitaren sin under bølgene og ned i mørket.

Det var i 1994 Giant Sand-hangaround og steel-gitarist Bill Elm dannet sitt eget band, helinstrumentale Friends of Dean Martinez. Han fikk med seg blant andre Joey Burns og John Convertino (Calexico), og sammen skapte de stemningsfull kaktuswestern og cocktailsippende lounge med en smakfull spice av amexicana på skivene The Shadow of Your Smile (1995) og Retrograde (1997, begge SubPop). Etterhvert har Elm og gitarist Mike Semple beveget seg inn mot mer eksperimentelle og varierte musikalske retninger - sjekk ut vellykkede A Place In the Sun (Knitting Factory, 2000) som et veikryss mellom Godspeed og Morricone! Med flotte Wichita Lineman (2001) var FODM å finne på kvalitetslabelen Glitterhouse, og de står også som utgiver for årets Under the Waves (som trolig er beregnet for det europeiske markedet. Jeg kjenner ikke til detaljene rundt en dobbelplate som ble utgitt i USA i 2003 med tittelen On the Shore, men det er trolig en samler bestående av Wichita Lineman og Under the Waves, samt noen eldre liveopptak).

Det er fortsatt fullt mulig å gjenkjenne våre venner på deres sjette plate, men sannelig har de beveget seg noen sanddyner bort fra den tradisjonelle "ørkenrocken" vi hørte på deres første utgivelser. FODM passer fortsatt inn i et roadmovie-soundtrack fra sørvesten, men med Under the Waves har de for alvor også søkt mer i retning av psykedelia, eksperimentell ambient og lekre, tunge grooves. Med seg har Semple/Elm et stort antall personer/instrumenter (chamberlin, omnichord, dobro og Moog) som brukes for å skape en nærmest dommedagstruende stemning.

Åpningen H-Hour Minus Five kan minne om tidlig 70-talls Pink Floyd med en skummel blanding av orgel, theremin, cymbaler og boblende bakgrunnsmystikk. Den griper tak i nakkehårene som reiser seg og fører oss med ned i dypet, langt under de støvete landeveiene på overflaten. Etter seks minutter er vi endelig nede på havbunnen, og der sitter Elm foran sin skitne stålgitar og sender ut seige toner på And Love to Be the Master of Hate. Dette er blant platens mest gitarorienterte spor, og minner noe om utagerende Overload (fra Wichita Lineman). Ellers er det lite muntert folkpreg igjen av FODM. Under the Waves er en innadvendt plate som hele tiden gjenskaper bilder av solbrente grenseoverganger og faretruende hetebølger. Prisen for flotteste spor går til Indian Summer, hvor en orkesterlignende chamberlin skaper et tungt og svulstig preg sammen med steel gitaren til Elm. Noe mer stillestående blir Under the Waves og On the Shore, men begge bidrar til å underbygge en trykkende stemning som er en David Lynch-film verdig, og som ikke slipper taket før himmelske Cahuenga igjen lar oss se sollyset idet vi langsomt flyter tilbake til verden.

For de som likte Brokeback og Calexico tidligere i 2003 kan Friends of Dean Martinez være et naturlig og passende valg videre. Sammen med Yo La Tengos The Sounds of the Sounds of Science vil Under the Waves dekke behovet for undersjøisk spacerock i lang tid fremover.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Magnolia Electric Co. - Trials & Errors

(Secretly Canadian)

Jason Molina bretter opp ermene og harver løs i opptråkket jord med ny glød.

Flere:

Tom Middleton & Diverse artister - The Sound Of The Cosmos
When - Trippy Happy