cover

Stumble into Grace

Emmylou Harris

CD (2003) - Nonesuch

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Countryrock / Americana

Spor:
Here I am
I will dream
Little bird
Time in Babylon
Can you hear me now
Strong hand
Jupiter rising
O Evangeline
Plaisir d'amour
Lost unto this world
Cup of kindness

Vis flere data

Se også:
Portraits - Emmylou Harris (1996)
Cowgirl's Prayer - Emmylou Harris (1993)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Elegant

Ei plate full av luft og stemning...

Emmylou Harris har bestandig beveget seg med eleganse, enten hun har sunget såre duetter med Gram Parsons, koret med Bob Dylan, eller tolket artister som Townes van Zandt, The Louvin Brothers og Buck Owens. Hennes nye plate, "Stumble into grace", er på alle måter en videreføring av "Red dirt girl", det jordnære og grasiøse mesterverket fra tre år tilbake.

Produksjonen til Malcolm Burn kan av og til virke noe kjølig og kunstig, men varmen i stemmen til Emmylou gjør opp for det meste. Den er så naturlig at det nesten vokser blomster ut av den. Den minner fortsatt om et slitt slør av silke som blir slept avgårde med vinden et sted i sør.

"Songs don't come to me easy", hevder Emmylou Harris i teksten som følger med "Stumble into grace". Det er vanskelig å tro når man hører låter som "Here I am" og "I will dream". Sangene flyter fritt, tekstene ser ut som de har skrevet seg selv. Hvis jeg i det hele tatt har noe å innvende mot "Stumble into grace", må det være at plata til tider føles veldig lik "Red dirt girl", bare litt mindre personlig og nærgående. Det er partier her som gir meg følelsen av å være tilbake et sted mellom storheter som "The pearl", "Bang the drum slowly" og "My Antonia". Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Jeg hører nemlig til dem som mener at de to siste platene til Emmylou Harris også er hennes klart beste.

På "Wrecking ball" gjorde hun sanger av Daniel Lanois, Bob Dylan og Steve Earle nesten til sine egne. På oppfølgeren "Red dirt girl" var hun selv kreditert på samtlige spor, slik som på "The ballad of Sally Rose" fra 1985. At Emmylou Harris hadde store sanger i seg, kom ikke som noen stor overraskelse. Det har vi egentlig visst siden 1975, da hun skrev "Boulder to Birmingham".

Både denne låten og albumet "The ballad of Sally Rose" kretser rundt forholdet til Gram Parsons, som nå har vært død i over 30 år. Han er bestandig til stede på platene hennes, på en eller annen måte. I hvert fall føles det slik. På "Red dirt girl" sang Emmylou Harris om sin Michelangelo. Denne gang drømmer hun om Gram Parsons på platas andre spor. I hvert fall føles det slik.

Den beste låten på "Stumble into grace" handler likevel om en annen legende.

Gripende "One strong hand" kunne like gjerne hatt tittelen "Two strong hands". Sangen ble skrevet etter at June Carter Cash døde i mai i år, men kan også høres som en hyllest mannen hennes, Johnny Cash, som gikk bort tidligere denne måneden.

"He was a tall man,
raised up from the fields out pickin' cotton,
in a hard land,
where the ground was poor
and the wood was rotten.
But when he saw her,
all those bad times were forgotten,
and he believed, he believed."


Emmylou Harris fanger på "One strong hand" inn hva mindre begavede artister ville ha brukt ei hel bok på å uttrykke. Johnny Cash og June Carter Cash kunne ikke ha fått en finere hilsen.

"Stumble into grace" er ei plate full av luft og stemning. Den er mer folk enn country, mer rock enn bluegrass, mer Joni Mitchell enn Dolly Parton. Men mest av alt er dette Emmylou Harris, hjulpet av folk som Buddy og Julie Miller, Kate og Anna McGarrigle, Linda Ronstadt, Gillian Welch, Jane Siberry, Daniel Lanois og den suverene trommeslageren Brady Blade.

"Stumble into grace" er et av albumene som vil bli husket fra 2003.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Secret Chiefs 3 - Traditionalists – Le Mani Destre Recise Degli Ultimi Uomini

(Mimicry)

Lyden av fortvilelsens, tungetalens og galskapens demoniske skrik, toner av smerte, lidelse og blodtørst.

Flere:

Norfolk & Western - Dusk in Cold Parlours
Alog - Duck-Rabbit