cover

Fred, Frihet & Alt Gratis

Gatas Parlament

CD (2004) - Tee Productions

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Morsmålsræpp

Spor:
Staten & Kapitalen
Manisk Progressiv
Skandalemakere
Vi Er Faen Meg Best
Et Reint Hælvete
Protester!
Antiamerikansk Dans Med Promoe
Spis De Rike
Rap! Rap! Rap!
Kammerater
Bibliotekar
Bombefly
Futurama
Kosmonaut

Referanser:
Klovner i Kamp
Definite

Vis flere data

Se også:
Holdning over underholdning - Gatas Parlament (2002)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Internasjonalen

Gatas Parlament har gitt ut sitt andre musikkmanifest. Fremad, kamerater: På barrikadene!!

Som selverklærte kommunister er det ikke overraskende at Gatas Parlament leverer samfunnsengasjerte tekster som taler for fred, frihet, og alt gratis. De taler også mot George Bush, de rike og de makthavende generelt. Her om dagen leste jeg i avisa at den amerikanske ambassaden i Oslo har anmeldt Gatas P for drapstrusler mot Bush, så samfunnsengasjementet er slett ikke bare tomme ord fra Aslak, Elling og Don Martins side. Det ser ut til at det blir mer å gjøre på den kanten de neste fire åra. Men det blir som grisen sa: Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre. Med det menes at kommunismen fungerer best i teorien, som for eksempel på en CD av Gatas Parlament.

På grunn av at tekstene til Gatas Parlament gjennomsyres av kommunistisk tankegods, bør man først og fremst se plata som et nevenyttig musikalsk samfunnsredskap på vegne av den anti-amerikanske venstresida:

Jeg veit du har hørt om Chile eller Vietnam
Dem slakta Guatemala, innsatte iranske shan
Med samma plan som nå dreper irakske barn
Var det de bomba slaverne med armert uran
Hvorfor de totalsmadra hele Afghanistan
Og medisinfabrikken nede i Sudan
Hele nasjonen dems er bygd på væpna ran
Så vi brenner flagg mot at de dreper barn.
(Fra Anti-amerikansk Dans med Promoe)

Når tekstene bygges på stakkato beats, ofte i et forrykende tempo og fremad marsj, da reflekteres dette i den samfunnsrefsende motivasjonen til gruppa. Her tillates ingen slingringsvals i 1.mai-toget. På den annen side kan man prøve å skille det musikalske fra det politiske, og her får plata problemer i mine øyne. Det er ikke til å unngå at man sammenligner Fred, Frihet & Alt Gratis med gruppas superleveranse fra 2002, Holdning Over Underholdning, som absolutt bekreftet manges forventninger. Utover 90-tallet gjorde de seg bemerket med flere EPer som ga Gatas Parlament et solid ståsted som pionerer på norskspråklig rap til tross for at det tok mange år å gi ut et album.

Dette andre albumet blir derfor ikke så bra som Holdning Over Underholdning, og det skyldes at det kanskje er en litt forutsigbar utgivelse. I forhold til Asfaltevangeliet og Nå Om Da'n (vel å merke i sin originale versjon med Steely Dan-ripoff), finner jeg ingen spesielle låter på albumet som virkelig fenger, kanskje bortsett fra Bombefly, som rullet på ZTV i våren 2004. Derimot er plata jevnt over bra, uten de store overraskelsene. En mager trøst må være at fire nye år med Bush antagelig vil gi ny inspirasjon til Gatas Parlament aggressive musikkmanifest.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Watch - Vacuum

(Lizard)

Førsteklasses progrock som svinger fra det skjønneste og mest henrivende vakre til de mørkeste og mest skremmende understrømmene i følelsesregisteret.

Flere:

Frank Sinatra - The Christmas Collection
Turboneger - Scandinavian Leather