cover

Hardships!

Jenny Wilson

CD (2009) Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Indierock / Indiepop / Elektronika / R'n'B

Spor:
The Path
Like A Fading Rainbow
Clattering Hooves
The Wooden Chair
Porcelain Castle
Anchor Made Of Gold
Bad Waters
Only Here For The Fight
Pass Me The Salt
Motherhood
Hardships
We Had Everything
Strings Of Grass

Referanser:
Robyn
Kate Bush
Missy Elliott
Nina Simone

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Velfortjent trampeklapp!

Jenny Wilson er ute med en meget sterk oppfølger til debutplaten Love and Youth fra 2005.

Debutalbumet høstet lovord og priser om hverandre. Med Hardships har Jenny Wilson videreutviklet sin særegenhet og karakteristikk, og så til de grader manifestert sin rolle som en av Skandinavias dyktigste, kvinnelige låtskrivere.

Første gang jeg la merke til Jenny var da Let My Shoes Lead Me Forward fylte eteren for noen år siden. En iørefallende upbeat poplåt med elementer fra 80-tallssynth som innehar æren av å være den andre singelen Jenny Wilson ga ut som soloartist.

Hardships er ikke veldig ulik debuten Love and Youth, men denne gangen har Jenny gjort en liten vri. Hun har beveget seg vekk fra det elektroniske og popaktige landskapet fra førsteplaten og fått frem et mer voksent og unikt lydbilde. Hun har selv uttalt at hun ønsket å basere Hardships på enkle grep som klapping og tidløse basstrommer.

På platen flørter hun med både soul og R'n'B. På meg virker det som hun har strippet rhythm and blues ned til originalen fra en gang før jeg ble født, og satt det inn i en kontekst av popmusikk anno 2009. Dette fungerer utrolig bra. Platen har fått et mer voksent uttrykk og har et bedre låtmateriale enn Love and Youth. Og denne gangen handler det om å kjempe seg ut av det stereotypiske A4-livet og å se fremover, ikke bakover.

Låtene er bygget opp på en intrikat måte med blant annet plystring, klapping og knipsing i bunn. Over dette flyter en nydelig stemme. Måten hun korer og kommenterer seg selv på i både tale og vakre harmonier gir meg følelsen av å være med i en dialog. Dette er kanskje ikke akkurat nytt og banebrytende, men det er virkningsfullt og vakkert. Innimellom dukker det også opp noen artige stryker- og blåsersekvenser. Det er akkurat som om det er noe nostalgisk over det hele, helt fra bildet på coveret til musikken som strømmer ut gjennom høyttalerne.

Hardships er en jevnere og mer solid plate enn forgjengeren Love and Youth. Den har ingen spor det er verdt å hoppe over, men derimot mange jeg med glede hører om og om igjen. I ny innpakning fortsetter Jenny med å lage catchy låter, noe Clattering Hooves, er et godt eksempel på.

Åpningslåten The Path og tittelsporet Hardships står også frem som to av albumets soleklart sterkeste kort. We Had Everything er den rolige låten som vokser på deg. Etter å ha hørt den et par ganger kan jeg med hånden på hjertet si at jeg er fanget i dens magi. Når hun herlig, tostemt synger ut it's flying like a kite akkompagnert av såre strykere sitter jeg igjen med den evige dilemmafølelsen, av at dette gjør like godt som vondt og vice versa.

Hardships er spilt inn i Jennys eget studio i en kjeller i en bygård i Stockholm. I tillegg til å ha skrevet og produsert albumet selv har hun denne gangen også gitt ut platen på eget label, Gold Medal Recordings. Ja, Jenny har tatt skjeen i egen hånd og blitt mer selvstendig, moden og reflektert siden sist.

Nå håper og tror jeg at Jenny vil fortsette å overraske positivt i mange år fremover, og får jeg komme med et lite personlig ønske så tar hun turen over dammen og spiller inn et stykke musikk i et skittent platestudio i Nashville. For Hardships har allerede gitt meg en liten sørstat-vibe.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Umek - Neuro

(Tehnika)

Grovkalibret technoskyts fra Slovenia - østblokken slår tilbake.

Flere:

The Bambi Molesters - As The Dark Wave Swells
The Machines - Stereotypes