cover

No Other

Gene Clark

CD (1974) - Asylum / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folk / Singer/songwriter / Folkrock / Kammerpop / Countryrock / Psykedelia / Soul

Spor:
Life's greatest fool
Silver raven
No other
Strength of strings
From a silver phial
Some misunderstanding
The true one
Lady of the north

Referanser:
Gram Parsons
Flying Burrito Brothers
The Byrds
The Beau Brummels
Crosby, Stills, Nash & Young
Crosby, Stills & Nash
The Band
Bob Dylan
Townes Van Zandt
Lee Clayton

Vis flere data

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Just a country boy

Clark står kanskje for den mest fullkomne kombinasjonen av country, soul og gospel.

Når boka om tidenes beste sangere skal skrives, innbiller jeg meg at Ronnie Lane, Rick Danko, Richard Manuel, Gram Parsons, Charlie Rich, Ron Sexsmith og Gene Clark vil få et eget kapittel:

Just a country boy - country & soul

Det første avsnittet skal handle om Charlie Rich. Det andre bør ta for seg Gene Clark og Gram Parsons. De hører på en måte litt sammen. Begge var innom The Byrds. Begge var med og ga liv til det vi i dag kaller countryrock. Begge døde lenge før sin tid.

Selv om jeg elsker Gram Parsons, skulle jeg ønske at det ble solgt ti eksemplarer av "White light" og "No other" for hver "GP/Grievous angel" de neste tjue åra. Da hadde det i det minste vært noe som ligner på rettferdighet i verden.

Harold Eugene Clark hadde alt, men mistet det.

Han var blant pioneerene innen både folkrock, psykedelia og countryrock. Han var vakker og vellykket, men også tragisk og destruktiv. Gene Clark sto midt på scenen da The Byrds jinglet og janglet seg gjennom "Mr. Tambourine man". Det var også han som skrev de fleste og de beste sangene til gruppas to første plater. Gene Clark ga seg i The Byrds etter å ha levert fra seg psykedeliske "Eight miles high", en av sekstitallets mest epokegjørende låter. Paradoksalt nok var det flyskrekk som satte ham på bakken. Da han seinere gikk solo, trodde plateselskapet at Gene Clark skulle bli "en Elvis for sekstitallet".

Artisten fra Kansas City, Missouri, ville det annerledes. Allerede i 1966 spilte han countryrock i Gene Clark and the Group. Deretter la han ut på ekspedisjon sammen med banjospilleren Doug Dillard fra bluegrassgruppa The Dillards. I 1971 slo Gene Clark seg sammen med gitaristen Jesse Ed Davis, kanskje mest kjent for sitt samarbeid med Taj Mahal, og laget klassiske "White light". Episke "Spanish guitar" var så bra at Bob Dylan ønsket at det var han som hadde skrevet sangen.

Livet til Gene Clark var preget av mørke motsetninger.

I dag er det først og fremst Roger McGuinn som blir husket fra The Byrds. I dag er det først og fremst Gram Parsons som får æren for å ha blandet country med rock. I dag er det knapt noen som husker Gene Clark, selv om han skrev den ene låten flottere enn den andre, nesten helt fram til sin død i 1991.

Og som han synger.

Han kan minne om vår egen Paal Flaata, men Gene Clark er bare enda mer følsom, sårbar og uttrykksfull. Det var ikke uten grunn at Midnight Choir gjorde "Polly" på debutalbumet sitt. Det er Gene Clark som har lært Paal Flaata å synge. Det er Gene Clark som har lært ham å frasere.

Hvis du aldri ha hørt Gene Clark, ville jeg ha sjekket ut "Flying high", samlingen som A&M ga ut for noen år siden. Den inneholder storheter som "Fair and tender ladies", "Polly", "Past adresses", "Something's wrong", "Through the morning, through the night" og "Full circle song", samt tidlige Byrds-høydepunkter som "She don't care about time", "I'll feel a whole lot better" og "You showed me".

Klarer du ikke finne "Flying high", er nyutgitte "No other" et meget godt alternativ.

Jeg tror faktisk at dette er Gene Clarks aller største plate. Den er ikke perfekt, for all del. Gene Clark var sjelden det, på noen områder. "No other" er både pompøs og grandios, noen vil kanskje også si oppblåst og pretensiøs, men det eneste virkelige feiltrinnet er det småfunky, jazzete tittelkuttet, der det kan høres ut som Sly Stone går country.

Men glem det du akkurat leste.

"No other" gir deg nemlig fem av de mest uforglemmelige låtene til Gene Clark, "Silver raven", "Strength of strings", "Some misunderstanding", "The true one" og "Lady of the north". Kanskje skrev han aldri bedre låter enn dette. Kanskje sang han aldri med større kraft og tilstedeværelse. Dette er kosmisk amerikansk musikk, båret fram av Gene Clark og 23 hjelpere, blant dem Chris Hillman, Butch Trucks, Joe Lala, Danny Kootch og Jesse Ed Davis. I tillegg høres det ut som han har med seg Crosby, Stills & Nash i det store, skimrende koret som synger som en solnedgang.

En sang som "Strength of strings" gir ordet storslått ny og vakrere mening. Tittelen har han tatt fra Bob Dylans "Lay down your weary tune". Resten er ren Gene Clark. Han synger så alle hårene på kroppen stivner og faller av. Han flyr så høyt at han så vidt kan skimtes der oppe et sted.

Gene Clark står kanskje for den mest fullkomne kombinasjonen av country, soul og gospel.

Ryan Adams og Jay Farrar vil aldri kunne måle seg med Gene Clark, samme hva de gjør.

"No other" fikk hard medfart da albumet ble utgitt i 1974. Plata gikk såvidt inn blant de 200 mest solgte i USA. I dag høres "No other" ut som et mesterverk, som et av syttitallets beste album. Gene Clark hører til i samme kapittel som Charlie Rich, Gram Parsons, Ronnie Lane, Rick Danko og Ron Sexsmith når boka om tidenes største sangere skal skrives.

Kommer ikke den boka ut snart, skal jeg prøve å skrive den selv.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 9/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Geoff Berner - Whiskey Rabbi

(Black Hen)

Fordjup deg i Ordet, la delirisk Palinca-rus rase gjennom systemet og kast deg inn i eit sirkus av heftig sigøynardans og sørgmodige klezmer-tonar.

Flere:

Aphex Twin - 26 Mixes For Cash
Kaospilot - Shadows