cover

John Barleycorn Reborn – Dark Britannica

Diverse artister

2 x CD (2007) - Cold Spring

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folk / Folkrock / Psykedelia / Frifolk

Spor:
John Barleycorn
North, Country Maid
The Wicker Man
Spirit of Albion
Twa Corbles
Dives and Lazarus
Three Crowns
To Kill All Kings
Ogham on the Hill
Horn Dance
Lay the Bent to the Bonny Broom
The Burning of Auchindown
The Scryer & The Shewstone
Where the Hazel Grows
Hippomania
Icy Solstice Eye


John Barleycorn Must Die
To Make You Stay
Trial by Bread & Butter
The Sorrow of Rimmon
Dragonfly
Stained Glass Morning
Summerhouse
The Guidman's Ground
Pew Pew
Reed Sodger
Child 102 Willie and Earl Richard's Daughter
Nottamun Town
Gargoyle
Pact
Obsidian Blade
John Barleycorn: His Life, Death and Ressurrection
The Ressurrection Apprentice

Referanser:
Death In June
Current 93
Dead Can Dance
Espers
The Incredible String Band
Fairport Convention
Anne Briggs
Shirley Collins
Comus

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Music of the Fields

Nyfolk fra England der kornet hylles, solen dyrkes og de romantiske idealer fra May Day til Harvest Festival feires.

I den britiske kultfilmen The Wicker Man fra 1973 blir vi kjent med mange områder av britisk folklore, før-kristelige tradisjoner og paganistiske riter. Fruktbarhetsritualer, dyrking av solguder og magi, seksuell frilynthet, naturreligioner og menneskeofring er noen av ingrediensene. I tillegg til dette nyter filmen godt av et fantastisk soundtrack, hvis innflytelse har strukket seg langt inn i både amerikansk frifolk og britisk nyfolk. Det er en viss distinksjon mellom de to lands utvikling av dette musikalske terreng, der britisk nyfolk er mer preget av nettopp de elementer som er nevnt over. Vi bruker derfor begrepet "nyfolk" her i omtale av den britiske grenen av feltet, selv om røttene både i amerikansk frifolk og britisk nyfolk kan spores tilbake til de samme kilder på 60-tallet.

Kjennetegn ved den britiske nyfolken er at den er mer inspirert av europeisk tradisjoner, og med klarere befatning til okkultisme og paganisme, koplet til bruk av tradisjonelle instrumenter, med elementer av industriell musikk og ikke minst "mørke" krefter. Termer som "folk noir", "pagan folk" og "apokalyptisk folk" blir brukt noe om hverandre, men felles foregangsnavn i denne kretsen er for eksempel Current 93, Nurse With Wound og Sol Invictus.

Dette gjenspeiles i tittelen på denne fabelaktige samleren: John Barleycorn Reborn: Dark Britannica. La oss dvele to sekunder ved denne tittelen. "Dark" spiller på det mørke aspektet ved nyfolken som allerede er nevnt, dette dystre og tidvis skumle aspektet ved musikken som geografisk skiller seg naturlig fra for eksempel Californias mer blomstrende hippiekultur. "Britannica" tar oss tilbake til før-romansk tid, til tradisjoner som fremdeles lever og ånder i underverden, tilsynelatende upåvirket av den moderne utvikling. John Barleycorn er en av de eldste britiske folkesangene, først nedskrevet i 1588 i følge en av bidragsyterne i omslaget, og forteller om en manns forvandling personifisert gjennom kornsorten bygg (barleycorn) – viktig ingrediens i bryggingen av øl og dermed naturlig som symbol for fruktbarheten i åkeren og i naturen. Sangen regnes som viktig både for paganistene og for den tidlige kristningen av England, og det finnes derfor mange spennende historier rundt John Barleycorn. Dette har et uttall artister opp gjennom årene visst å utnytte. Av en rekke versjoner (Traffic lagde en hel plate som heter John Barleycorn Must Die) kan vi her nevne Bert Jansch, Fairport Convention og Pentangle – alle essensielle navn innen utviklingen av nyfolken. Her møter vi altså John Barleycorn gjenfødt, det er nå en ny generasjon som vekker gamle krefter til live.

Plateslipp er satt til Lammas 2007 – som i følge vår kalender er 1. august – og som er en dag tradisjonelt kjent for "the first fruits of the harvest". Utgiverne av plata gjør like fullt et poeng ut av å ikke knytte seg for nært opp til verken religiøse eller politiske aspekter, og uttaler om prosjektet:

- Our concept explores the darker side of folk music is totally unrelated to the occult, modern paganism or politics. Instead it is about evoking the mystery of our ancient past, the strangeness of their beliefs and the remnants of this carrying down the centuries.

Mye kan sies om bade britisk folklore generelt og John Barleycorn spesielt, og både i selve platecoveret og en tilhørende hjemmeside (john-barleycorn-reborn.com) tas dette opp både grundig og vel. La oss derfor prøve å rette fokus mot selve musikken. I likhet med sine amerikanske åndssøsken har det vokst frem en ny generasjon musikere i England, særlig de siste 10 årene, som har vendt seg tilbake til – i første rekke - 60-tallets eksponenter, og videre bakover i tid.

Det skal ikke stikkes under en stol at enkelte i denne kretsen er i overkant seriøse, dunkle og selvhøytidelige. Musikken kan sikkert virke påtatt og en smule rollespillaktig for enkelte, men blant maskekledde druider og trekledde wicca-tilbedere finnes ikke minst veldig mye fin musikk. Først i denne prosesjonen går The Horse of the Gods, og de bringer naturlig nok John Barleycorn med seg. Dernest kommer The Owl Service med nydelige North Country Maid og The Story med The Wicker Man. I løpet av disse tre første møtene er mye av hemmelighetene rundt kulten avslørt: Horse of Gods med sin tradisjonsnære rotfasthet, Owl Service med sin innyndende og vakre visefolk i tradisjonen fra Shirley Collins, Ann Briggs – og senere popularisert av for eksempel Espers. Til slutt av de tre; The Story med sin mer eksperimentelle form for avgudsdyrkning.

Det er stort sett langs disse kornradene vi skal befinne oss de neste par timene, og blant noe ugress så er det særlig den fruktbare jorda og de rike vekstene som danner hovedinntrykket. Jeg vil spesielt rette oppmerksomheten mot Sol Invictus' To Kill All Kings som er en lang offerpreken, hypnotisk vakre Lay The Bent to the Bonny Broom (Charlotte Craig & Johan Ashterton) og den langsomme solnedgangsversjonen av Nuttamun Town (med Drohne) som tre porter inn i et meget spennende rike.

Vi samles i kornåkeren, holder hverandre i hendene og ber til solen: La mørket komme.

Med på kjøpet av denne lekre doble samleren følger også 33 spor for gratis nedlastning.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Saint Etienne - Smash The System - Singles And More

(Heavenly / Columbia)

En raus samler å nyte der sola aldri går ned og cocktailglasset aldri går tomt.

Flere:

Diverse artister - If I Make It Through Christmas
Bob Dylan - Modern Times