cover

You've Come A Long Way, Baby

Fatboy Slim

CD (1998) - Skint Records / Sony Music / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk / Pop

Stiler:
Elektronika / Club / Trip hop / Big Beat

Spor:
Right Here, Right Now
The Rockafeller Skank
Fucking In Heaven
Gangster Tripping
Build It Up - Tear It Down
Kalifornia
Soul Surfing
You're Not From Brighton
Praise You
Love Island
Acid 8000

Referanser:
The Chemical Brothers
The Prodigy
Moby

Vis flere data

Se også:
Live On Brighton Beach - Fatboy Slim (2002)
Here Lies Love - David Byrne & Fatboy Slim (2010)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Sample-collagenes konge

Få andre kan sette sammen så sære samplinger til et så helhetlig og groovy resultat.

Denne mannen har peiling. Peiling og talent. Jeg må innrømme at musikkstilen ikke er helt den jeg vanligvis faller for, men i Fatboy Slims tilfelle kan jeg bli sittende og lytte og bare kose meg med lydene, strukturen, produksjonen. "You've Come A Long Way, Baby" er et skikkelig kunstverk. En collage av samplinger.

Den godeste hr. Slim høres ut som om han har spilt gjennom hele popens utvikling fra femtiårene og fram til søttitallet, og tatt med seg særpregede lyder, små tromme-, gitar- og hornstikk fra ulike epoker, og så har han i inspirerte øyeblikk klippet sammen materialet til nye helheter.

Det er flere ting som slår meg som forbausende bra med denne CDen. En ting er rytmen, eller groovet. Fatboy Slim får nesten alle de elleve kuttene på plata til å groove skikkelig, og det lokkes fram ufrivillige kroppsbevegelser uansett hvilket volum man lytter på. Skrur man opp trøkket litt, er det umulig å høre gjennom sporene sittende. Bra saker! Det andre er hvor vanvittig flink mannen er som produsent, i den forstand at han har et utrolig øre for hva slags usannsynlige kombinasjoner som viser seg å passe sammen som hånd i hanske. I hvert spor er det et dusin eksempler på samplinger som de fleste i utgangspunktet aldri ville slippe inn på samme låt, men som på denne skiva får boltre seg sammen i en meget, meget smakfull miks. Det er ofte litt lo-fi, men det passer utmerket.

Som om ikke rytmen og lyden var nok, har vi også med et melodisk talent å gjøre. Vel, litt mer presist kan man si at grooves og hooks som brukes gjennomgående har en sterk evne til å sitte klistret etter kort tid. Oppbyggingen av låtene gir også klare pop-assosiasjoner, med en følelse av vers, refreng og overganger, selv om "teksten" sjelden er lengre enn fem ord.

I den grad vi kan snakke om "sanger" på dette albumet, er det vel nettopp vokalbitene som er de svakeste. Man blir en aldri så liten smule lei av å høre "right here, right now" nihundre ganger etter hverandre på fem minutter, og det samme fenomenet gjentar seg på mange av sporene. Når man tenker på hvor suverent bra Slims produksjon fungerer sammen med ORDENTLIG vokal (hør for eksempel på hans senere single "Demons" med Macy Gray), er det synd at dette potensialet ikke ble frigjort på denne utgivelsen.

Singlene "Right Here, Right Now", "Rockafeller Skank" og "Gangster Tipping" er alle på plass, og sistnevnte tilhører en av mine favoritter. Nydelig produksjon, skikkelig lekker bruk av noen horn-samples fra et eller annet sted, og en utrolig sans for melodiske riff. En annen personlig favoritt er spor 8, "You're Not From Brighton". Ikke bare på grunn av en suveren tittel, men også her er de melodiske og harmoniske elementene finstemt. Selv skeptikere bør kunne falle for disse kuttene.

Den litt Kraftwerk-inspirerte "Kalifornia" (i hvert fall i åpningen) er også verdt å høre flere ganger, likeledes "Love Island", som fortjener å bli nevnt med samme begrunnelse som "...Brighton". Som du skjønner, er det mye sterke saker på dette albumet.

Jeg overrasket ærlig talt meg selv ved å falle for denne utgivelsen, men det krever ikke lange stunden med aktiv lytting for å oppdage at Fatboy Slim er et talent av de store. "You've Come A Long Way, Baby" må allerede regnes som en klassiker i sin genre. Jeg gleder meg til å høre på resten av det denne mannen har laget. Det bør du også gjøre!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kullrusk - spring spring spring spring spring

(Moserobie)

Med Per 'Ruskträsk' Johansson og Jonas Kullhammar i spissen, har Kullrusk for alvor utvida det tradisjonelle bruksfeltet for saksofon og klarinett.

Flere:

Monster Mike Welch - Cryin' Hey!
Sigur Rós - Takk