cover

The Peel Sessions 1991-2004

PJ Harvey

CD (2006) - Island / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Indierock / Poprock

Spor:
Oh My Lover
Victory
Sheela-Na-Gig
Water
Naked Cousin
Wang Dang Doodle
Losing Ground
Snake
That Was My Veil
This Wicked Tongue
Beautiful Feeling
You Come Through

Referanser:
Nick Cave and the Bad Seeds
Patti Smith
Tom Waits
Cat Power
Throwing Muses
Liz Phair
Kristin Hersh
The Fiery Furnaces

Vis flere data

Se også:
White Chalk - PJ Harvey (2007)
A Woman a Man Walked By - PJ Harvey & John Parish (2009)
Let England Shake - PJ Harvey (2011)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


En verdig og imponerende hyllest

Brutal ærlighet, mørk humor og teatralsk patos.

At det nå er to år siden musikkguruen John Peel gikk bort markeres i disse dager gjennom en rekke utgivelser av såkalte Peel Sessions. Den kanskje mest interessante av dem alle er denne med rockens førstedame under store deler av 1980-tallet. Polly Jean Harvey er fremdeles en markant og viktig aktør på den britiske musikkscenen. I innercoveret forteller landsbyjenta fra Vest-England om hvor viktige disse innspillingene var for henne og hvor stor inspirasjon hun fikk av musikkelskeren og -autoriteten Peel.

Den elektriske spenningen behovet for godkjennelse og aksept ga, og genuin interesse og innlevelse fra programlederens side, sørget for at disse opptakene bar frem en spesiell nerve.

The Peel Sessions 1991-2004 demonstrerer hvor mange stilistiske endringer PJ Harvey har vært igjennom. Mange av innspillingene er herlige bevis på energien, kraften og tilstedeværelsen i den nakne og direkte bluesen som var utgangspunktet for Harveys musikk. Låtene handler om seksualitet, religion og kjærlighet. De fremføres med brutal ærlighet, mørk humor og teatralsk patos.

Vi får veldig tidlige versjoner av flere av låtene fra debutalbumet Dry spilt inn hos Peel ett år før hun slapp debutplata. Fansen diskuterer nå om disse versjonene er enda sterkere enn de vi fikk på debuten. Water viser spennet og kraften i Harveys stemme, som strekker seg fra forsiktig hvisken til intens, ekstatisk skriking.

Alle de fire sporene herfra får frem hvor bra trioen PJ Harvey var på den tiden. I det ene øyeblikket kontrollert, følsomt tilbakeholdende, i det neste kraftfullt, og hele tiden tight og fint spiller bassist Stephen Vaughan, trommis Rob Ellis og Polly Jean Harvey sammen. Den taggete gitarspillingen til Harvey og den markante, kraftfulle bassen er en nesten like viktig del av musikkens ekstreme nærvær og direkte uttrykk som Harveys stemmeprakt.

Etterhvert blir PJ Harvey i stedet et soloprosjekt for Harvey der de andre musikerne backer hennes ideer. Hun utforsker musikkens mange muligheter. Noen av disse får vi også se her. I 2000 henter hun inn Margaret Fielder på cello (og gitar), Eric Drew Feldman på keyboard (bass og backingvokal) ved siden av Ellis - som nå også fifler litt med keyboard - og den nye gitaristen Tim Farthing. Vi opplever her et mer arrangert og detaljrikt uttrykk. Samtidig er det med ekstrem effekt mer tilbakeholdent og reflekterende. Du suges inn og hypnotiseres inn i sangerinnens univers.

Låtutvalget på denne skiva er ganske langt unna en best of-samling, men er muligens en kombinasjon av Peels Harvey-favoritter og det hun selv føler er de beste opptakene fra hans studio. De er i hvert fall valgt ut av PJ selv. Hun har også valgt å ta med en låt fra minnekonserten som ble avholdt seks uker etter Peels dødsfall i 2004 der hun spiller You Came Through.

Ingen låter fra salgssuksessen To Bring You My Love, som mange også regner som et kunstnerisk høydepunkt, mens vi får tre låter fra det underkjente samarbeidet hun hadde med John Parish. Hennes cover av Willie Dixons Wang Dang Doodle er også med og viser hvor hun har sine grunnleggende musikalske røtter.

Det uortodokse og originale låtutvalget kler radiopiraten Peels minne veldig godt. Han var kjent for å gi sine artister stort spillerom for eksperimenter. Programmet bød ikke bare på et eklektisk utvalg artister og musikk, men også på rariteter og lite spilte låter fra kjente artister. Det du får er mer sarte versjoner av Harveys låter som virkelig får frem vokalfylden og spennet i hennes stemmeregister.

Personlig skulle jeg kanskje kunne håpet og ønsket at samlingen var enda lengre og inkluderte absolutt alt materiale hun har spilt inn hos den avdøde musikkprodusenten fra BBC. Men dette er uansett en veldig fin takk og hyllest til en savnet radiopersonlighet og samtidig et viktig historisk dokument over en sjeldent begavet og egensindig artist.

I disse basisversjonene av låtene blir det åpenbart hvilken intensitet og intime kraft som finnes i låtene hennes.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Efrim Manuel Menuck - Plays "High Gospel"

(Constellation)

Tung og schizofren debut av Godspeed You! Black Emperor-medlemmet Efrim Manuel Menuck.

Flere:

The Shins - Chutes Too Narrow
Grey de Lisle - The Graceful Ghost