cover

Noonbugs

Pure

CD (2002) - Mego / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Det soniske laboratorium

Pure lager ren elektronikk for akademikere på sitt første album.

Fyren som insisterer på å kalle seg Pure gjorde seg midt på 90-tallet kjent med melodisk techno utgitt på Wiens Mainframe records under artistnavnet Ilsa Gold.

Nå for tiden har han helt andre ambisjoner. Pures prosjekt er å lage lydskulpturerende avant garde minimalist-electronica blottet for vanlig melodisk utvikling, men med klare referanser til det som var elektronisk samtidsmusikk på 60- og 70-tallet (for eksempel Stockhausen).

Noonbugs holder seg hele tiden innenfor rammene av meditativ støy som gir underbevisstheten noe å jobbe med. Det er et verk som varer i rundt en time der sporene bare markerer forskjellige utviklingsstadier. Her er det verken rytmer eller toner i vanlig forstand, men et langsomt foranderlig scenario av forskjellig teksturert lyd. Lit åpner med elektronisk skurring som minner om et stadig tiltagende angrep av kollektiv øresus og aural migrene på radiumhospitalet. Nøye tilmålte doser av langsomme pulser og sykluser ligger bak de prikkende renfrekventlydene i forgrunnen. Menneskelige stemmer blir introdusert på Ivan, men er såpass elektronisk manipulert at det høres ut som en samtale mellom to digitale høreapparat på forsøksstadiet. Stykket er på sitt mest spennende på Duck med bearbeidede fiolinaktige lyder. Disse avlyses senere igjen av rendyrkede elektroniske lyder frembragt av beskjeggete smartinger med hornbriller og hvite frakker. Du priser deg lykkelig over at de forsker på lyd og ikke biologisk krigføring.

Pure har med sitt første fullengde album nærmet seg den lydskulptureringen Conrad Schnitzler bedrev på albumene Rot (1973) og Conal (1981), men drar litt fordelen av en langt bedre utviklet elektronisk teknologi. Musikk av denne typen kan aldri bli fengende, men er i beste fall interessant og vellykket. Noonbugs klarte fint å holde min interesse oppe, men vær klar over at det er en spesiell lytteopplevelse som venter deg her.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Supersilent - Supersilent 7

(Rune Grammofon)

En knallsolid konsertfilm med flere store høydepunkter. Hiorthøy og Supersilent i sublimt samspill.

Flere:

Fuku - I bakvendtland - Fuku synger Alf Prøysen
Thule - Liquid (Rock and Roll Dream)