cover

Discovered Covered - The Late Great Daniel Johnston

Daniel Johnston

2 x CD (2004) - Gammon

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Indierock

Spor:
Teenage Fanclub & Jad Fair - My life is starting over again
Clem Snide - Don't let the sun go down on your grievence
Gordon Gano - Impossible love
Eels - Living life
T. V. on the radio - Walking the cow
The rabbit - Good morning you
Calvin Johnson - Sorry entertainer
Bright Eyes - Devil town
Death Cab for Cutie - Dream scream
Beck - True love will find you in the end
Sparklehorse/Flaming Lips - Go
Mercury Rev - Blue clouds
Thistle LLC - Love not dead
Vic Chesnutt - Like a monkey in the zoo
Starlight Mints - Dead lovers twisted heart
M. Ward - Story of an artist
Guster - The sun shines down on me
Tom Waits - King kong

Vis flere data

Se også:
Fear Yourself - Daniel Johnston (2003)
Fear Yourself - Daniel Johnston (2003)
The Early Recordings Volume I - Daniel Johnston (2003)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


En gal men godhjertet romantiker

En bortimot perfekt introduksjon til en vakker, men forskrudd verden.

"You can add "-est" to the end of everything Daniel does, his happy songs are the happiest, his sad songs the saddest, his funny songs the funniest, and his sweet song the sweetest. He's better than best. He's the bestest" - Jad Fair

Nok en gang lurer jeg meg til å kikke i dagboka til en av pasientene i "Gjøkeredet", han litt tjukkfalne raringen helt innerst i hjørnet som sitter og tegner kvinner med horn, mens han mumler noe om den gangen han så vampyrfilmer sammen med Roky. I fanget har han en pose chips og en liten kassettspiller. På golvet ligger noen slitte bånd spredd utover.

Man kan nesten bli litt brydd over hvor personlige, såre og utleverende sangene til Daniel Johnston er. Samtidig er det vanskelig å ikke beundre den merkelige, lesbende mannen. Daniel Johnston skriver sanger som bare en gal, men godhjertet romantiker kan gjøre. Han har en evne til å finne de nydeligste melodier, selv om han kun sitter på rommet sitt og kikker i veggen. Dessuten synger han dem med en stemme som uttrykker mer enn han aner.

"The late great Daniel Johnston" er en bortimot perfekt introduksjon til en vakker, men forskrudd verden som det er vanskelig å ikke bli grepet av. På disk 1 kan du høre artister som Teenage Fanclub, Eels, Death Cab for Cutie, Beck, Mercury Rev og Vic Chesnutt tolke Daniel Johnston. På disk 2 kan du høre originalene av de samme låtene. Det er et bortimot genialt konsept, og innpakningen er aldeles forbilledlig.

Jeg synes du skal gjøre som Everett True foreslår i sitt passe tragikomiske essay, nemlig begynne med originalene til Daniel Johnston. Du bør starte med de utydelige, rotete dagboksnotatene. Når artister som Sparklehorse og Mercury Rev gjør sangene hans, blir det håndskrevne manuset til Daniel Johnston - med overstrykninger og små tegninger og skriblerier - gjort om til lavbudsjettfilmer. Det gjøres med kjærlighet og integritet, og det fungerer stort sett utmerket.

Når Beck synger "True love will find you in the end", er det mulig å innbille seg at han er tilbake på "One foot in the grave", med akustisk gitar og hoven tunge. Når Mercury Rev svever gjennom "Blue clouds", er det vanskelig å tro at det ikke er deres egen sang.

Men hvis det er én coverversjon som er bedre enn originalen, tror jeg det må være Bright Eyes sin forvandling av "Devil town" fra ensom accapella i svart-hvitt til indie-folk i 40 farger.

"It's true, any of us would sell our mothers to write a song as good as one of Daniel's" - Mark Oliver Everett, også kjent som E i Eels

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo