cover

Passover

The Black Angels

CD (2006) - Light in the Attic / Dotshop.se

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Garasjerock / Bluesrock / Psykedelia / Shoegaze

Spor:
Young Men Dead
The First Vietnamese War
The Sniper at the Gates of Heaven
The Prodigal Sun
Black Grease
Manipulation
Empire
Better Off Alone
Bloodhounds on My Trail
Call to Arms

Referanser:
The Doors
13th Floor Elevators
The Velvet Underground
The Rolling Stones
Map of Africa
Black Rebel Motorcycle Club
Brian Jonestown Massacre
Jesus and Mary Chain
Spacemen 3
The Gun Club

Vis flere data

Se også:
Directions to See a Ghost - The Black Angels (2008)
Phosphene Dream - The Black Angels (2010)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


The black angel's death songs

De svarte englene våker fremdeles over oss: Manson, Vietnam, Velvet, Doors, protestmarsjer, syretripper.

"Illness, insanity and death are the black angels that kept watch over my cradle and accompanied me all my life".

Sitatet av Edvard Munch står å lese i omslaget på Passover, debutplaten til Austin, Texas-bandet The Black Angels.

Inne i det samme omslaget kan det også såvidt skimtes to datoer: august, 1 1966 - august, 9 1969. Dette er ikke tidspunktet for selve innspillingen, selv om det kunne vært det. Om morgenen den 1. august 1966 gikk Charles Whitman på toppen av universitetetstårnet i Austin, bevæpnet til tennene. Da dagen var omme lå minst 15 døde og over 30 skadde igjen etter ugjerningene han begikk. Nesten eksakt 3 år senere ankommer banden til Charles Manson huset til Roman Polanski og hans kone, den gravide skuespiller Sharon Tate, og dreper fem mennesker på ytterst bestialsk vis.

Disse skjebnesvangre datoene rammer på mange måter inn Passover, som også omfatter en tid som inkluderer opptrappingen i Vietnam, Velvet Undergrounds og 13th Floor Elevators debutplater (begge utgitt i 1966), noen av de beste Stones-platene og nøkkelperioden til The Doors. Alt dette er selvsagt ikke tilfeldig.

For det er i sannhet mørke engler som våker over dette bandet, og selv om de er 40 år gamle er deres tilstedeværelse like aktuell i dag. Bakteppet til Passover er også av den grimme sorten, blant annet dagens krigføring i Irak. Med det knyttes relevante bånd mellom fortidens ugjerninger og dagens lignende mistak. Dette er musikk skapt i et land i krig, fra The First Vietnamese War (spor 2) til den akustiske snutten som dukker opp etter en pause på tampen av platen, med linjer som "he's fighting in the Iraqi war, but what for..."

De svarte englenes musikalske rotfeste tilhører Velvet (blant annet bandnavnet) og 13th Floor Elevators (hør Manipulation kontra deres Reverberation), men jeg vil også trekke tråder til Gun Clubs predikerende gospelpunk, The Jesus & Mary Chains tette lydvegger, Spacemen 3 sine droner og glohet ørkenblues. Da har vi en putrende gryte av seig psych/garasjerock som plateselskapet beskriver som "Native american drone'n'roll". En beskrivelse som er vel så dekkende som min overlessing av navn og kilder.

Vokalist Christian Bland synger med behersket, dog bestemt vokal ikke helt ulik Jim Morrisson, gitarene sager konsekvent gjennom marg og bein i tykke, tykke lag, krigstrommene gjaller, orgelet til Jennifer Raines (kreditert med "drone machine") er en konstant trussel og groovet er tungt, farlig og sterkt vanedannende. "Run for the hills, pick up your feet and let's go..." er første linje ut på den tunge Young Men Dead og når shoegaze-aktige Call to Arms avrunder med "the trigger to the finger, the finger to the trigger" en times tid senere, er det klart at The Black Angels har levert en strålende oppvisning av en harmdirrende og skamløst fengende plate, som knapt har dødpunkter.

Det er mulig å være noe mer reservert overfor enkelte øyeblikk; Empire med sin likhet til Velvets All Tomorrow's Parties (Bland har en kjølig eleganse her som ikke er så ulik Nico) og den mer rølpe-bluesbaserte Bloodhounds on My Trail, men det er ikke så mye å irritere seg over på en skive der låtene flyter lett over i hverandre. Det er en stemning av noe som gikk veldig feil som preger Passover; håpet som brast og fremtiden som ble bombet i grus mens kjærlighetsbarna forsvant inn i regnbuen.

The Black Angels er et av de mest überfete bandene du sannsynsligvis vil høre i 2006, og jeg tror sannelig Passover er den beste debutplaten av året. Mye retro-fetisj til tross, dette er uansett noe av det tøffeste du kan låne ørene dine til og den bør spilles så høyt du bare våger! Som de sier i sitt slagord: Turn On, Tune In, Drone Out.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Robyn - Body Talk Pt. 1

(Capitol)

2010 er året Robyn vinner lytterne.

Flere:

The Core - Vision
Alog - Duck-Rabbit