cover

Sonata Mix Dwarf Cosmos

Susanna Wallumrød

CD (2007) - Rune Grammofon / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Vokaljazz / Minimalisme / Elektronisk

Spor:
Intruder
Born in the Desert
Hanout
People Living
Stay
For You
Better Days
Traveling
Demon Dance
Home Recording
We Offer
Lily

Referanser:
Sidsel Endresen
The White Birch
Susanna and the Magical Orchestra

Vis flere data

Se også:
Flower of Evil - Susanna Wallumrød (2008)
Jeg Vil Hjem Til Menneskene - Susanna Wallumrød (2011)


Te og Susanna

Det fine albumet til tross, forhåpentligvis blir det ikke for mange kvelder alene med Susanna i høst.

Mørke kvelder, regnfulle dager og sår hals. For å gjøre det hele enda bedre er det trøbbel på kjærlighetsfronten. Forholdet som virket så bra i vår er i ferd med å rakne nå. Det er høst, og jeg merker at jeg brygger på en aldri så liten depresjon.

Susanna Wallumrød gir inntrykk av at hun alltid befinner seg i et slikt landskap. På det første albumet virket hun så hjerteknust at hun overhodet ikke var interessert i å inngå noe nytt kjærlighetsforhold. Den mest kjente linjen på debuten List of Light and Buyos var "You are a Believer/ I'm not". Nå synger hun isteden "Sorry for bringing you down" og "Sometimes I think I can't make it up to you my dear". Der hun før avviste tilnærmelser fra mulige elskere, gråter hun nå over en hun har mistet. Hva er egentlig verst? Å ikke klare å gå inn i ett nytt forhold, eller å bli forlatt av noen?

Men Susanna gråter faktisk overhodet ikke. Som da jeg var på konsert med henne under Kongsberg Jazzfestival, er det også nå umulig å spore hva hun faktisk føler. Man kan innbille seg at hun holder på å bryte sammen innvendig, men hun viser det overhodet ikke. Når hun synger: "Hold on/Hang in there/Hang out here/And when you are not here/ I wish you were here/I wish you were near", gjør hun det helt rolig, med full kontroll. Av den grunn går det enda mer innpå meg enn om hun hadde vært skjør og deprimert. Det vi får vite av historiene er ikke mer enn det som foregår på overflaten. Tekstene er enkle, levert med liten innlevelse. Det som mangler må lytteren fylle inn med sin egen sorg.

Selv om Susanna har med seg flere bidragsytere enn noensinne står hun fram som langt mer naken enn tidligere. Komposisjonene forgreiner seg ikke utover som Morten Qvenilds magiske orkester bruker å gjøre. De sparsommelige tonene er her ikke annet enn et forsiktig akkompagnement til sangerinnen. De kan være spilt på så spennende instrumenter som theremin, memorymoog, bowed guitar, celesta, mellotron og historical harp. Allikevel blir de aldri mer enn skygger som svever rundt Susanna.

Visst finnes det lyspunkt. Susanna lover "Better Days", sier at alt vil ordne seg snart. Men det varer altfor kort til at det blir overbevisende. Resten er like mørkt som platecoveret. Det er helt svart, bortsett fra at det så vidt kan skimtes et bakhode og litt av et ansikt. Sannsynligvis er det sangerinnen, vendt på skrå, bort fra oss. Hvorfor er hun det? Det kan være fordi dette er hennes mest personlige og innadvendte plate så langt. Eller er det like gjerne for å skjule at hun gråter?

Det er en stund siden Sonata Mix Dwarf Cosmos kom ut, det har tatt meg tid å skrive denne anmeldelsen. Jeg har bevisst unngått å høre på albumet, fordi jeg har villet holde den sinnsstemningen det setter meg i, på avstand. Det er vakkert, men jeg trenger ikke dette akkurat nå. Jeg vil ikke at mørket skal føles altfor stort og overveldende. Det hadde vært fint om regnet gjorde opphold av og til slik at jeg ble frisk fra forkjølelsen. Aller mest skulle jeg derimot ønske at forholdet stabiliserte seg.

Ellers blir det mange kvelder alene med te og Susanna.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på hissig.no
!hissig logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Gwen Stefani - Love. Angel. Music. Baby.

(Interscope)

Årets album er her. Gwen Stefani har kastet gutta på dør og leverer på egenhånd. Girl, you've got style!

Flere:

Two Gallants - What the Toll Tells
Jaga Jazzist - One-Armed Bandit