cover

Flashpoint

Steve Smith & David Liebman & Aydin Esen & Anthony Jackson

CD (2005) - Mascot / Indie

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Jazzrock / Fusion / Post-bop

Spor:
Flashpoint
Like John
Particles
Speak Without Words
The Gentle Warrior
Fabric of Reality
Yildiz
Maid in the Mist
Khanda West
Edge of Tomorrow

Referanser:
Weather Report
Michael Brecker
Bill Connors

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Brooklyn jazz à la turk

Denne plata har noe tidløst over seg - og er egentlig forfriskende i sitt fravær av elektronisk knitter og sus.

Fusion days are here again! Denne musikkformen som på 1970-tallet ble beskutt både fra hvitsnippsjazz-eliten og rasereine svartskinnrockere. Å bygge bro mellom disse ble som å megle i Midt-Østen, altså en særdeles upassende aktivitet for den med utålmodige tendenser. Den herværende kvartetten har imidlertid lang fartstid innen brobygging og har med Flashpoint laget et ny plate til evig irritasjon for de nevnte partier.

Hvis vi begynner med rytmeseksjonen så har Steve Smith gjort seg kjent som bandleder i Vital Information med en rekke utgivelser de senere årene. Bassist Anthony Jackson har vissnok deltatt på over 400 plateinnspillinger, inkludert Chick Corea, Steve Khan, Paul Simon, Steely Dan og The O'Jays. Saksofonist Dave Liebman må vel etterhvert regnes blant superveteranene med tidlige 1970-talls samarbeid med Ten Wheel Drive, Elvin Jones og Miles Davis og deretter en rekke høyst respektable soloutgivelser med kraftfull, post-Coltransk post-bop som inkluderer Lookout Farm (1975), Forgotten Fantasies (1976) og Quest (1981). Den som får en slags jokerrolle blant disse amerikanske jazz-størrelsene er den tyrkiske tangentspilleren Aydin Esen. Både Liebman og Jackson spilte forøvrig på Aydin Esens første innspilling for Columbia, nemlig Anadolu (1992).

Faktisk er det nettopp Aydin Esen som gjør seg mest bemerket her med piano og synther. Dette er dobbeltspill i den forstand at det aller meste blir spilt live med solo og kompspill samtidig. Tyrkisk høres det ikke ut, derimot synes jeg det er veldig nært Weather Reports Joe Zawinul sånn i tiden rundt Mysterious Traveller.

De fleste sporene er skrevet av enten Dave Liebman eller Aydin Esen som ellers deler broderlig på det som er av solospill. Bass og trommer jobber dynamisk og synkopert, men uten lengre utflukter på egenhånd.

Denne plata har noe tidløst over seg - og er egentlig forfriskende i sitt fravær av elektronisk knitter og sus. Min fremste innvending blir at materialet blir noe forutsigbart og nok-en-dag-i-studio-aktig. Liebman har over 50 utgivelser i eget navn og det skal noe til at alt skal låte like oppfinnsomt.

Flashpoint er et godt og solid album som vil ha appell hos kjennere, nye tilhørere bør derimot sjekke opp en del ekte 1970-talls inspillinger først.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Magnet - On Your Side

(Ultimate Dilemma)

Engelske kritikere har trykket Magnet til sine bryst. Fortjent. Det beviser Even Johansen nok en gang med sitt nye bittersøte album.

Flere:

The Twilight Singers - Dynamite Steps
Band of Horses - Everything All the Time