cover

The Mountain

Steve Earle & The Del McCoury Band

CD (1999) - E-Squared

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Bluegrass / Singer/songwriter

Spor:
Texas Eagle
Yours Forever Blue
Carrie Brown
I'm Still In Love With You
The Graveyard Shift
Harlan Man
The Mountain
Outlaw’s Honeymoon
Connemara Breakdown
Leroy's Dustbowl Blues
Dixieland
Paddy on the Beat
Long, Lonesome Highway Blues
Pilgrim

Referanser:
Bill Monroe
Gillian Welch

Vis flere data

Se også:
Just an American Boy (live) - Steve Earle (2003)
Sidetracks - Steve Earle (2002)
Jerusalem - Steve Earle (2002)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Blått gress, høye fjell

Rust og lengten fra skyggen av Appalachia-fjellene.

Etter sitt berømte rehab-comeback har Steve Earle igjen blitt en trofast leverandør av bejublet country/country-rock. På The Mountain har han denne gang skranglet seg sammen med et fullblods bluegrassband. Det bør ikke skremme Earle-puritanere. The Del McCoury Band bidrar heller til å naturlig fargelegge Earles låter enn å kle dem i fremmed drakt.

Earles ambisjon med denne platen var ifølge ham selv å bli udødliggjort, ved at minst en av låtene alltid blir spilt på en eller annen bluegrassfestival etter hans død. Jeg ser ingen spesiell grunn til at det ikke vil skje, da dette har blitt både drivende og morsomt, der spillegleden dominerer. The Del McCoury Band spiller med en naturlig friskhet, og med Earles ubestridelig dyktige låtskrivertalent blir det ganske uimotståelig. Det er ikke trommer eller elgitar som dominerer, men tradisjonelle danseinstrumenter som fele, banjo og ikke minst suverene vokalister. Hele platen gjennomsyres av proffe og selvsikre musikere, og på de tre første låtene skal en være ganske giktbrudden for ikke å svinge litt på tåa, selv om det ikke holder helt til mål.

Earles tekster er som alltid stilsikre og fremføres med en troverdig forteller stemme. Det er fortsatt mye rust og lengten, som i I'm Still In Love With You (med Iris DeMent) og i The Mountain. Som tittelen indikerer er dette i høy grad fjellmusikk, og da snakker vi i skyggen av de mektige Appalachia-fjellene i øst-USA, et område som tradisjonelt forbindes med white trash, gruvedrift og hjemmebrenning. Dette er et tema Earle dreier innom, blant annet i Harlan Man og The Mountain. Som vanlig er hans skildringer preget av en kombinasjon av bitterhet og stolthet, i likhet med samtidige som Springsteen og Mellencamp.

Best av alt er det desperate tittelkuttet (som kan ses som en slags parallell til The River), Leroy's Dustbowls Blues, (der han tråkker i sporene til Woody Guthrie), og den irskinspirerte Dixieland (som faktisk minner noe om Johnny Come Lately fra Copperhead Road). På det lange avslutningssporet The Pilgrim forenes alle gode krefter og flere til, og resultatet blir nær sagt religiøst.

Enkelte kutt kan bli noe vel joviale og overfladiske, men sett under ett har dette blitt en svært underholdende plate.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Okkervil River - The Stage Names

(Jagjaguwar)

Okkervil følgjer som vanlig sitt dynamiske løp mellom frådande stryk og varlege kulpar, men med litt meir popsnert i understraumen denne gongen.

Flere:

Sleepy Sun - Fever
Neil Young - On the Beach