cover

Rusk II

Rusk

CD (2006) - Heilo / Grappa / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Folkemusikk

Stiler:
Ballade / Salme / Eksperimentell / Samtidsmusikk

Spor:
Gånglåt etter Lejsme-Per
Ene, forlatt og bedragen
Det var i min ungdom
Polsdanser
I skjenkjestova
Gråtar'n
Soldaten
Kåterud
Vi solgte våre hemma
Lengsel, å lengsel
Hurt
Din sol går bort

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Trolske folketoner

Et fantastisk dokument fra Rusk, fra Elverums skoger til Nine Inch Nails...

Trolske toner i sømløse arrangementer er hva Rusk byr på med sitt opus II. Deres første plate var et mektig møte med folkemusikk fra Solør og Finnskogen (utgitt i 2002). På nummer II spenner de buen vidt, med innslag av skillingsviser, egenkomponert stoff og attpåtil en versjon av Nine Inch Nails' Hurt, nylig en en hit fra vår henfarne venn Johnny Cash.

Gruppa Rusk består av allestedsnærværende trekkspillmirakel Frode Haltli, folkemusiker Unni Løvlid og folkedanser/studiomusiker/arrangør Vegar Vårdal. Selv om uttrykket strekker betegnelsen helt ut i den nære periferi, er det ingen tvil om at Rusk framfører et folkemusikalsk repertoar. Nok en gang blir vi minnet om folkemusikkens enorme potensiale og rekkevidde, som er gjentatt flere ganger her på groove.no de siste årene gjennom en rekke nye og spennende utgivelser.

Etter en nokså tradisjonell åpning med Gånglåt Etter Lejsme-Per, tar Unni Løvlid en nesten jazzaktig runde med tradisjonsvisa Ene, forlatt og bedragen (etter Guttorm Flisen, Elverum 1908-92), før vi får Det var i min ungdom (nedtegnet av Frants Beyer på 1800-tallet). Denne er arrangert med et nesten Sør-Amerikansk, tangoladd akkordeon som maner fram et skjebnetungt patos som kler visas dystre forløp.

Pols og drikkevise står så på spilleplanen med I Skjenkestova, framført med det rette halloi som kler denne vagantvisa fra middelalderen. Tekstens burleske billedbruk og saftige blanding av høyt og lavt mer enn bekrefter litteraturhistorikeren og filosofen Bakhtins tese om det "karnevalskes" funksjon som sosial ventil i det førmoderne samfunnet. Spor 6, Gråtar'n, er en vemodig og vakker vise omhandlende en legendarisk spellemann fra Finnskogen som ikke etterlot et øye tørt, og som innholder nydelig spill av Haltli.

Den sjalu Soldaten som vender hjem fra krigen og finner kjæresten ved alteret med en annen mann er en fatalistisk vise om hva "a man's gotta do", et utømmelig tema. Her ender det ille for brudgommen og soldaten drar ut i neste krig. Løvlids nøkterne foredrag er sterkt tekstbetont og gir oss tid til å dvele ved visas enkle, men alvorlige drama. Soldaten er etter Guttorm Flisen fra Elverum, i likhet med Ene, Forlatt og Bedragen og Lengsel, å Lengsel. Denne ender på en lykkelig tone når den lenge henfarne sjømann stiger i land og omfavner sin ventende brud. Hennes bønner til gud om å spare skipet fra forlis har reddet hans liv og ført ham hjem. En sang som tapper dypt av kildene for folks bekymringer dengang sjømenn var norske og farkostene usikre. Et ektefølt hverdagsdrama i den folkelige visas dramatiske språkdrakt.

Emmigrantvisa Vi Solgte Våre Hemma er et enslig dykk i en visegenre som er lite dokumentert på plate. Den vi får høre her er en liten perle av presise lyriske bilder og en svært betagende framføring. Løvlid synger seg nærmest direkte over i den nevnte Lengsel, å Lengsel. Hun har virkelig en nydelig stemme, sterk og bevrende om i nann, ingen polish - bare foltt. Rent gripende blir det på avslutningssporet, Finnskogsalmen Din Sol Går Bort (etter Karen Karlsen, 1870-1950). Salmeformen er helt integrert i folkemusikktradisjonene fra det ganske land, naturlig nok. En lyrisk form som lever sitt stille liv på plateutgivelser få lytter til utenfor de kirkelige/åndelige sammenhenger musikken benyttes. Jeg, og mange med meg, ville ikke hatt noe i mot en hel salmeskive fra Rusk. Salmer er vakre for den estetisk orienterte lytter, givende tekster for den litterært interesserte og troens frø for den fromme. At Nine Inch Nails' Hurt, her framført i Johnny Cash' berømte form, har en salmes reisning mot det hinsidige og lovsangens ærbødige tyngde, er neppe tilfeldig.

Rusk II er et fantastisk dokument som fortjener all berøm den garantert vil bli til del. Du må være "rusk" om du overser denne!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Twilight Singers - Dynamite Steps

(Sub Pop)

Oi, her har det skjedd ting! Neida. Egentlig ikke. Bare at Dulli & Co har laget nok et knallbra album.

Flere:

The Clientele - Strange Geometry
Dungen - Skit I Allt