cover

Spetakkel

Spetakkel

CD (2003) - Port Azur / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Morsmålsræpp / Soul

Spor:
Forord
Innsikt Over Makt
Slaglinjelaget
Mellomspill
Spor
Kem Rokker?
Leven
Bror
Fame
Vi Gjør Det Vi Gjør
Mellomspill
Kalas
Rapstatus
Mellomspill
Hansadansen

Referanser:
Side Brok
Petter

Vis flere data

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


Spetakkulært

Middelmådig morsmålsræpp fra Bergen som blir kjedelig i lengden.

Som Spetakkel selv proklamerer har den såkalte bergensbølgen nå også fått feste utenfor elektronika og singer/songwriter-tradisjonen. Spetakkel is the new loud. Dette kollektivet med unge rappere fra Bergen er muligens en lokal kuriositet i Vestlandets hovedstad, men klarer ikke vise særpreg i kontrast til andre grupper som rapper på dialekt. For eksempel gjør Side Brok et poeng av å harselere med det sunnmørske lynnet, og Jaa9 & OnklP leverer saftig bondegrammatikk fra det hjemlige Lillehammer (selv om disse vel ville blitt gjensidig fornærmet over å bli nevnt i samme setning).

Til tider inviterer Spetakkel både til nynning og nikking, men andre ganger blir plata litt for lite original til å imponere. Norsk rap kan gjøre seg bemerket på å være morsomme og/eller provoserende, men den svulstigheten og selvhøytideligheten som Spetakkel til tider framviser, blir lite underholdende i lengden. Den kvinnelige gjestevokalisten Myrna synger på klingende bergensk: "Dette er det neste hip hop-manifestet!" Ærlig talt. Dette blir for gravalvorlig. Eller er det jeg som ikke skjønner ironien? De fleste hip-hop-artister er jo selvhøydelige og sjælgode, innvender du kanskje. Vel, her er et lite utdrag fra det nye hip-hop-manifestet: "E her for å underholde, sette perspektivet, skrive rim, være kreative, være live-alternativet, holde publikum i live, gi ut egen skive..." Greit nok, men bringer det noe nytt og spennende til norsk rap? Eller er det bare snakk om å finne flest mulig ord som rimer på hverandre?

Når det er sagt, så må det nevnes at Spetakkel er modige med hensyn til melodier. Nettopp den svulstigheten som finnes i tekstene, gjenspeiler seg også i musikken. Spetakkel har anelser av r&b og en helt annen melodiøsitet enn de ovennevnte gruppene. Dette er relativt sjeldent i norsk hip-hop-tradisjon. Kan det skyldes at Spetakkel har sine røtter på Vestkysten?

Alt i alt etterlater Spetakkel en litt tom følelse. Det virker som om dette er noe som var en bra idé på et nachspiel, men som ikke uten videre er levedyktig i det virkelige liv.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Simon Joyner - Skeleton Blues

(Jagjaguwar)

Skeleton Blues er countryrock frå baksida av stadion, blues frå ein dysfunksjonell avenue, og folkrock med klør frå ei sjel som blør.

Flere:

Songs: Ohia - Magnolia Electric Co.
The Machines - Stereotypes