cover

Singing Bones

The Handsome Family

CD (2003) - Carrot Top / Loose

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Americana / Countryrock / Folk

Spor:
The Forgotten Lake
Gail With the Golden Hair
24-Hour Store
The Bottomless Hole
Far From Any Road
If The World Should End In Fire
A Shadow Underneath
Dry Bones
Fallen Peaches
Whitehaven
Sleepy
The Song of a Hundred Toads
If the World Should End In Ice

Referanser:
Nick Cave
Calexico
The Carter Family
Jim White
Marty Robbins

Vis flere data

Se også:
Last Days of Wonder - The Handsome Family (2006)
Honey Moon - The Handsome Family (2009)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Rattlin' Them Bones

Mystisk, mørk og vakker musikk fra ekteparet Brett og Rennie Sparks.

The Handsome Family består av ekteparet Brett og Rennie Sparks. Rennie skriver tekstene, mens Brett skriver musikken og synger. På Singing Bones tar de opp tråden fra deres mesterverk Through the Trees (1998). Her synges det om alt fra bunnløse hull, bortgjemte innsjøer, mord, dommedag, depresjoner og ikke minst naturens uransakelige krefter, noe som alltid har vært et viktig tema i The Handsome Familys lyrikk. Det er vanskelig å bestemme seg for om de to spiller tradisjonell eller alternativ country, jeg tror det eneste riktige er å plassere dem et sted midt imellom. Men det er ikke noe tvil om at de aldri har vært mer tradisjonelle enn på Singing Bones. Til tider høres det ut som om man hører på gamle plater av Marty Robbins, Merle Travis eller Johnny Horton. Brett Sparks viser også denne gangen at han er en fabelaktig vokalist, og Rennie imponerer med 12 nye skrudde fortellinger fra sitt tydeligvis utømmelige skattekammer. Ekteparet Sparks flyttet til New Mexico for noen år tilbake, og dette har satt et lite preg på musikken deres. På låter som Gail With the Golden Hair og Far From Any Road beveger de seg nærmest inn i Calexicos territorie, med nylongitar, trompet og ringende mandolin. Men stort sett er platen full av den samme appalache-aktige enkelheten som preget Through The Trees, det er også dette uttrykket som kler The Handsome Family aller best.

"Come with me to the forgotten lake, where covered wagons and the wings of missing planes float between blind fish underneath the velvet waves..."

Slik synger Brett på åpningskuttet The Forgotten Lake, og alle Handsome Family fans bør umiddelbart føle seg hjemme. Kassegitaren går stødig i bakgrunnen mens pedal-steelen gråter, og Bretts stemme høres det ut som et møte mellom George Jones og Nick Cave. Fra det sindige og vakre går det til det mørke og skrudde. The Bottomless Hole er en fortelling om bonden som har et bunnløst hull bak låven. Han bruker hullet til å bli kvitt søppel, han har kastet alt fra ødelagte redskaper, en traktor, døde kuer og annet avfall. Men aldri har han hørt noe treffe bunnen. Han firer seg ned i hullet, og det går jo som det må gå:

"I cut loose from the ropes, and fell on down that hole. And still I am here falling down in this evil pit. But until I hit the bottom I won't belive it's bottomless..."

The Bottomless Hole er typisk for The Handsome Familys mesterlige kombinasjon av mørk humor, desperasjon og uhygge. Det er dette de er så kjent for, og jeg er svært glad for at de har holdt seg til å skrive slike låter.

Dry Bones er inspirert og adoptert fra Bascom Lamar Lunsfords 1928 innspilling ved samme navn. Dette er bluegrass og gospel i rotekte Carter Family-stil. Brett og Rennie har også ved flere anledninger sagt at The Carter Family er en av deres største inspirasjonskilder. Fallen Peaches er min personlige favoritt på albumet. Det er en dunkel og mystisk fortelling om en soldat som må bøte med livet i strid. Vi får ikke oppgitt hans navn, ikke hvilken krig han kjemper i eller hvor han kommer fra. Alt dette må vi finne ut av selv. Rennie Sparks beskriver bare hans siste tanker og det siste han ser før han blir drept på slagmarken.

"Ahead of me ran Jackson who took a bullet to the chest, and beneath the swaying peaches Jackson slowly bled to death. My eyes were opened, I stood up between the guns. I saw trails of smoke and fire fly everywhere I looked..."

Den sanseløst vakre Whitehaven er like mystisk som Fallen Peaches, om ikke enda mørkere. Denne låten forteller en historie om synd og fortapelse satt til en liten landsby ikke ulik Spoon River (kjent fra Edgar Lee Masters Spoon River Anthology). Det er lov å drømme seg bort når man hører på The Handsome Family, det er det tydelig at Rennie også gjør når hun skriver disse fortellingene. Man må finne seg i å dra til mange mørke krinker og kroker. Men etter at hver låt svinner hen, kommer man altid fram til den samme konklusjonen; man ville ikke vært turen foruten. Og selv om det er en ganske nifs fortelling det her, varmer Bretts dype røst som veden på peisen en bekmørk vinterkveld.

"What a hideous forest surrounded Whitehaven, twisted black mountain, wolves howled in madness. Never I ventured beyond the stone towers as dusk spread her black wings on the edge of the dark, wild wood..."

Det blir lystigere takter på den Johnny Horton aktige The Song of a Hundred Toads, men uansett hvor lystig melodien er ender det selvsagt i død og fordervelse her også. Denne låten kunne like gjerne vært skrevet for 100 år siden, og høres nærmest ut som den er løftet fra Marty Robbins Gunfighter Ballads. Herlig tradisjonelt, med andre ord!

"On my way out to the gold mines crossing the western hills. Me and my little dog Clyde and a horse named Prancing Bill. I slept under the stars, I heard the coyotes sing, and the sun was a golden coin shining just for me..."

Singing Bones er nesten en perfekt samling med låter, bortsett fra de nærmest pinlige, men korte If the World Should End In Fire og If the World Should End In Ice er det fint lite å sette fingeren på. Brett og Rennie Sparks er to svært dyktige musikere og mestrer på egenhånd alt fra pedal steel gitar til orgel og sag! Rennie fortsetter bare å imponere med sitt enorme låtskrivertalent, hun skriver virkelig gode og minneverdige fortellinger, og Brett fortsetter å vokse som vokalist. Det er nærmest skremmende at The Handsome Family fortsatt er et undergrunnsband, men det får heller være. Det er i hvert fall godt å vite at de er der ute for oss som gidder å ta seg tid til dem. Og til alle dere som ikke har hørt om The Handsome Family, er dette et flott sted å begynne. Singing Bones er kanskje ikke like original som Through the Trees, men for en plate det er blitt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wilco - A Ghost is Born

(Nonesuch)

Rock gjort på Wilcovis er ikkje heilt som an rock. Eller: Endå ei frilyndt plate frå bandet som aldri spør om kva som er lov.

Flere:

Jason Molina - Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go
Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand