Efterklang, Chateau Neuf 23. september

Danskene i Efterklang blir bare bedre og bedre for hver gang, og lader opp til nytt album for ny label med en ganske så magisk aften i Storsalen.

Foto: Linn Melum

De godeste bookingfolkene som styrer på Chateau Neuf, i utkanten av Oslos konsertgryte, har virkelig imponert ved flere anledninger i det siste. Det har rett og slett vært en fryd å følge med på hvordan programmet har utviklet seg, og et av de store flotte navnene på høstprogrammet var altså det fabelaktige lille orkesteret Efterklang. Og så passende at nettopp disse danskene spilte samme dagen som våre egne Serena Maneesh ble labelkompiser med de på selveste 4AD.

Det var imidlertid et annet Osloband som fikk åpne for Efterklang, nemlig herlige Pow Pow. Bandet som var undertegnedes suverene høydepunkt under årets Musikkfest i Oslo, og bandet som etter sigende skal slippe sitt andre album i begynnelsen av 2010, mest sannsynlig fylt med enda mer deilig blanding av en lekenhet ikke ulik Battles, iørefallende synthpartier og en postrockaktig, dog svært lettfordøyelig tilnærming til klimaks og oppbygning. Alt dette fikk vi selvfølgelig på Chateau Neuf, og det var riktig så flott også denne gangen!

På slutten av Pow Pows konsert gjorde trommis Thomas Aslaksen den (tilsiktede?) tabben å kunngjøre at de gledet seg til Slaraffenland skulle på scenen etter de. Og at man kan i korte øyeblikk kan gjøre den tabben er egentlig forståelig, og neppe noe Efterklang tar særlig tungt. De har tross alt gitt ut musikk sammen før og sprunget ut fra samme vitale danske miljø. Slaraffenklang eller ei, det er uansett en lite selvhøytidelig gjeng vi har med å gjøre her.

Efterklang har tilbragt mye av sommeren i studio for å gjøre klart sitt tredje album, det første på 4AD, som skal være i våre hender tidlig neste år. Deler av dette ble også fremført nå, og selv om det ikke virker som at Efterklang viker særlig bort fra det de har gjort fra før av, spesielt det vi fikk på Parades, så høres det umåtelig friskt og lekkert ut fra begynnelse til slutt. Det lover med andre ord svært bra for danskenes 4AD-debut.

De syv som står på scenen er egentlig som en flokk små barn som har en tendens til å bli ekstra oppslukt av det som er foran dem til enhver tid, og måten det kan føre til intense øyeblikk og kjappe fokusskifter er fascinerende, nesten til den grad at det er frigjørende å være vitne til. Og ikke minst så er det også smittsomt. Dog det er kontrollert og delikat som lite annet - avslutteren fra Parades, Cutting Ice To Snow, tar nesten pusten fra oss når den demonstrerer nettopp dette. Det er både sjarmerende og majestetisk på en gang.

Da magiske Chapter 6, sistelåten fra debutalbumet, Tripper, fikk avslutte settet var ikke publikum sene med å trekke opp og ut av setene og ned mot scenen. Vokalist Casper Clausen inviterte så et meget engasjert publikum til å nynne i kor med både trompet, fiolin og fløyte - En publikumsinvolvering som ikke er mange band forunt å beherske, for å si det forsiktig.

Forbannelsen med lite besøk som har hvilt over Chateau Neufs mange flotte konsertoppsetninger i det siste fikk heldigvis ikke sette preg på denne kvelden, folk dukket opp de, og det spilte nok en viktig rolle for denne konserten. Fantastisk band, fantastisk publikum - og en fantastisk aften i kunstens, barnslighetens og den brusende og knitrende skjønnhetens navn.

Performing Parades, en CD/DVD med blant annet liveopptak og konsertfilm fra turnéen Efterklang gjorde sammen med The Danish National Chamber Orchestra i forbindelse med Parades, er ventet i butikkene 19. oktober.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wilco - Yankee Hotel Foxtrot

(Nonesuch)

Dagens tekst: hvis du bare skal ha en plate i år, så er det ingen vits å utsette kjøpet.

Flere:

Okkervil River - Don't Fall In Love With Everyone You See
Bonnie Prince Billy - The Letting Go