Jackie Leven (1950 - 2011)

En markant stemme er nå stille. Jackie Leven tapte kampen mot kreften.

Relaterte sider:

Jackie Leven

En hedersmann har tatt kvelden. Den eminente skotske låtskriveren og artisten Jackie Leven kansellerte tidligere i høst en turné som også innbefattet Norge. Kreft er en nådeløs sykdom, Liverpool-supporteren Leven tapte kampen, dermed har nok en musikalsk bauta tatt kvelden. Igjen sitter vi med musikken, fra tiden med Doll By Doll i punkens Storbritannia rundt skjæringspunktet 1980, til en omfangsrik og suveren solokatalog som teller drøyt 20 utgivelser under vingene til plateselskapet Cocking Vinyl.

En prestasjon, ikke minst med tanke på at låtskriveren etter det skinnende kapitlet med Doll By Doll ble utsatt for blind vold og endte med ødelagt strupehode og heroin som trøst.

Første utgivelse fra Leven kom så langt tilbake som 1971, likevel må strålende The Mystery of Love Is Greater Than The Mystery of Death fra 1994 regnes som starten på en solokarrière som også førte han til Norge utallige ganger. Sist han var her, i fjor, gjorde han seksten konserter landet rundt. På en scene var Jackie Leven i sitt ess, poengtert, vittig og med mørke undertoner. Han bød på seg selv med smygende keltisk soul og en stemme blant de fineste fra balløya.

En konsert med Jackie Leven var en opplevelse, skotten med eget whiskymerke skuffet aldri fra en scene. Denne penn minnes en rekke konserter på små og store scener. Da Madrugada noen år tilbake sa farvel og gjorde sine aller siste konserter i Tromsø, var det Jackie Leven som var support. En strålende gest fra Høyem & Co, som også fikk valuta for pengene da Leven kvitterte med høstdynket tristesse, galgenhumoristisk svartsyn, historier fra skyggesiden og en praktfull røst som denne kvelden garantert fikk nye venner.

Da vi snakket med Robyn Hitchcock tidligere i år, fortalte han litt om sitt forhold til Jackie Leven fra tiden Hitchcock frontet The Soft Boys og Leven sang i Doll By Doll. Begge satte avtrykk i musikkhistorien i band som var litt på sidelinjen av punken i Storbritannia, begge gikk solo og har omtrent like stor diskografi på egen hånd. Nå er den ene stemmen stille, selv om jeg godt husker latteren og den hyggelige stemmen til røslige Leven fra konsertmøter og samtaler.

Godt vi har musikken. Katalogen til Leven inneholder mye gull. Noe av dette kan du høre i denne fine Jackie Leven-spillelista på Spotify, laget av tidligere pstereo.no-redaktør Ingve Aalbu, som til daglig skriver i Dalane Tidene og ellers har bidratt i Morgenbladets kåring av tidenes beste norske album.

Shining brother, RIP Jackie Leven.

comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Okkervil River - Don't Fall In Love With Everyone You See

(Jagjaguwar)

Elva er dyp og elva er bred, men Okkervil River navigerer stødig av sted.

Flere:

Firewater - The Man on the Burning Tightrope
Noa Babayof - From a Window to a Wall