Musikeropprop mot ulovlig fildeling

Initiativtaker Erik Honoré melder om nær 300 underskrifter på kort tid.

Relaterte sider:

Erik Honoré

278 norske musikere og/eller opphavsmenn har skrevet under på et opprop igangsatt av musikeren Erik Honoré.

Han ønsker at også musikerne skal komme på banen i saken om ulovlig fildeling av musikk på nettet, uavhengig av organisasjoner og platebransje. Jan Garbarek, Heroes and Zeros, Supersilent, Lillebjørn Nilsen, Motorpsycho, Maja Ratkje, Nils Petter Molvær, Enslaved og Kirsten Bråten Berg er blant de som har undertegnet oppropet, som Honoré oppsummerer på følgende måte:

- Det å støtte eller legitimere piratvirksomhet (enten direkte, ved å støtte nettsteder som The Pirate Bay, eller indirekte, for eksempel ved å komme med uttalelser som kan tolkes som legitimering av piratvirksomhet) innebærer et alvorlig angrep på opphavsretten. Dette feilgrepet - som muligens skyldes en oppfatning av at internett er en sfære som bør unntas fra demokratisk kontroll - undergraver kulturarbeideres inntektsmuligheter og bestemmelsesrett over sine åndsverk. Det utvikles kontinuerlig nye modeller for lovlig distribusjon på internett, og musikere er selvsagt positive til dette. Men frem til det eventuelt finnes realistiske og rettferdige alternativer til allerede eksisterende metoder, må opphavsretten håndheves - på nettet som i resten av virkeligheten.

Musikere gir med dette oppropet klar beskjed, sier Honoré:

- Piratvirksomhet er et direkte angrep på opphavsretten og en alvorlig utfordring hvis man ønsker en bred og kvalitativt sterk kulturproduksjon i et lite land som Norge. Ulovlig fildeling handler ikke om en kamp mellom ”enkeltmenneske og storkapital” - dette er en av mange myter piratene har skapt for å legitimere virksomheten, og som det nå er på tide å avlive. Det er tvert imot musikere og opphavsmenn samt indie-selskaper og andre uavhengige produksjonsmiljøer som aller først vil få ødelagt viktige deler av livsgrunnlaget på grunn av piratvirksomheten.

Erik Honoré er musiker, forfatter og kunstnerisk leder for festivalen Punkt.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


M.I.A. - Maya

(XL)

- People make music to get a reaction. Music is communication, sa Yoko Ono. I tilfelle er dette M.I.A.s mest ekspressive album til dags dato.

Flere:

The Machines - Stereotypes
Diverse artister - Money Will Ruin Everything 2