Lee Hazlewood er død

Kultlegenden med den dype mørke røsten sovnet stille inn i sitt hjem i Las Vegas 4. august. Mannen bak These Boots Are Made For Walking ble 78 år.

Siden midten av 50-tallet skrev og produserte han musikk. Hans første soloalbum, Trouble in Lonsesome Town kom i 63, mens gjennombruddet kom i samarbeid med betydelig yngre Nancy Sinatra i 1966. These Boots Are Made For Walking ble en enorm hit, som ennå lever i beste velgående.

Samarbeidet førte til den legendariske duettskiven Nancy & Lee, og på siste halvdel av 60-tallet var duoen selvskrevne på hitlistene med pophistoriske øyeblikk som Summer Wine og Some Velvet Morning.

En karriere i bølgedaler førte Hazlewood til Sverige på 70-tallet, og et av resultatene derfra, Cowboy in Sweden, ble en merkestein i katalogen.

De siste årene vokste kulten rundt mannen, og erklærte beundrere som Sonic Youth, Lambchop, Calexico, Jarvis Cooker og Tindersticks var alle med på å introdusere en av de store fra sin generasjon for et yngre publikum. Også norske Madrugada, St. Thomas og Erlend Øye hedret legenden med bidrag på den ypperlige hyllestskiva Total Lee, som kom for 5 år siden.

Lee Hazlewood hadde en uhelbredelig kreftsykdom, og tok selv farvel med fansen gjennom sin siste og flotte plate; Cake or Death, som ble sluppet rett før jul i fjor. Med sigaretten i munnviken ble det helt til det siste fremvist barsk humor og selvironi milevis unna klisset sentimentalitet.

Med bortgangen er nå en hel generasjon av rockens grunnvoll borte. Og selv om Hazlewood ikke ble like kjent, tilhører han samme divisjon som Elvis Presley, Roy Orbison og Johnny Cash.

Hvil i fred, gamle høvding. Du vil bli savnet.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Nils Bech - Look Back

(Fysisk Format)

En debut som mestrer kunsten å spille på motsetninger på glimrende vis, og det med et knippe skamløst flotte poplåter.

Flere:

Arthur's Landing - Arthur's Landing
Beatnuts - Classic Nuts Vol. 1