Opptakt: Sandra Kolstad

Vi besøkte Sandra Kolstad og produsent Peter Baden i Luftloftet i Oslo i desember, og tok en lytt og en prat om det kommende debutalbumet. Store ting er i bevegelse.

Relaterte sider:

Sandra Kolstad

Foto: Øyvind Rones (klikk på bildet for tilgang til galleri)

OPPTAKT #3
ARTIST: SANDRA KOLSTAD
AKTUELL: DEBUTALBUM UTE VÅREN 2011
ARBEIDSTITTEL: CRUX
STUDIO: LUFTLOFTET, GRÜNERLØKKA LUFTHAVN, OSLO, DESEMBER 2010
PRODUSENT: PETER BADEN


Det er plass til mye lyd i et bitte lite studio på Grünerløkka Lufthavn. Der inne står det tett i tett med trommemaskiner, synther, steeldrums, elbasser og alskens annet som kan lage lyd Sandra Kolstad liker. Det går i det hele tatt heftig for seg under innspillingen av Sandra Kolstads første album. Det synges og skrikes. Hamres og improviseres.

Autodidakt lydkunstner

Prosessen med albumet begynte imidlertid lenge før Sandra Kolstad gikk i studio.

- Jeg har sittet foran Macen i timesvis, svettet mine dråper over Ableton Live, programmet jeg bruker, og jobbet innstendig med lyddesign og komposisjon. Etter mye arbeid, kjentes det riktig å gå i studio med alle disse lyder og ideer, sier Sandra Kolstad, som med egne ord endelig begynner å bli fornøyd med musikken hun lager.

- Jeg fikk jo mye oppmerksomhet for det jeg gjorde før, som var mer akustisk orientert. Men jeg savnet alltid så mye. Så mange lyder. Nå er de her, sier hun.

Sandra Kolstad er i godt selskap når hun nå fester sitt eksperimentelle prosjekt i fast form. Det er nemlig trommeslager og produsent Peter Baden som sitter bak spakene, en mann som tidligere har jobbet med navn som Hanne Hukkelberg, Mungolian Jet Set og Sternklang.

- Samarbeidet med Peter er en sann glede og har vært det fra første dag. Vi utfordrer hverandre og tilfører hverandre og musikken nye ting. Å lage en plate er hardt arbeid, på best tenkelig vis. Peter og jeg arbeider rett og slett veldig godt sammen, sier Kolstad.

Musikken rommer et lekent og elektronisk lydbilde, og entusiasmen i studio når nyinnspilte låter spilles, er glødende. For produsent Baden er det også et fascinerende samarbeid.

- Jeg er imponert over Sandras oppsett på scenen, med alle effekter og tangenter som skal holdes styr på, sier Baden.

Sandra nikker og ler.

- Det krever konsentrasjon, det er mye som foregår samtidig, sier hun.

Nyskapende

Innspillingene bærer preg av at verken Kolstad eller Baden er redd for å eksperimentere og tenke – og låte - nytt.

Demoene vi fikk høre da vi var på besøk var absolutt gode bevis på dette.

Men det er ikke uten ærefrykt og dramatikk at Kolstad lager album.

- Jeg traff en fyr på et tog på vei fra en spillejobb i Kristiansand da jeg var på Norgesturné nå i høst. Han var klatrer, og vi snakket mye om hvordan det er å klatre. Det slo meg at det har mye til felles med det å lage musikk. Alltid en risikofaktor. Et lite skritt i feil retning, og så videre. Det høres veldig dramatisk ut, men sånn er det.

Og derfra kommer det foreløpige navnet på plata, Crux.

- Crux er det mest utfordrende punktet på en klatrerute. Akkurat som denne plata er det mest utfordrende i min karriere så langt. Dersom jeg kan driste meg til å ta klatremetaforen et skritt videre, er platas tema alle fjellene, med alle sine topper og daler. Vegger å falle ned og utsiktspunkter å se nye ting fra.

Det høres unektelig spektakulært ut, men om man skulle koke det ned til ett ord, hva hadde det vært?

- Bevegelse, er det med andre ord denne plata handler om. Bevegelse.

Og det vil forundre oss om ikke Crux kommer til å få Sandra Kolstad i bevegelse rundt om på spillesteder både her hjemme og i utlandet. Noen dato er foreløpig ikke satt, men albumet er ventet ut i løpet av våren. I mellomtiden kan man sjekke ut musikken på Kolstads MySpace.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


The Flaming Lips - Yoshimi Battles the Pink Robots

(Warner Bros.)

The Flaming Lips bekjemper elektronikken, rosa roboter og andre demoner.

Flere:

Sleepy Sun - Fever
Geoff Berner - Whiskey Rabbi