Countryfest 2009

The Handsome Family og Stein Torleif Bjella er blant de musikalske godbitene når Blå Rock inviterer til lavmælt minifestival i oktober.

Blå Rock i Tromsø har i fem år stått bak antifestivalen Rockfest med fokus på utagerende rock i skjæringspunket mellom garage, punk og andre tilstøtende saker. 16.oktober ser en nyvinning dagens lys, eller retter sagt kveldens mørke, i form av en minifestival som tar det hele litt ned og vier en hel aften til fire forskjellige artister, der den musikalske fellesfaktoren kan være sterke historier og smygende tristesse, varsomt pakket inn i et lavmælt folk/country-landskap.

De driftige arrangørene har satt sammen et program som i alle fall er med på å få denne penn til å se frem mot en regnfull og mørk høst, hør bare her:

The Handsome Family
Ekteparet Brett og Rennie Sparks har siden midten av nittitallet levert en rekke plater på den alternative countryscenen til gnistrende kritikker. Med sine nattsvarte historier, der faenskap møter musikk med ekko av blant annet Carter-familien, Louvin-brødrene, Nick Cave og Johnny Cash, har den amerikanske duoen stått frem med følsom og smygende vakker musikk, der møtet mellom Brett Sparks mørke røst og konas fløyelsstemme nærmest har hypnotisk virkning.

Duoens nye plate, Honey Moon, er en feiring av 20 års ekteskap og er nok noe lysere enn vi er vant til fra den kanten. Denne har vi ennå ikke fått anmeldt her på huset, men om det forrige glimrende fremstøtet (The Last Days of Wonder) skrev vi:

The Handsome Family synger om den samme djevelen som køddet med Grateful Dead på 70-tallet. De låner spøkelsene til Jason Molina, og de blåser liv i mord-historiene til Nick Cave. Og selv om drapene har vært flere på de tidligere platene, er det fremdeles ingen som fargelegger blod rødere enn The Handsome Family.

The Handsome Family gjør for øvrig fem konserter i Norge i oktober. De fire andre finner sted i Stavanger (Cementen 13.), Bergen (Madam Felle 14.), Trondheim (Credo 15.) og Oslo (Blå 17.)

Michael Weston King
Den engelske singer/songwriteren var tidligere frontfigur i countrybandet The Good Sons. Med sine vare og samtidig sterke låter har han fått strålende kritikker både i England og USA. King har til og med spilt inn skive med selveste Townes Van Zandt, og dét understreker talentet til den sympatiske engelskmannen. Har besøkt Norge noen ganger de siste årene, sist på Down on the Farm i august. Med seg til Countryfest har han steelgitaristen Alan Cook.

Stein Torleif Bjella
Mannen bak en av årets aller, aller beste plater (uansett nasjonalitet) burde være et sikket kort i høstmørket. Med Heidersmenn (6/7 her på huset) beviser Bjella at han er blant de skarpeste norske låtskriverne på 00-tallet, og tanken på en intim konsertopplevelse der moderne eventyr og visepsykiatri fra Øvre Ål står i fokus, burde få noen og enhver til å smile herfra til oktober.

Hedersmannen har med seg forsterkning på ståbass, og jammen er ikke produsent og slide/dobro-spiller Kjartan Kristiansen også med på laget.

The Other Cheek
Erlend Jensen trakterer til vanlig vokalen i det atskillig mer hardslående orkesteret Taliban Airways. Her er stoner-vokalisten i et helt annet modus, der han ifølge arrangøren skråsikkert har tatt opp et rentefritt kredibilitetslån fra Neil Youngs 70-tallskatalog og fremfører dette som seg hør og bør med kassegitar, munnspill og finurlige tekster. Kanskje overraskende for noen, men ganske naturlig med tanke på at Taliban i lengre tid har hatt avdøde Townes Van Zandt på repertoaret.

Blå Rocks høstprogram består ellers av blant annet Pierced Arrows (3.sep), Demon's Claws + The Considerate Lovers (6.sep), The Defectors (23.sep), Helldorado + Bad County Officials (22.okt), Trond Andreassen (29.okt) og Baby Woodrose (9.des).

Fotos: Handsome Family fra bandets hjemmeside (Jim Newberry), Stein Torleif Bjella fra hans My Space (Tonje Li)comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Sukpatch - 23

(Moshi Moshi)

Ein godtepose av ei plate, skryter vår anmelder, som ble hypnotisert av denne...

Flere:

Kvelertak - Kvelertak
Jim O'Rourke - I'm Happy, and I'm Singing, and a 1, 2, 3, 4