Molde Jazzfestival: Ola Kvernberg Trio og Ebou Secka Woloff Experience

Bjørnsonhuset 22-7-2005

Ola Kvernberg har de siste årene hatt stor suksess med fiolinen sin. Helt siden Hot Club de Norvege tok ham inn i varmen har det mer eller mindre gått jevnt oppover for romsdalingen, og med dette prosjektet viser han og trioen tegn til et nytt stadium.

Det er lett å gi Kvernberg all kreditten, men trioen består fremdeles av Steinar Raknes på bass og Erik Nylander på trommer. Sammen med Ebou Secka Woloff Experience fra Gambia holdt de rett og slett en forrykende konsert fredag kveld. Dette var akkurat den rette slumpen fusjon mellom afrikansk og vestlig musikk man trengte for å få utbytte fra begge kantene av verden.

Ebou Secka er stammehøvdingen som har dratt til Norge med fire andre perkusjonister, samt tre kvinner på dans og sang, for å spille med den unge norsk-svenske trioen. Konseptet virket veldig enkelt: Man tar en jazztrio og en afrikansk folkemusikkgruppe og smelter sammen de to representative repertoarene. Det er akkurat dèt dette prosjektet går ut på, og denne kvelden fikk man høre både en slått fra Telemark, en melodi fra den gambiske stammen og svenske Ack Värmland Du Sköna, i èn og samme låt. Rytmisk fungerte det svært bra, hvor de forskjellige trommetypene utfylte hverandre på utmerket vis.

Musikksjangeren world music er en diffus betegning på musikk som krysser kulturgrenser. Siden åttitallet har denne genren blitt mer og mer aktuell, men bakdelen er at minoritetsmusikeren ofte ikke blir likestilt med de hvite artistene de samarbeider med. Det finnes mangt et eksempel på at en musiker tar et eksostisk opptak og fletter det inn i sin egen produksjon, uten en gang å vite hvem det er man har spilt med. Dette prosjektet føyer seg inn i rekken blant de som har gjort det på rette måten, og som har lykkes med det.

Kvernberg er en populær mann i distriktet, at to konserter var utsolgt på forhånd kom derfor ikke som noen stor overraskelse. De som ikke fikk billetter kan på sin side angre på at de ikke bestilte før.comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.