Prøysenprisen til Tønes

Visesangeren fra Sokndal fikk Alf Prøysens ærespris for 2012.

Foto og video: André Løyning

Prøysenprisen, eller Alf Prøysens ærespris, ble opprettet i 1974, og gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med den markante forfatteren, visedikteren, plateartisten og kulturbautaen som døde i 1970.

I fjor mottok Stein Torleif Bjella Prøysenprisen, etter sitt store gjennombrudd med albumet Vonde Visu. I år er det en annen markant visesanger som kan smykke peishylla med den høythengende utmerkelsen.

Tønes, eller Frank Tønnesen som han egentlig heter, fikk som Bjella året før, sitt store gjennombrudd med album Sån Av Salve. Et album som mottok unison hyllest av kritikerstanden da det kom i fjor høst, og havnet på særdeles mange topp-10-lister da musikkåret 2012 ble oppsummert av de norske musikkredaksjonene rundt omkring.

Sån Av Salve mottok også hyllest her på huset. Vår anmelder Oddmund Berge skrøt av sokndølens sjuende album, utdelte en sekser, og skrev blant annet følgende:

Underfundig sosialrealisme, ispedd meir alvorsprega tankar kring det å være menneske, i hop med andre menneske. På kjent og snodig vis fyller Tønes plata med skildringar av folk som helde på med sitt. Små ting, dagligdagse ting, ting dei kanskje ikkje er spesielt stolte over å halde på med. Han gjer det minst like bra som han nokon gong har gjort det, og då gjer han det bra skal du veta.

Fra Prøysenprisens jury kan vi lese følgende:

- Frank Tønnesen er en original visesanger som skriver om temaer og situasjoner som ikke vanligvis blir sunget om. Det er gjerne tekstene man fester seg med hos Frank, men musikk og tekst er her uatskillelige, og hans musikalske uttrykk tillegger tekstene et bredt spekter av stemning, humoristiske undertoner og ytterligere særtrekk.

- I tekstene bruker han Sokndal-dialekt og forteller humoristiske og underfundige historier, ofte om nære og hverdagslige ting, skriver juryen.

Utmerkelsen består av en sølvplakett, samt 25.000 kroner.

Tønes kan også få flere utmerkelser. I kveld kan han vinne Nordic Music Prize under by:Larm, som en av tre norske nominert. Tønes er også nominert til Spellemannpris i to kategorier.

Også en annen utmerkelse i Alf Prøysens ånd, Teskjekjerringprisen, ble delt ut i dag, og den gikk til forfatter Endre Lund Eriksen.

Vi gratulerer!
comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Father John Misty - I Love You, Honeybear

(Bella Union)

Uvanlige kjærleikssongar i eit faderlig sterkt folkpopmelodisk famntak.

Flere:

Ghostface Killah - Bulletproof Wallets
The Streets - Original Pirate Material