Black Lips, Nosturi Helsinki 12. juli 2011

Fredag spiller Black Lips på Buktafestivalen i Tromsø. Vi sjekket det amerikanske bandet i Finland tidligere i uka og kan melde om energiske saker fra et av de ypperste garasjebandene på veien akkurat nå.

Relaterte sider:

Black Lips

Ferieturen til Helsinki bød blant annet på slående arkitektur, flott vær, frisk sjøluft, sterke Kaurismäki-vibber – og konsert med energiske Black Lips, som sto på scenen på smukke Nosturi kvelden etter at de åpnet en omfattende Europaturné i London. Det Bukta-klare garagebandet slapp nylig sitt åttende album til flotte kritikker, også her på huset.

Konserten med amerikanske Black Lips i Helsinki var som forventet hissig og utagerende, men bandets nye album viser også at amerikanerne anno 2011 har flere bein enn garasjerocken å stå på. Ferske Arabia Mountain framviser et band som også lener seg mot pop og mer polerte saker enn vi tidligere har hørt, dette gjelder til en viss grad også liveuttrykket.

I Helsinki sto finfine Dum Dum Girls for oppvarmingen. Det den amerikanske jentekvartetten leverte fra scenen på Nosturi var såpass forfriskende at det er synd at de ikke blir med Black Lips over til Norge. Først og fremst for det musikalske (fengende gitarbasert indierock), men også som et ørlite bidrag til å stoppe den håpløse kjønnsdebatten som festivalene opplever med jevne mellomrom.

Nosturi er en tøff klubb i et gammelt industrilokale med tilhold på en verkstedtomt ved havet. På plakaten denne uka sto også ett annet Bukta-aktuelt band, nemlig Mudhoney (Bukta i morgen, Slottsfjell lørdag). Hovedbandet denne tirsdagskvelden, Black Lips, var tidligere kjent for rølpete konserter der det aller meste kunne skje. Kanskje er alkoholinntaket mindre nå, bandet virker i alle fall mer fokusert, og tidligere utskeielser med splitter nakne kropper og flommende kroppsvæske var i Helsinki redusert til svette T-skjorter og noen spyttklyser.

Turneen startet kvelden før, dermed var nok ikke materialet fra Arabia Mountain helt innarbeidet. I alle fall ikke for majoriteten av publikumet. Det var nemlig gamle hits som fikk størst respons fra salen. Ikke uventet, men jeg synes likevel vekslingen mellom utagerende knyttneveslag og ferskere melodiøst materiale var med på å balansere, og ikke minst variere liveutrykket til bandet.

Det finske publikummet var entusiastisk med, noe som så ut til å smitte over på kvartetten. Amerikanerne var muligens tøffere i trynet før, men musikalsk er det ingen tvil om at bandet er blitt mer modent, uten å miste energien som har gjort Black Lips til et friskt pust det siste tiåret.

For Bukta må det være betryggende å vite at de har truffet med en eksklusiv booking. Black Lips gjør sin eneste konsert i Norge i sommer i Tromsø, og vil garantert få bevegelse og varme i festivalpublikumet (kan trenges!) på fredag med sin energiske framtoning og hissige rock'n'roll. I 2011-tapping også med sommerduftende powerpop-vibber og et fett smil om munnen.

Buktafestivalen 2011 starter i dag med et sterkt program toppet av Grinderman, Monster Magnet og Kitchie Kitchie Ki Me O. groove.no er på plass i våte og kalde Tromsø og vil rapportere fra festivalen de kommende dagene.

Foto: Bjørnar Hålandcomments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


El Guincho - Alegranza!

(XL)

Alegranza har overlevd et år med hype, og er utvilsomt en av årets beste plater.

Flere:

The Watch - Vacuum
Espers - Espers II