Alex Chilton (1950-2010)

Legenden fra Box Tops og Big Star er død.

Rock'n'roll is here to stay
Come inside now it's okay...


Alex Chilton var en av rockens toneangivende artister. Som låtskriver, vokalist, gitarist og produsent har han satt sitt avtrykk i populærmusikken gjennom Box Tops og ikke minst Big Star, men har også en omfattende solokatalog å vise til.

Alex Chilton kom fra en musikerfamilie. Hans far, Sidney Chilton, var jazzmusiker og påvirket nok sønnens innteresse for musikk, og allerede som 16 åring sang Alex Chilton The Letter i Memphis-bandet Box Tops - en låt som i 1967 gikk til topps på hitlister verden over. I årene frem til bandet ble oppløst i 1970, fikk verden også store hits som Cry Like a Baby og Soul Deep.

I 1971 startet Chilton og Chris Bell, som i 1978 døde i en tragisk bilulykke, toneangivende Big Star. Tre klassiske album kom i løpet av 70-tallet, og selv om samtiden stort sett ignorerte disse, har de influert flere generasjoner av musikere i etterkant. Som låtskriver finner vi mange av Chiltons fineste øyeblikk på disse platene, men han har også en omfattende solokarriere i etterkant, og mange av disse platene er også fylt til randen med storartet popkunst.

På 80-tallet fikk Chilton endelig den anerkjennelsen han fortjente. Den amerikanske undergrunnsbevegelsen, med band som R.E.M og The Replacements, la ikke skjul på at Chilton var viktig for deres musikk, sistnevnte hyllet også låtskriveren i 1987 med sangen Alex Chilton, som innehar tekstlinjen "I never travel far without a little Big Star".

Vi fikk også arvtagere som Teenage Fanclub og Matthew Sweet, som fulgte powerpopsporet til Big Star, og sangene til bandet ble også gitt nytt liv gjennom følsomme tolkninger av blant annet Jeff Buckley, Elliott Smith, Yo La Tengo, Cat Power, Son Volt og Wilco.

Big Star gjorde comeback i 1993, med sporadiske konserter i årene som fulgte. I 2005 gav bandet, med Ken Stringfellow og Jon Auer fra The Posies som nye medlemmer, ut albumet In Space. To år senere sto Chilton og Big Star på scenen til Down on the Farm i Halden.

Alex Chilton vil stå igjen som en av populærmusikkens store låtskrivere og sangere, med en følsomhet i stemmen få matchet. Aktiv til det siste, og med en innflytelse som knapt kan overvurderes, døde han 59 år gammel, etter hjerteinfarkt, på sykehus i New Orleans 17. mars, kun noen dager før han skulle spille på SXSW i Austin, Texas.

Han etterlater seg kone og en sønn.

groove kondolerer og setter en av tidenes fineste poplåter på repeat resten av dagen.
comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Deportees - Under the Pavement - The Beach

(Virgin)

Ganske så uforstyrra av sine mange lån presenterer den svenske kvartetten eit popmelodisk millionoverskot få gjer dei etter.

Flere:

The New Pornographers - Twin Cinema
Lalla Carlsen - Norges Revydronning