Kosmisk på Øya

Rhys Chatham kommer når Øyanatt får besøk av Londonklubben Kosmische .

Øya lanserer nå et nytt konsept på Øyanatt: Europas mest kjente krautrockklubb, Kosmische, byr på to netter på Blå under festivalen. Her blir det både liveopptredener og et utvalg DJs.

OM KOSMISCHE
Bygget opp rundt en idé av Julian Cope om at noen burde lage en klubb med utgangspunkt i krautrock, etablerte Kosmische seg i London.

- Kosmische ble sakte kjent som stedet der man kunne høre den mest dansbare og eksperimentelle musikken, den drøyeste elektronikaen og klassikere fra undergrunnen, melder Øyafestivalen i en pressemelding.

Krautrock er en betegnelse som blir brukt om den eksperimentelle tyske bølgen på 70-tallet, som inkluderer navn som Can, Neu!, Faust og Kraftwerk.

Nå kommer Kosmische til Oslo i forbindelse med Øyafestivalen, og det er ingen grunn til å rake skjegget.

LIVE:
Spectrum (UK)
Rhys Chatham (US/FR)
Easyfinger
Crazy River
Legs 11

DJs:
DJ Jim Backhouse [Kosmische uk, Resonancefm [uk]
DJ Spykidelic [Knives ov Resistance] [uk]
DJ Leo Avanti! [Kosmische uk, Resonance fm, Salvatore [UK/NO]
DJ Barry Kavanagh [Kosmische, Dacianos, Sound of Mu [IRL/NO]

Artistbeskrivelser fra Øyafestivalen:

Onsdag 8 Augst, BLÅ

Spectrum (UK)

For å beskrive musikken til Sonic Boom kan man sitere mannen selv: "Tre akkorder er bra. To er bedre. Ett er helt perfekt.". Da skjønner man at vi snakker om dronete minimalisme. Pete Kember, som han egentlig heter var en av grunnleggerne av Spacemen 3, og han har operert under flere navn siden de ble oppløst. Det er Spectrum vi skal få høre denne kvelden, og vi kan glede oss til psykedeliske landskaper fra en mann som har hatt en kraftig påvirkning på band som 120 days, Serena Maneesh og My Midnight Creeps. Selv har han latt seg inspirere av band fra 60 og 70-tallet som Kraftwerk, 13th Floor Elevators, The Velvet Underground, Suicide, Lee Hazelwood, Jimi Hendrix, The Who, The Stooges, MC5 og Phil Spector.

Easyfinger
Easyfinger bruker fingerpianoer som lydkilde for å lage minimalistiske elektroniske landskap. Jon Platou Selvig har spilt i Salvatore i mange år og lager elektronisk musikk og rock. I 2007 har easyfinger spilt noen konserter i Oslo med forskjellige oppsett. På Øyanatt spiller easyfinger et krautinspirert sett med gjestemusikere.

Fredag 10 August, Blå

Rhys Chatham (US/FR)
Da den 25 år gamle samtidskomponisten og minimalisten Rhys Chatham opplevde sin aller første rockekonsert (Ramones), fikk han en åpenbaring: Musikken han selv holdt på med kunne blandes med rock! Resultatet var et knippe komposisjoner som han fremførte med diverse figuer på No Wave scenen i New York. Sonic Youth var blant dem som deltok, og de lot seg inspirere av hans uortodokse innstilling til den elektriske gitaren. Chatham vil denne kvelden fremføre blant annet "Guitar Trio" sammen med utvalgte norske musikere, et verk han tidligere i år har fremført med medlemmer fra Sonic Youth, Tortoise og Godspeed You Black Emperor. Chatham har en CV med samarbeidspartnere som kan få de fleste til å sikle: Jon Hassel, La Monte Young, Terry Reilly, Tony Conrad, Charlemagne Palestine, Philip Glass, Meredith Monk, Steve Reich, Brian Eno, Robert Fripp, John Lurie, Fred Frith og medlemmer fra Sonic Youth, Swans, Modern Lovers, A Silver Mount Zion, Do Make Say Think og Hüsker Dü.

Crazy River
...eller Per Gisle Galåen som han heter når han sover i sengen sin, består av ingen ringere enn Per Gisle Galåen. Ellers i band som DEL, Ranheim, The Birds og Slowburn for å nevne noen, men alene opererer han som Crazy River. Umelodiøst, men akk så melodiøst. Trøstesløst og positivt på samme tid. Orgel, elektronikk, stemme, gitar, duppedingser, eller kanskje bare piano. Det får vise seg. Spiller til stadighet med ulike typer mennesker, bl.a. Greg Malcolm, Jojo Hiroshige, Keiji Haino og Sindre Bjerga.
Vurderer å jobbe med oppfølgeren til albumet "Sounds like a Melon to me" som kom i 2005.

Legs 11
Kvartetten Legs 11 konser hardt på å lage musikk som er så fengende at den borer seg inn i hjernen din, graver et dypt hull og får deg til å danse resten av livet. Legs 11 har spillt drøssevis av konserter i Oslo i løpet av de to siste årene for et voksende, dansende og av og til ekstatisk publikum. Bandet har også debutert utenfor Oslo med å spille på by:Larm i Trondheim. Sjangermessig vingler Legs 11 frem og tilbake i alt fra synthpop og krautrock, til techno og new wave, pluss endel annet i sjangermessige gråsoner.

De som har Øya-armbånd får rabatt på billettene til Kosmische.

Øyafestivalen:
7. - 11. august 2007
Middelalderparken, Oslo


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Paul Weller - Catch-Flame: Live at The Alexandra Palace

(V2)

Ein maktdemonstrasjon frå første til siste tone. Det er sjeldan livealbum leverer så godt som dette gjer. Ein moderne klassiker.

Flere:

This Is Music Inc. - Krasnapolis
Tord Gustavsen Trio - Being There