cover

Fear Yourself

Daniel Johnston

CD (2003) - Gammon / Sketchbook / Racing Junior

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Psykedelia / Powerpop / Indierock

Spor:
Now
Syrup of Tears
Mountain Top
Love Enchanted
Must
Fish
The Power of Love
Forever
Love Not Dead
You Hurt Me
Wish
Living It For the Moment

Referanser:
Sparklehorse
The Flaming Lips
Syd Barrett

Vis flere data

Se også:
The Early Recordings Volume I - Daniel Johnston (2003)
Discovered Covered - The Late Great Daniel Johnston - Daniel Johnston (2004)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Medisinert pop

Daniel Johnston er favoritt hos en hel haug artister. Han har absolutt potensiale til å bli det samme hos det norske indiefolket.

Enkelte av de som har hørt mye bra om denne platen kan kanskje bli skremt av de første 90 sekundene. Det er nemlig noen hakk mer lo-fi enn resten av Fear Yourself. Klarer man derimot å frigjøre seg fra den minimalistiske introen åpner det seg en verden av popmelodier og kjærlighetssorg man gjerne tar del i. De som har hatt et visst utbytte av for eksempel Flaming Lips kan sikkert finne noe å glede seg over i dette landskapet av strykere, synther og gitar.

Daniel Johnston er en spesiell låtskriver i 40-åra. David Bowie, Matt Groening (The Simpsons) og Paul Leary (Butthole Surfers) er blant de som mener han er en av Amerikas godt bevarte hemmeligheter, hans ustabile psyke, religiøse overbevisning og problematiske forhold til kjærlighet til tross. På Fear Yourself har han med seg Mark Linkous (Sparklehorse) både som produsent og musiker.

Johnstons musikk er nær og personlig. Det samme kan sies om tekstene. Fremføringene er direkte og upolerte, men fylles ut av Linkous sine ideer og pålegg. Man trenger kanskje ikke synes synd på Daniel Johnston. Likevel får man nesten lyst til å ta litt vare på ham når man hører den lespende og sårbare stemmen sammen med de kjærlighetslengtende sangene.

Flere av låtene er forsiktige viser, men iblant kliner han til med god kraftpop, som i den svært forfriskende Mountain Top og den smårøffe Love Not Dead. Fish er en annen låt med sommer i melodien og hjertesorg i teksten. Johnston har godt grep om melodiene og skriver låter som passer godt til hans litt forsiktige vesen.

Dette er vakker musikk, på siden av annen amerikansk indierock. Selvsagt er dette en plate for de få og spesielt interesserte. Daniel Johnston kommer aldri til å nå et mainstream-marked. Dette er vel heller ikke ønskelig, verken for artist eller fans. Dette er ei plate man kan kose seg med alene, eller sammen med noen få innvidde venner.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Arve Henriksen - Sakuteiki

(Rune Grammofon)

...hvis linjen blir avbrutt, vil det ødelegge kunstverket...

Flere:

Information - Biomekano
The Low Frequency in Stereo - Futuro