cover

Elk-Lake Serenade

Hayden

CD (2004) - Badman / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Akustisk / Americana / Folk

Spor:
Wide Eyes
Home By Saturday
Woody
This Summer
Hollywood Ending
Robbed Blind
Killbear
Through the Rads
Starting Over
Don't Get Down
Roll Down That Wave
My Wife
1939
Elk-Lake Serenade
Looking Back to Me

Referanser:
Neil Young
Bonnie Prince Billy
Thomas Denver Jonsson

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Camping med Hayden

Vindskeiv folk/pop melankoli som både fenger og varmer i høstmørket.

Hayden Desser fra Toronto har holdt på med sin hjemmesnekrede folkpop i snart ti år nå. Han har en fem-seks skiver bak seg siden debuten Everything I Long For (1996). Samme år bidro han med musikk til Steve Buscemis regidebut Trees Lounge, og i 2002 kom det doble live-albumet Live at Convocation Hall.

Elk-Lake Serenade er uten tvil platen som kommer til å sette Hayden på kartet. Jeg vil ikke si at det er en storsatsning på noen som helst måte, men den er helt klart mer umiddelbar enn for eksempel Skyscraper National Park (2001). På godt og vondt, kan man si.

Elk-Lake Seranade er et rufsete lite mesterverk. Det hele er varmt, trivelig, småskrudd, slentrende og døsig. Lurer du på hvordan det fortoner seg så vil jeg si at Haydens sound er en blanding av Neil Young cirka Harvest og "back porch"-stemningen Will Oldham skapte på sitt Bonnie Prince Billy-prosjekt Ease Down the Road. Er du også kjent med svensken Thomas Denver Jonsson, er hans Hope to Her et bra eksempel på hvor i lydbildet Hayden befinner seg.

Hayden betyr trivelig akustisk musikk med munnspill, pedal steel, piano og myke trommer, og Elk-Lake Serenade er fylt til randen med slik underfundig og snål folkpop. Den åpner med pianobaserte Wide Eyes, en melankolsk låt som inneholder noen av de såreste linjene på hele platen: "Wrap both your arms around me and act like I'm all that you need..." Home By Saturday bringer frem Out on the Weekend-assosiasjoner, mens vi på Woody finner Hayden på verandaen med munnspillet og gitaren: "I'm just sitting here wasting my time, until you come home from your escapades," synger han, mens vi blir sittende igjen og lengte etter vår i september.

This Summer er et døsig nummer med Hayden helt alene med gitaren og munnspillet. Det er et lydbilde som kler ham veldig godt, munnspillet er også med på og gjøre det hele enda mer sørgelig og inderlig. Hollywood Ending er en litt røffere affære med elgitar og trommer. Den kan virke som en ufarlig liten pop-rock låt, men ikke når man hører etter på hva kanadieren synger om:
"She tells me about her man, how he cheats and mistreats her, and how she can't see the future, unless I kill him and his two lovers..."
Man merker også at Hayden liker å overraske, når låta plutselig bryter ut i en smakfull saksofonsolo.

De fleste sporene er under tre minutter lange, et av få som bryter denne tidsrammen er Killbear, en sprø historie om hvordan en eks-kjæreste blir drept av en grizzlybjørn mens hun camper sammen med den nye typen sin, som selv feiger ut og stikker av. Låtens døsige preg blir fremhevet av cello, Haydens fingerplukkede komp og tynne sprukkende stemme lager en fin kontrast til den sprø historien.

Through the Rads er en slentrende countrylåt der alt klaffer; de myke trommene, gitarsoloen og munnspillet blandes i en herlig slentrende miks av folk, pop og country. Med sine 1 minutt og 19 sekunder er den for kort, men kan spilles om og om igjen.

"I feel like starting over more now, as I'm older" synger Hayden på den vakre Starting Over, som innholder enda en flott og uventet saksofonsolo. Dette er et av de mer innadvente sporene på platen, og bringer frem noen jazz-assosiasjoner.

1939 er uten tvil et av de vakreste øyeblikkene på skiva. Igjen finner vi Hayden alene med gitaren, og her serverer han en spøkelseshistorie som får huden til å nuppe seg, ikke fordi det er skummelt, men bare fordi det hele er så inderlig og sørgelig.

Har du ikke hørt om Hayden Desser før, kan du like godt starte her. Hans tidligere utgivelser er også vel verd å oppdrive, spesielt hans dobbel liveskive og Skyscraper National Park. Elk-Lake Seranade er en plate du ikke bør la gå i glemmeboka, og den går bra sammen med for eksempel Gravenhursts Flash Light Season eller den siste til Thomas Denver Jonsson.

Hayden lyser opp høstkveldene mine for tiden, la ham gjøre det samme for deg.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Fe-mail - Syklubb Fra Hælvete

(TV5)

Elektrisk støy: (u)ønskede variasjoner i strøm og spenning som opptrer sammen med elektriske forsterkere og apparater for signalbehandling.

Flere:

The Lionheart Brothers - Matters Of Love And Nature
Deportees - Under the Pavement - The Beach