cover

Out of the Shadows

Phantom Blues Band

CD (2006) - Delta Groove Productions

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Blues

Stiler:
Soul / Bluesrock / Rhythm & blues

Spor:
Do the Dirt
My Aching back
Who's Been Sleeping In My Bed?
I Only Have Love
Rain Down Tears
I'm Looking For a Miracle
Big Boy Pete
Let Them Talk
Book of Rules
Havana Moon
Part Time Love
Think
Yield Not to Temptation
Baby Doll
Mary Ann

Referanser:
Little Feat
Bonnie Raitt
Robert Cray
Taj Mahal

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Bakmenn stepper frem

Et nytt fantomband tar steget ut fra Taj Mahals skygge for å søke lykken på egen hånd.

Delta Groove Productions har virkelig fått fart i utgivelsesprogrammet sitt, og fremstår nå som et av de mest spennende bluesplateselskapene i USA. Skjønt blues og blues. Forrige utgivelse med Steve Edmondson og Jackie Payne var like mye soul som blues, og denne utgivelsen utforsker hele det musikalske kartet som kan kalles R&B.

Med et knippe veteranmusikere med til sammen over 150 års fartstid, blant annet fra bandene til Jimi Hendrix, Bonnie Raitt, Taj Mahal, Etta James, Smokey Robinson, Stevie Ray Vaughan, Rolling Stones, Little Feat og Dr. John, så er det ikke annet å vente enn at karene tar med seg ulik musikalsk bagasje.

Fokus på Out of the Shadows er imidlertid soula blues med en dash funk og reggae kastet inn. Bandet plukker låter fra folk som Lowell Fulson, Ray Charles, Don & Dewey, Bobby Bland, Jimmy McCracklin og Clay Hammond. Resultatet er et album der ingen forsøker å stjele rampelyset, men fokuserer på flink og samspilt musisering.

Johnny Lee Schell, Mike Finningan og Larry Fulcher deler på vokaljobben, og spesielt Finningan kommer heldig ut av det, blant annet med en suveren versjon av Hammonds Part Time Love. Her bidrar også supergitaristen Denny Freeman (for tiden i Bob Dylans band) med suverent bluesa solospill, som viser tydelig at Freeman og Stevie Ray Vaughan drakk fra samme kilden da de to vanket og spilte sammen i Austin, Texas.

Andre godbiter er My Aching Back med spretne blåsere, Freemans inspirerte liring og fint solospill fra Finnigan og Joe Sublett. I Only Have Love er god-soul, der også Fulcher viser at han er en kapabel vokalist. Men det er Finnigan som stjeler showet. Hør ham dykke dypt ned i gospel-gryta i I'm Looking For a Miracle, og ved hjelp av blåsere og kordamer skape en nærmest religiøs stemning, som den scenen i Blues Brothers der brødrene Blues ser lyset. Flerstemte Big Boy Pete er heller ikke dum, med sin Stagger Lee-aktige tekst. McCracklins Think nyter også godt av fyrige løp fra Freeman og dryppende fet Hammond fra Finnigan.

Jeg synes ikke det låter like bra når bandet stepper ut i Little Feat-land (Do the Dirt og Who's Been Sleeping in My Bed) og den snåle Chuck Berry-låta Havana Moon. Rain Down Tears er hul voksen-R&B a la Bonnie Raitt, som ikke imponerer på noen måte. Heller ikke reggae-saken Book of Rules setter noe varig spor, bortsett fra å skape variasjon. Yield Not to Temptation og Mary Ann er fine versjoner av klassiske R&B-utgivelser, men den udefinerbare X-faktoren glimrer med sitt fravær.

Så hva blir det til i karakterboka? Jo, Out of the Shadows er i bunn og grunn en god plate, men den tenderer mot litt for mye overflate og litt for lite essens. Musikerne er så flinke, så flinke at prosjektet hele tiden står i fare for å bli for glatt. Det spilles ikke en note feil, men det finnes også fint få øyeblikk der gåsehuden spretter opp. Snarere sprer det seg en jevn følelse av velvære når man lytter, og det kan jo også være fint?

Det er hvert fall så fint at utgivelsene til dette spennende plateselskapet burde hatt distribusjon i Norge.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Belle & Sebastian - The Life Pursuit

(Rough Trade)

Belle&Sebastian fortset si melankolske ferd i popskyene.

Flere:

The Mormones - Guide To Good And Evil
Tinariwen - Amassakoul