cover

As Upon the Road Thereto

Langtry

CD (2004) - Soft Abuse

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Akustisk / Minimalisme / Folk

Spor:
Billy Bowlegs Blues
Hobojangle
The Ballad of Painless Parker
Binderstiffs
The Devil’s Horse
Smylax
There Is No Such Joy As Upon the Road Thereto
Chasleen, You Gotta Run to Catch That Train
He Uses Special Stamps On His Last Letters
The Erotic Melancholy of Cypress

Referanser:
John Fahey
Jack Rose
Harris Newman
Glenn Jones
Robbie Basho
Steffen Basho-Junghans

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


American natural music

Klar for å høre på Blind Joe Deaths nye eventyr? Langtry er nesten en reinkarnasjon av John Fahey.

Vi befinner oss i ødemarkens USA, ikke i sørstatssumpene, men derimot lengre vestover i nærheten av en stamme ukjente ørkenindianere. John Faheys ånd er nærværende overalt rundt oss i den bølgende og tørre ørkenvinden som får kaktusene til å synge høyst abstrakte mantras mens de faller dypere hen i trancendental meditasjon. Vi er ikke alene. En eremitt har slått seg til i dette ugjestmilde landskapene i et forsøk på å lære seg kaktusenes mystiske tonespråk. Hans eneste arbeidsredskap er en akustisk gitar med nylonstrenger.

Tålmodig bruker han mesteparten av tiden til å lytte og meditere, av og til svarer han med forsiktig fingerspill der det viktigste ser ut til å være å ikke berøre mer enn to-tre strenger samtidig. Tempoet er lavere enn hos en gitarlærer som underviser nybegynnere. Hva dette egentlig dreier seg om? Det dreier seg i hvert fall kun om en ensom musiker på denne utgivelsen. Patrick McKinney, med base i Tallahassee, Florida, er nok mest kjent som bidragsyter til Iron & Wine. Nå har han startet soloprosjektet Langtry, oppkalt etter et jernbaneveikryss i Texas med skarve 100 innbyggere. Joda, vi befinner oss faktisk i ødemarkens USA!

Ørkenrock kan være så mangt; Ry Cooder, Black Sun Ensemble og Giant Sand viser oss helt ulike aspekter. En helt annen retning tok musikken til John Fahey (opprinnelig en ihuga Charley Patton-fan!) fra 1960-tallet og utover. Han lykkes med å lage en høyst personlig blanding av folk blues, indisk, indiansk og neo-klassisk musikk mye basert på stillferdige improvisasjoner som hadde en tendens til å flyte ut i tid. Andre med lignende ideer på denne tiden var Robbie Basho og Leo Kottke. På 1990-tallet fikk interessen for Fahey et nytt oppsving med ovasjoner fra blant annet Jim O'Rourke og Cul de Sac. Langtry er siste tilskudd på stammen og en av de prosjektene som ligger nærmest Faheys opprinnelige visjon om å lage "American natural music". As Upon the Road består av 10 stillferdige og meditative spor som passerer revy uten at du merker noe særlig forskjell. Referansene til folk blues blir nesten totalt utvisket, her mangler konvensjonelle akkordutviklinger og fottrampende rytmikk, noe som gir et merkbart slektskap med jazz (noe i retning av Barney Kessel på akustisk gitar).

Fingerplukkerimprovisasjonene fører ikke mot noe bestemt mål, ingen tog stopper lenger på Langtry stasjon. Hobojangle er blant platas høydepunkt med sin estetiske utforskning av atonale klanger. Andre steder blir klimpringen så søvndyssende navlebeskuende at det blir litt vanskelig å holde ut for rastløse sjeler. Denne utgivelsen er et idealistisk forsøk på å nytolke Faheys læresetninger i lys av den nye altervative folk-bevegelsens filosofi. Dette er med andre ord stoff for de spesielt innvidde. Turister går aldri av toget på Langtry.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Sade - Lovers Live

(Sony Music)

Sadie, Shady, Sadé, Said, Saidi - kjært barn har mange navn og ingen visste hvordan man uttalte det på 80-tallet.

Flere:

New Order - Retro
MJ Cole - Back To Mine - A Personal Collection For After Hours Grooving